Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Als je ouders slecht ter been zijn: hoe kun jij ze helpen?

Het is niet altijd makkelijk om te zien dat je ouders een dagje ouder worden, meer kwaaltjes krijgen en niet meer zo vlot bewegen als vroeger. Gelukkig zijn er heel wat manieren om ze te helpen en ervoor te zorgen dat ze nog een lange tijd veilig in huis kunnen wonen. Hier zijn een paar ideeën hoe je dat samen kan doen.

Kijk naar wat nodig is

Merk je dat je ouders wat meer moeite hebben met bewegen? Ze niet zo makkelijk meer opstaan, stijf zijn of vaker struikelen? Misschien is het tijd voor een goed gesprek bij een kopje koffie. Het kan best zijn dat ze het lastig vinden om hulp te vragen of toe te geven dat ze veranderingen doormaken. Laat ze weten dat je er bent, om samen te zoeken naar oplossingen.

Veilig en zelfstandig thuis

De sleutel tot veilig thuis wonen is het aanpassen van de omgeving aan hun situatie. Dit kan van alles zijn. Denk aan simpele aanpassingen, zoals het weghalen van losse vloerkleden, een extra leuning aan de trap bevestigen of deurdrempels weghalen in huis. Nog een optie is het installeren van een traplift. Ook badkameraanpassingen, zoals een inloopdouche met handgrepen of een stoel in de douche kunnen een wereld van verschil maken. En wat dacht je van slimme thuis technologie? Denk aan lampen die je met je stem kunt bedienen, of een alarmknop die ze bij zich dragen.

Mobiel blijven buitenshuis

Slecht ter been zijn kan een beperking zijn voor ouderen. Als je vader of moeder bang is om te struikelen, wordt naar buiten gaan misschien ineens beangstigend. Een scootmobiel kan dan een uitkomst zijn. Samen kiezen voor het juiste model is belangrijk; het moet passen bij hun levensstijl en de plekken waar ze graag komen. Er zijn tegenwoordig vele modellen scootmobielen om uit te kiezen. En natuurlijk, veiligheid en comfort staan voorop. Wist je dat je zelfs kan kiezen voor een driewieler met dakje? Altijd lekker droog op pad! 

Blijf in gesprek

Veranderingen zijn soms moeilijk te accepteren. Het is fijn om een luisterend oor te bieden aan je ouders maar vooral ook om samen te kunnen lachen om de kleine uitdagingen. Ouder worden is een proces en hoort bij het leven. Samen kijken jullie naar de fijnste oplossingen en aanpassingen.

Lees ook: