Duurzaam leven met het gezin: simpele tips om direct toe te passen

Steeds meer ouders zijn geïnteresseerd in duurzaam leven. Op Instagram en Facebook vind je tal van tips om bewuster te leven, bloggers delen hun favoriete ecologische producten met ons en op ons forum geven onze volgers handige tips om met kleine stapjes een groot verschil te maken. Wil jij graag duurzamer leven met jouw gezin, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan vooral verder. In dit artikel geven we enkele simpele tips voor een duurzaam leven met het gezin waarmee je direct kunt beginnen.

Eet vaker vegetarisch met het gezin

Onze dagelijkse portie vlees op het bord en de vleeswaren op ons brood oefenen aanzienlijke druk uit op het milieu. Het houden van vee vergt grote hoeveelheden water en graan, en de veeteeltindustrie heeft veel impact op de uitstoot van CO2 en methaan. Door simpelweg één keer per week als gezin geen vlees te eten, kunnen we al veel verschil maken. Het is verrassend eenvoudig om vaker te kiezen voor vegetarische opties in plaats van vlees en vleeswaren. Denk aan smakelijke gerechten zoals vegetarische lasagne, lekkere groentesoep of een royale pan shakshuka met platbrood. Bovendien zijn er tegenwoordig talloze vleesvervangers beschikbaar om aan maaltijden toe te voegen. Zo wordt duurzaam leven niet alleen goed voor de planeet, maar ook nog eens ontzettend smakelijk.

Kies voor tweedehands

Wist je dat de spullen die we kopen de grootste impact hebben op het ecosysteem? In 'De Verborgen Impact’, een boek van Babette Porcelijn, is te lezen dat we jaarlijks maar liefst € 2.000,- euro uitgeven aan spullen. Al die spullen moeten worden geproduceerd, vervoerd en verkocht en hebben impact op de aarde. 

Door vaker voor tweedehands spullen te kiezen, voorkom je een heleboel van deze impact en maak je een grote sprong richting een duurzaam leven met jouw gezin. En geloof ons, tweedehands winkelen is echt geen straf. Kringloopwinkels liggen vol met speelgoed, spelletjes, puzzels en boeken voor de kinderen voor een zachte prijs. En Marktplaats en Vinted zijn goede tips voor platformen waar je de leukste kinderkleding kunt scoren voor weinig. 

Neem vaker de fiets

Het is heel verleidelijk om snel even de auto te pakken voor een boodschap of om de kinderen naar school te brengen, maar is het echt nodig? Binnen de stad is het vaak sneller, en een stuk duurzamer, om lopend of met de fiets te gaan. En met de huidige benzineprijzen kun je flink besparen door de auto vaker te laten staan. Bovendien kom je hierdoor zelf lekker in beweging en leer je jouw kinderen een goede en gezonde gewoonte aan.

Recycle is duurzaam

Het is belangrijk om tijdens de opvoeding aandacht te besteden aan bewust en duurzaam leven. Zo laten we een nieuwe generatie opgroeien die respect heeft voor de natuur, hart heeft voor het welzijn van onze planeet en makkelijker de duurzamere keuzes maakt.

Thuis kun je hiermee beginnen door recyclen te introduceren. Door het afval binnenshuis te scheiden, en iedereen in het gezin hierbij te betrekken, werken jullie samen actief aan het hergebruiken van belangrijke grondstoffen.

Deel, ruil en leen

Kinderen hebben veel spullen nodig, dat valt niet te ontkennen. Ze groeien zo snel dat schoenen en kleren in een mum van tijd te klein zijn. Het speelgoed is niet aan te slepen en dat babyledikantje? Daar is jouw zoon of dochter wel heel snel uitgegroeid. Waarom zou je alles nieuw kopen en weer wegdoen als je al deze producten ook gewoon kunt delen, ruilen en lenen met anderen?

Door meer gebruik te maken van ruilgroepen, deelplatformen en speel-o-theken, of door zelf een initiatief te starten, kun je kleding, schoenen, speelgoed, babymeubels, boekjes en nog veel meer met elkaar delen en ruilen. Daarmee bespaar je flink op de kosten, maar duurzaam leven met het gezin wordt ook een stuk makkelijker. En je leert er op een leuke en laagdrempelige manier ook nog eens veel andere ouders en kinderen door kennen. Wie weet kunnen jullie onderling meer handige en duurzame tips uitwisselen.