Van oude patronen naar nieuwe inzichten: zo word je een bewustere (en gelukkigere) ouder

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de manier waarop jij bent opgevoed, invloed heeft op hoe jij je kinderen opvoedt? We dragen allemaal oude gewoontes en patronen bij ons, vaak zonder dat we het doorhebben. Als kind maak je dingen mee die worden opgeslagen in je systeem en die je meeneemt in je verdere leven. Positief en negatief. Dat vormt ons, maar soms dient het ons niet meer. In dit blogartikel gaan we dieper in op hoe je deze oude patronen kunt herkennen en wat je kunt doen om ze te veranderen. 

Zelfbewustzijn als startpunt

Verandering begint bij bewustzijn van jezelf. Het zet je aan het denken over hoe jouw eigen ervaringen als kind invloed hebben op hoe je nu bent als ouder. Door te begrijpen wat jou in bepaalde situaties triggert en waarom je soms reageert zoals je doet, kun je leren om dingen anders aan te pakken. Dit is niet alleen goed voor jou, maar zorgt ook voor een fijnere sfeer thuis. Het mooie is, als je begint met jezelf, zie je vaak dat het hele gezin daarvan profiteert.

Oude gewoontes onder de loep

Als we het hebben over oude patronen die we meenemen uit onze jeugd, kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde gewoontes die je van je ouders hebt overgenomen zonder dat je het doorhad. Maar het kan ook een manier van reageren zijn, door hoe iemand in jouw jeugd met jou is omgegaan. Dat kan van alles zijn: van hoe je reageert als je boos bent, tot hoe je troost geeft. Iedereen doet dit op een eigen manier en heeft dit aangeleerd door (situaties met) je opvoeders of andere belangrijke mensen in je jeugd.

Door deze patronen te herkennen, kun je bewust kiezen of je ze wilt houden of dat je liever nieuwe manieren vindt die beter bij jou en je gezin passen. En dat is het mooie van volwassen zijn: je kunt zelf kiezen welke invloeden je doorgeeft aan je kinderen, maar het heeft vaak wel wat tijd en aandacht nodig om het te veranderen.

Versterk de relatie met jezelf en anderen met de 365 manieren in het boek Elke Dag Zelfzorg van Nina Mouton. Met praktische tips, fijne oefeningen en korte inzichten, leer je hoe je jouw patronen kunt ontdekken én veranderen. Bestel dit bijzondere boek hier.

Zo herken je jouw patronen

Reflecteer op je reacties: Werd je enorm boos op je kind, begon je te huilen of voelde je je ineens afgewezen? Ga eens na of je deze emoties herkent uit vroegere situaties. Lijkt jouw reactie op hoe je ouders vroeger reageerden? Of reageer je zoals je als kind zelf nooit mocht reageren? Dit kan je ogen openen voor gedrag dat je misschien onbewust hebt meegenomen.

Houd een dagboek bij: Maak er een gewoonte van om op te schrijven hoe je reageert op situaties met je kinderen. Als je later terugkijkt op je notities, zie je misschien patronen die je eerder niet opvielen. 

Vraag feedback: Het is soms makkelijker voor anderen om te zien wat jij mist. Vraag je partner, een goede vriend of een familielid om eerlijk met je te delen wat zij waarnemen.

Mindfulness en meditatie: Deze technieken kunnen je helpen meer in het hier en nu te leven. Ze maken je bewuster van je gedrag en reacties voordat je er automatisch op reageert. En vanuit stilte kom je vaak meer tot de kern.

Heel jezelf, heel je gezin

Als je eenmaal die oude patronen herkent, is de volgende stap heling. Dit klinkt misschien zwaar, maar het gaat erom dat je leert omgaan met de dingen uit je verleden die je nu nog steeds beïnvloeden. Het is een kans om de lasten die je misschien van je opvoeders hebt meegekregen, los te laten. Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Want als jij jezelf heelt, verminder je de kans dat je onbewust negatieve patronen doorgeeft. Het mooie hiervan is dat je zo niet alleen de relatie met je kinderen verbetert, maar ook met jezelf.

Oude patronen loslaten, hoe doe je dat?

  1. Schrijf het van je af. Schrijven kan een fijne manier zijn om je gevoelens en gedachten te verwerken. Begin bijvoorbeeld een dagboek waarin je schrijft over je gevoelens en de inzichten die je opdoet. Dit kan helpen om emoties te verwerken en dingen uit je verleden een plek te geven.
  2. Vergeving. Dit is niet altijd makkelijk, maar door de mensen uit je jeugd te vergeven voor de fouten die zij hebben gemaakt, komt er een stuk meer lichtheid en rust.
  3. Aan de slag. Ga actief aan de slag met oefeningen. In het boek Elke Dag Zelfzorg, krijg je laagdrempelige oefeningen, inzichten en tips om de patronen te herkennen en te veranderen. Je leest hier meer.

Stap voor stap naar een gelukkigere jij

Tijd voor actie dus. Hoe maak je die veranderingen in de praktijk waar? Begin met kleine, haalbare stappen. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je snel boos wordt doordat een situatie iets triggert van vroeger, probeer dan technieken zoals diep ademhalen of even weglopen voordat je reageert. En probeer je te bedenken dat dit je systeem is die erop reageert en jij de controle kunt nemen.

Plan elke week een momentje voor jezelf om terug te kijken op je week. Hoe ging het? Wat ging goed en wat kan beter? Dit helpt je om scherp te blijven. En vergeet niet jezelf een schouderklopje te geven als iets goed gaat. Of dat nou is omdat je rustig bleef in een lastige situatie of omdat je iets nieuws probeerde, het vieren van kleine successen kan een groot verschil maken. 

De positieve spiraal van verandering

Door aan jezelf te werken, doe je meer dan alleen je eigen leven verbeteren. Je helpt ook om te voorkomen dat bepaalde lasten worden doorgegeven aan de volgende generatie. We noemen dit 'intergenerationeel trauma'—patronen en pijn die soms al generaties lang meegaan. Als jij deze cyclus doorbreekt, geef je je kinderen een geweldige start. Ze hoeven niet dezelfde strijd aan te gaan die jij hebt gevoerd. In plaats daarvan kunnen ze opgroeien in een omgeving die vrijer en gezonder is, waar ze zich kunnen richten op het ontwikkelen van hun eigen unieke zelf, zonder de schaduwen van het verleden.

Lees ook: