Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Op zoek naar een geschikt kinderbed? Dit handige overzicht helpt

Kinderen groeien hard. En dat betekent dat ze niet alleen steeds uit hun kleding groeien, maar ook uit hun bedden. Elke fase en slaapritme vraagt weer een ander formaat kinderbed. Maar wanneer stap je over naar een groter bed en welk bed hebben kinderen per leeftijd nodig? Wij hebben de richtlijnen voor je op een rijtje gezet.

De pasgeboren baby - 0 tot 6 maanden

Zodra je kindje is geboren, verandert alles. Vaak is de eerste nacht thuis in jullie nieuwe gezinssamenstelling best spannend. Van de warmte en veiligheid in je buik gaat je kindje nu in een eigen bedje slapen. Dat voelt dan toch wel heel erg ver weg. De beste en meest gebruikelijke keuze voor baby’s is een wiegje of co-sleeper. Een wieg is veilig, knus en comfortabel. Een fijne overgang voor je kleintje en ideaal om naast jullie eigen bed te zetten. 

Je groeiende baby - 6 maanden tot 2 jaar of langer

Vanaf een maand of 6 zal je merken dat je baby te groot wordt voor de co-sleeper of wieg. Dan is de overstap naar een ledikant een fijne keuze. Het formaat van een ledikant is voor baby's vanaf 6 maanden fijn. Zodra je baby zich leert optrekken, is een ledikant de veiligste keuze. En ook voor jou is een ledikant prettig, je kleintje blijft veilig en je kunt het ledikant in hoogte verstellen. 

Een lekker bedje voor je peuter - 2 tot 4 jaar

Vanaf een jaar of twee kun je gaan overstappen naar een peuterbed. Het verschilt overigens enorm per kind wanneer dit moment daar is. Als je kind nog heerlijk slaapt in het ledikant, kun je deze overstap nog uitstellen. Je kunt bij een peuterbed kiezen voor zijrails zodat je kindje niet uit bed kan vallen. Ook zijn deze bedden laag bij de grond, makkelijk om in te stappen en daardoor veilig. Er zijn ook speciale vloerbedden, sommige kinderen vinden dit fijner. Mocht je peuter vaak bij jullie in bed kruipen, kun je ook in deze fase al kiezen voor een eenpersoonsbed met verhoogde zijkant. Dan kun je er zelf nog naast gaan liggen als je kind daar behoefte aan heeft.

Van peuterbed naar kleuterbed - 4 tot 12 jaar

Als het peuterbed langzaam te klein begint te worden, is de volgende stap vaak een standaard eenpersoonsbed.  Je kind kan tot zijn tienerjaren in dit eenpersoonsbed slapen. Je kunt ook kiezen voor een twijfelaar, dat kan ook handig zijn als je vaak de gastheer bent voor slaapfeestjes. Je kunt ook een kijkje nemen bij het assortiment half hoogslapers. Een hoogslaper is geliefd bij kinderen. Maar wacht wel tot je kinderen oud genoeg zijn dat ze zelf in en uit bed kunnen komen zonder ongelukjes.

Een maatje groter voor tieners - 12+ jaar

Als je kind een echte tiener is geworden, kan het misschien fijn zijn om uit te breiden naar een tweepersoonsbed of groter. Je zult zien dat dit de leeftijd is dat vriendjes en vriendinnetjes blijven slapen en dan is het wel zo fijn als zij ook in een lekker bed kunnen slapen. En jij hoeft niet de longen uit je lijf te blazen aan een luchtbed. Een tweepersoonsbed is overigens ook een goede investering. De kans is groot dat je dit bed voor tientallen jaren hebt en dat je kind dit bed misschien nog wel meeneemt als ze hun eigen plekje hebben. En anders heb jij altijd een bedje klaar staan als ze weer even op visite komen.

Een goed bed is een investering

Je hebt vast wel eens ergens geslapen waar het bed niet zo lekker lag en dan pas besef je hoe lekker je eigen bed ligt. Kijk daarom tijdens je zoektocht naar een kinderbed ook altijd naar kwaliteit, comfort en duurzaamheid. Je kunt beter investeren in een goed bed, zo kun je het later misschien nog hergebruiken voor broertjes en zusjes of verkopen voor een leuke prijs. Bij kwaliteit hoort natuurlijk ook veiligheid. Er is niets zo belangrijk als de veiligheid van je kind. Als je kids wat ouder zijn, laat ze dan ook zeker zelf meebeslissen over hun bed. Zij moeten er uiteindelijk in slapen natuurlijk!

Lees ook: