Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Ontspannen als ouder na een drukke dag: zo doe je dat!

Als ouder heb je het vaak hartstikke druk. Het combineren van aandacht voor de kids, je carrière, het huishouden en de relatie met je partner zorgen er soms voor dat je weinig tijd voor jezelf overhoudt. En dat terwijl het juist heel belangrijk is om af en toe een momentje voor jezelf te hebben, vooral in de drukste periodes. In dit artikel vind je een paar fijne tips en tricks om optimaal te relaxen aan het einde van een overweldigende dag.

Even helemaal niets

Na een lange, intensieve dag met kids in de weer te zijn geweest, kom je waarschijnlijk pas echt tot rust als ze naar bed zijn. Misschien dat je dan op zoek bent naar complete stilte om helemaal tot jezelf te komen. Juist op zulke momenten heb je het nodig om niets te doen. Te ontladen en onthaasten na een dag vol prikkels. Geniet van de rust, neem jouw ruimte in en maak je hoofd leeg. Het kan wonderen doen om je gedachten te ordenen en volledig te ontspannen.

Rekken en strekken

Een tip die je vaak krijgt voor ontspanning is lekker gaan sporten. Soms zit je na een intensieve dag helemaal niet te wachten om nog langer in beweging te blijven. Wel kan je je lichaam helpen relaxen door rustig een paar minuten te stretchen. Of je dit door middel van een aantal yoga-poses doet of gewoon even rustig rekt en strekt is aan jou. Stretchen vermindert stress en helpt je spieren ontspannen: heerlijk na een lange dag!

Zoek de warmte op

Warmte stimuleert de bloedsomloop, ontspant de spieren en vermindert stress. Een bezoekje aan de sauna, een warm bad of simpelweg een avondje op de bank met een warmtekussen kunnen er dus allemaal voor zorgen dat je je heerlijk ontspant. Pak er een goed boek bij en leg je telefoon even weg zodat je niet afgeleid kan worden door berichtjes van familie, vrienden of collega’s. Kom weer in verbinding met jezelf en geniet van deze kleine geluksmomenten waardoor je wordt omringd. 

Schrijf het van je af

Zit jouw hoofd na een lange dag helemaal vol met gedachten over je kids, werk of andere dingen die je moeilijk los kan laten? Door een dagboek bij te houden zet je op dit soort dagen al je gedachten op papier. Zo kan je er altijd op terugkijken als je iets wilt onthouden, maar blijf je niet de hele avond piekeren over dingen waar je op dat moment waarschijnlijk toch niets aan kunt veranderen. Je doorbreekt de loops in je hoofd en creëert ruimte. Pak pen en papier, je agenda of schrijf in een notitie in je telefoon je gedachtes op. Dat lucht op! 

Zet een rustig muziekje op

Deze tip is makkelijk te combineren met bovenstaande suggesties: een rustgevend muziekje zorgt namelijk voor een extra ontspannen omgeving. Je hoort vaker dat klassieke muziek hierbij helpt, maar als je deze muziekstijl zelf niet leuk vindt, veroorzaakt dit waarschijnlijk alleen maar irritatie. Kies dus een rustgevend genre dat je zelf fijn vindt. Langzame liedjes met ongeveer 60 beats per minute blijken het best te werken. Hiervoor zijn een hoop playlists te vinden op streaming services zoals Spotify en YouTube.

Een momentje voor jezelf

Er zijn een hoop ontspannende activiteiten die je kunt doen om je dag op een rustgevende manier af te sluiten. Plan daarom aan het eind van een drukke dag altijd even een momentje voor jezelf in. Zo zorg je goed voor jezelf, waardoor je uiteindelijk ook weer beter voor anderen kunt zorgen!

Lees ook: