
Ben je een veilige haven voor je kind? Dit zegt jouw hechtingsstijl over jullie band
Relatietherapeut Bregje Jonkhart legt in dit artikel uit hoe jouw hechtingsstijl doorwerkt in je ouderschap en wat je kunt doen om een veilige band met je kind te bevorderen.
Als ouder wil je natuurlijk het allerbeste voor je kind. Je hoopt dat hij zich veilig voelt, emoties leert reguleren en gezonde relaties opbouwt. Maar wist je dat jouw hechtingsstijl hierin een rol speelt? Die stijl beïnvloedt hoe jij je als ouder gedraagt, en daarmee ook hoe je kind zich sociaal, emotioneel en relationeel ontwikkelt. In dit artikel ontdek je hoe jouw hechtingsstijl de ontwikkeling van je kind beïnvloedt, én krijg je praktische tips om een veilige hechting te bevorderen.
Wat is hechting en waarom is het zo belangrijk?
Hechting is de emotionele band die een kind vormt met zijn of haar ouder of verzorger. Het is de basis voor hoe een kind later omgaat met emoties, relaties en uitdagingen.
Een veilige hechting biedt de emotionele veiligheid die je kind nodig heeft om de wereld te verkennen. Onveilige hechting daarentegen kan op latere leeftijd zorgen voor emotionele en relationele problemen.
Wat is een hechtingsstijl?
Een hechtingsstijl zegt iets over hoe je met anderen omgaat in hechte relaties, zoals met je partner of kind. Deze stijl ontstaat meestal in je eigen kindertijd, op basis van hoe er toen op jouw behoeften werd gereageerd. Je hechtingsstijl beïnvloedt onbewust hoe je nu met anderen omgaat, ook in de rol van ouder.
Maar wat betekent jouw hechtingsstijl voor de relatie met je kind? Hieronder lees je hoe de verschillende stijlen kunnen doorwerken in het ouderschap.
1. Veilige hechtingsstijl: een sterke basis
Ouders met een veilige hechtingsstijl zijn betrokken en reageren doorgaans voorspelbaar. Ze bieden structuur en grenzen, en helpen hun kind emoties te herkennen en te reguleren. Kinderen met een veilige hechting voelen zich meestal begrepen en beschermd: een belangrijke basis voor zelfvertrouwen en gezonde relaties.
Voorbeeld: Je kind huilt omdat het zich verdrietig voelt. Jij pakt het op, geeft een knuffel en zegt: “Ik zie dat je verdrietig bent. Het is oké om te huilen.” Zo voelt je kind dat zijn of haar emoties er mogen zijn, en leert het hoe ermee om te gaan.
- Wat je doet: Je reageert warm en empathisch.
- Het effect: Je kind voelt zich veilig en leert dat emoties er mogen zijn. Dit draagt bij aan een gezonde eigenwaarde en veerkracht.
2. Angstige hechtingsstijl: té beschermend?
Heb je een angstige hechtingsstijl, dan ben je waarschijnlijk snel bezorgd en geneigd om je kind (onbewust) te veel te beschermen. Je reacties zijn soms wisselend: je uit je zorgen, maar geeft weinig ruimte voor zelfstandigheid. Dit kan je kind onzeker maken en afhankelijk houden.
Voorbeeld: Je kind wil naar buiten spelen, maar jij voelt je ongerust en blijft herhaaldelijk vragen of alles goed gaat. Je grijpt snel in als er iets mis dreigt te gaan.
- Wat je doet: Je toont bezorgdheid en neemt snel het heft in handen.
- Het effect: Je kind kan onrustig of onzeker worden en moeite hebben om zelfvertrouwen en zelfstandigheid te ontwikkelen.
Tip: Probeer je eigen angsten te herkennen. Geef je kind stap voor stap ruimte om dingen zelf te doen en te ontdekken.
3. Vermijdende hechtingsstijl: afstandelijk en praktisch
Bij een vermijdende hechtingsstijl ben je als ouder vaak praktisch ingesteld, maar is het emotionele contact moeilijker. Je vindt het misschien lastig om empathie te tonen of emoties van je kind te erkennen. Daardoor leert je kind soms (onbewust) dat gevoelens er niet mogen zijn.
Voorbeeld: Je kind komt verdrietig naar je toe. Jij reageert met: “Stel je niet zo aan, er is niks aan de hand.”
- Wat je doet: Je moedigt je kind aan emoties te onderdrukken.
- Het effect: Je kind leert dat gevoelens onbelangrijk zijn en kan zich afgewezen of ongezien voelen.
Tip: Laat je kind merken dat gevoelens oké zijn. Ook als het voor jou ongemakkelijk is. Benoem emoties en geef erkenning, juist in kleine momenten.
4. Gedesorganiseerde hechtingsstijl: onvoorspelbaar gedrag
Ouders met een gedesorganiseerde hechtingsstijl reageren vaak onvoorspelbaar: de ene keer liefdevol, de andere keer afwijzend of gespannen. Dit komt meestal voort uit onverwerkte emoties of trauma’s. Voor een kind is dit verwarrend, omdat het niet weet wat het kan verwachten.
Voorbeeld: Het ene moment ben je liefdevol en warm, het volgende moment boos of afwijzend om iets kleins. Dat zorgt voor onveiligheid.
- Wat je doet: Je reacties zijn afhankelijk van je eigen gemoedstoestand.
- Het effect: Je kind raakt in de war, voelt zich onzeker en ontwikkelt mogelijk zelf een angstige of vermijdende hechtingsstijl.
Tip: Sta stil bij je eigen emoties en patronen. Zoek eventueel professionele hulp om deze te verwerken, dit maakt echt verschil voor je kind.
Een kleine kanttekening: Iedereen reageert weleens wisselend of snauwt uit vermoeidheid of stress: dat is heel normaal. Een gedesorganiseerde hechtingsstijl gaat niet over incidentele stemmingswisselingen, maar over structureel onvoorspelbaar gedrag dat voor een kind verwarrend of zelfs beangstigend is. Het verschil zit in de herhaling en de mate van veiligheid die een kind over langere tijd ervaart.
Wat kun je doen om een veilige hechting te bevorderen?
Ongeacht jouw hechtingsstijl kun je altijd stappen zetten richting meer veiligheid in de relatie met je kind. Drie praktische tips:
-
Wees consistent
Reageer zo voorspelbaar mogelijk op de signalen van je kind. Dat geeft rust en vertrouwen. -
Erken emoties
Benoem wat je kind voelt. Zeg bijvoorbeeld: “Je bent boos hè, omdat het niet lukt.” Zo voelt je kind zich begrepen. -
Geef ruimte voor zelfstandigheid
Laat je kind dingen zelf proberen, ook als dat betekent dat het fouten maakt. Juist daardoor leert het zelfvertrouwen ontwikkelen.
E-book en hechtingsstijl-test
Wil je meer weten over jouw hechtingsstijl en hoe je eventuele valkuilen, passend bij jouw hechtingsstijl kunt vermijden? Download dan mijn gratis e-book Liefde en Hechting voor praktische tips en inzichten!
Ben je benieuwd welke hechtingsstijl jij hebt? Doe de test! https://www.jonkhartenziel.nl/de-hechtingsstijlen-test
Dit artikel is geschreven door Bregje Jonkhart, relatietherapeut en expert op het gebied van hechting en ouder-kindrelaties. Lees hier ook deel 1 en deel 2 van deze hechtingsserie.
Bregje Jonkhart
Samen met mijn man en zoontje (2016) woon ik in Amsterdam. In mijn praktijk voor relatietherapie begeleid ik veel stellen met kinderen. Ik geloof dat relaties zoveel makkelijker en leuker zouden worden met wat meer relatiekennis! Door het verspreiden van relatiekennis draag ik bij aan mijn missie: iedereen een fijne relatie. Ik doe dat in de online cursus ‘een fijne relatie, zelfs met kinderen’, in lezingen én door te schrijven voor Ouders.nl. Je kunt ook deelnemen aan mijn gratis masterclass.