Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Op gezinsvakantie in Nederland: heb je dan een reisverzekering nodig?

Gaan jullie dit seizoen lekker dichtbij huis vakantie vieren met het gezin? Vergeet dan alsnog niet om goed verzekerd van op pad te gaan. Onder veel mensen leeft nog het misverstand dat een reisverzekering alleen van pas komt als je naar het buitenland gaat. Er wordt gedacht dat reizen in eigen land niet telt als ‘reizen’ en daarom niet binnen de dekking valt. Maar niets is minder waar: ook als jullie binnen Nederland blijven en genieten op vakantie, is het relevant.

Op vakantie in eigen land

Een gezinsvakantie in eigen land biedt een overvloed aan mogelijkheden voor plezier en avontuur. Overweeg bijvoorbeeld een bezoek aan een van de vele pretparken die Nederland rijk is. Of verken als natuurliefhebber de prachtige bossen, duinen, en meren die ons land te bieden heeft. Musea zijn ook fantastische bestemmingen voor gezinsuitjes. Kies voor interactieve musea waar kinderen spelenderwijs leren en ontdekken. Of het nu gaat om kunst, wetenschap, of geschiedenis, er zijn musea die de nieuwsgierigheid van elk gezinslid prikkelen. Kortom, de mogelijkheden voor onvergetelijke ervaringen in eigen land zijn eindeloos. 

Zorgeloos genieten van de gezinsvakantie

Zeker als jullie met jonge kids weggaan, zijn er tal van onvoorziene scenario’s denkbaar waarbij het fijn is om verzekerd te zijn. Denk aan het op het laatste moment moeten annuleren van de vakantie door onverwachte omstandigheden. Dan ben je maar al te blij dat een reisverzekering het verschil maakt. We gaan daarom één voor één de risico's af die er zijn met een gezinsvakantie in Nederland. Ook delen we hoe een reisverzekering hiertegen kan beschermen.

Daarnaast zijn er risico’s waarbij je beter andere soorten verzekeringen kunt raadplegen. Om vervelende situaties tijdens of na de vakantie te voorkomen, leggen we je dit nog even haarfijn uit. Zo weten jullie precies waar jullie aan toe zijn als er iets gebeurt. We kloppen het natuurlijk liever af...

Schade, verlies of diefstal van bagage

Laat je zoon de iPad vallen terwijl jullie met de kinderwagen Maastricht verkennen? Of is je dochter per ongeluk op je zonnebril gaan zitten? Dit soort ongelukjes gebeuren niet alleen in het buitenland. En als dit tijdens een vakantie gebeurt, vallen deze gebeurtenissen niet meer onder je woonverzekering (tenzij je een aparte buitenhuisdekking hebt). Een reisverzekering afsluiten is een verstandige keuze. Deze keert namelijk de dagwaarde van de spullen uit die op vakantie kapot zijn gegaan. In het geval van spullen die minder dan een jaar oud zijn, krijg je vaak zelfs de nieuwwaarde uitgekeerd. Dit terwijl je voor een week vakantie al met het volledige gezin verzekerd kan zijn voor een paar tientjes aan premiekosten per maand. Houd er wel rekening mee dat er vaak een maximale vergoeding geldt bij schade, diefstal of verlies van je eigendommen. Ook betaal je soms een eigen risico.

Annuleringsverzekering als vakantie niet doorgaat

Moet je onverhoopt je vakantie annuleren, bijvoorbeeld vanwege een sterfgeval in de familie? In dat geval is de kans groot dat je al kosten hebt gemaakt, zoals voor je accommodatie. Een annuleringsverzekering kan je helpen om deze kosten terug te krijgen. Ook als jullie wel op vakantie zijn gegaan maar genoodzaakt zijn om de vakantie vroegtijdig af te breken, kunnen jullie een beroep doen op deze verzekering. Lees bij het afsluiten van een annuleringsverzekering goed welke voorwaarden van toepassing zijn.

Schade aan de accomodatie

Ook in jullie accomodatie zit een ongeluk in een klein hoekje. Al helemaal als je met de spelende kids in een relatief klein hotelkamertje zit. Voor je het weet valt er een vaas om, belandt er zonnebrandolie op de muur of zit er een dikke kras op de tv. Ook voor dit soort schades kun je jezelf verzekeren met een reisverzekering.

Pech onderweg

Je bent met een binnenlandse vakantie misschien niet zo heel lang onderweg. Toch is het flink balen als jullie uitgerekend tijdens jullie ontspannende weekje vrij met autopech stil komen te staan. Of dat nu in Nederland is of niet: via je reisverzekering kun je je verzekeren voor pechhulp. Dan ontvang je hulp bij het wegslepen van je auto en het regelen van vervangend vervoer. Pech onderweg is al vervelend genoeg, hoe fijn als je je vervolgens geen zorgen hoeft te maken of je op de plaats van bestemming komt. Je wordt goed geholpen en staat er niet alleen voor. 

Voorkom dubbele verzekeringen

Met elkaar kijk je of je een passende reisverzekering nodig hebt en ga je oriënteren. Afsluiten en gaan, toch? Er komt nog één laatste check om het hoekje kijken. Om onnodige premiekosten te voorkomen, is het verstandig om te controleren dat jullie niet dubbel verzekerd zijn.

Neem bijvoorbeeld pechhulp: hiervoor kun je je ook verzekeren via je autoverzekering. Hetzelfde geldt voor spullen die je buiten de deur verliest of beschadigt. Deze kun je ook verzekeren met een extra buitenhuisdekking op je inboedelverzekering. Kijk goed of jullie deze dekkingen al hebben, en pas jullie reisverzekering hierop aan voordat je hem afsluit. Extra tip: voor medische kosten hoef je je niet extra te verzekeren met een reisverzekering. Omdat je in Nederland blijft, vergoedt je zorgverzekering deze kosten zoals het normaal ook zou lopen. 

Meer tips voor een stressvrije gezinsvakantie

Zorg voor een relaxte start van jullie gezinsvakantie, dan kun je pas zorgeloos op pad. Begin met een simpele checklist. Check of je belangrijke dingen zoals geschikte kleding, favoriete knuffels en een hapje en drankje hebt ingepakt voor onderweg. Plan ook jullie route vooraf, zodat je geen stress hebt tijdens het reizen.

Maak het jezelf gemakkelijker, je hebt ook vakantie. Niet alles hoeft strak gepland te zijn. Laat ruimte over in jullie planning voor rustige momenten en onverwachte leuke ideeën die op jullie pad komen. Zo blijft de vakantie lekker ontspannen. En hoe leuk is het om de kinderen mee te laten beslissen? Vraag hen welke activiteiten ze willen doen of welke plekken ze willen bezoeken. Ook voelen ze zich meer betrokken bij de vrije dagen en worden ze nog enthousiaster over de vakantie. Bouw daarnaast wat speelruimte in. Het hoeft niet allemaal perfect te gaan. Soms loopt iets anders dan gepland, en dat is oké. Wees flexibel en laat je verrassen door het onverwachte.

Met deze toegankelijke tips wordt jullie gezinsvakantie een feestje vol plezier en ontspanning!

Lees ook: