De voordelen van vroeg overstappen van zorgverzekering

Het hebben van een zorgverzekering is ontzettend belangrijk in Nederland. Met een zorgverzekering heb je recht op goede gezondheidszorg in Nederland, zowel voor jezelf als voor jouw kinderen. Maar een verzekering uitkiezen en overstappen van zorgverzekering kan nog best lastig zijn. Dat is waarom veel mensen het overstappen vermijden of uitstellen. En dat is jammer, want met een overstap naar een andere verzekeraar kun je flink geld besparen én jouw dekking verbeteren. In dit artikel vertellen we je daarom wat de voordelen zijn van vroeg overstappen van zorgverzekering.

Volop tijd voor het uitzoeken van een nieuwe verzekering

Je hebt ieder jaar recht op het wisselen van zorgverzekering of zorgverzekeraar. Zo kun je jouw zorgpolis helemaal afstemmen op jouw huidige situatie en jouw gezin. Ben je niet tevreden met je huidige zorgverzekering? Dan grijp je deze kans uiteraard om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of een andere verzekering met betere dekking.

Van zorgverzekering veranderen

Door al vroeg te besluiten om van zorgverzekering te veranderen gun jij jezelf de tijd om je echt te verdiepen in het aanbod van de verschillende zorgverzekeraars. Met behulp van vergelijkingswebsites kun je de polisvoorwaarden, premies en vergoedingen van een zorgverzekering vergelijken met anderen en een nieuwe zorgverzekering uitkiezen die echt past bij jouw wensen, budget en situatie. Als je dit uitstelt, kom je aan het eind van het jaar in de knel qua tijd en heb je minder gelegenheid om echt bewust te kiezen voor een andere zorgverzekering.

Vermijd een dubbele premie

De feestdagen kunnen financieel best een uitdaging zijn. Het zijn dure maanden en het laatste waar je in januari op zit te wachten is een dubbele premie die moet worden betaald. Toch is hier een grote kans op als je op het laatste moment overstapt naar een andere zorgverzekeraar.

Vooraf betalen van zorgpremie

De premie voor de zorgverzekering wordt altijd vooraf betaald. Als je vlak voor het einde van het jaar een nieuwe zorgverzekering afsluit, is de administratie niet op tijd op orde voor de volgende incassodatum. Hierdoor krijg je in januari zowel een rekening van de nieuwe verzekeraar als van de huidige zorgverzekeraar. Dit bedrag ontvang je uiteraard wel terug, maar liever voorkom je deze dubbele betaling, toch?

Op tijd voor acceptatie door de verzekeraar

We zijn in Nederland gewend dat een zorgverzekeraar je niet mag weigeren voor een basisverzekering. Maar wist je dat je wel afhankelijk bent van hun goedkeuring voor het afsluiten van een aanvullende verzekering?

Medische acceptatie

Wil jij een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering afsluiten bij een nieuwe zorgverzekeraar, dan is het verstandig om dit ruim op tijd te doen. Zo weet je in elk geval of je door de acceptatieprocedure heen komt. Dit kan wat tijd in beslag nemen en je wilt uiteraard wel zekerheid over jouw zorgverzekering van 2023 voor het einde van het jaar.

Wachten met overstappen zorgverzekering loont niet

Het heeft geen zin om het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar uit te stellen tot later in het jaar. De tarieven zijn namelijk al bekend gemaakt en er zullen geen wijzigingen in premies of polisvoorwaarden meer worden doorgevoerd. Vermijd eventuele overstapstress door ruim op tijd te kiezen voor de beste zorgverzekering, en eventueel een aanvullende verzekering, voor jouw situatie en voor jouw gezin.

Lees ook: