Poetsen en flossen: deze tips helpen je kind bij een gezond gebit

Goede gebitsverzorging is voor iedereen belangrijk. Voor jezelf als ouder, maar ook zeker voor je kind met zijn eerste tandjes. Wie op tijd met goede mondverzorging begint, gaat heel wat problemen in de toekomst tegen. Daarom is het fijn om producten van goede kwaliteit te kopen, van bijvoorbeeld sunstargum.com. Ben jij benieuwd hoe je jouw kind helpt bij goede gebitsverzorging? Lees dan snel verder!

Hoe ze hun tanden moeten poetsen

Het is goed om je kind te leren hoe ze hun tanden moeten poetsen. Help ze hier goed bij, zodat ze het later zelfstandig kunnen doen. Een kind hoort zijn tanden minimaal twee keer per dag te poetsen: ‘s ochtends na het ontbijt en ‘s avonds voor het slapengaan. Zelf kan je de GUM tandpasta gebruiken, en de kinderversie voor je kind. Je hebt niet meer nodig dan de hoeveelheid ter grootte van een erwt. Zet een zandloper of een timer neer om het makkelijker te maken. Of zet een leuk tandenpoetsliedje op. In dit blog vind je nog meer tips om tandenpoetsen leuk te maken. Bij kinderen begin je met een wat zachtere tandenborstel. Deze is minder grof voor hun tanden en tandvlees. Je hebt tegenwoordig ook steeds meer elektrische tandenborstels voor jonge kinderen. Dat maakt tandenpoetsen vaak makkelijk maar kinderen vinden het ook nog eens leuk. Leer je kind ook dat ze niet te hard drukken. Zo houd je de tanden van je kind goed schoon!

Het eerste tandartsbezoek

Het eerste bezoek aan de tandarts kan voor kinderen heel spannend zijn. Voor jullie allebei is het natuurlijk fijn om te weten wat er gaat gebeuren. Plan het eerste bezoek al lekker op tijd, bijvoorbeeld zodra je het eerste tandje ziet doorkomen. Dit is vaak rond hun eerste verjaardag. Zo kan je kind al van jongs af aan wennen. De tandarts zal kijken naar de ontwikkeling van de tandjes en bekijkt het tandvlees. Praat vooral positief over de tandarts en lees samen van te voren leuke boekjes over een tandartsbezoek. Maak er een leuk moment van met elkaar. Vermijd enge woorden die het bezoek nog enger maken, zoals “pijn” of “gaatjes”. Je kunt ook vooraf samen een filmpje over de tandarts kijken. Zo bereid je ze goed voor en weten ze wat er gaat gebeuren!

Do's en don'ts bij tandenpoetsen

Je vraagt je wellicht af: wanneer is het verstand dat mijn kind begint met flossen? Je kunt hiermee beginnen zodra de tanden elkaar aanraken. Dit is meestal rond hun tweede of derde levensjaar. Gebruik wel flossers die speciaal voor kinderen zijn. Deze zijn wat zachter voor hun gebit.

Heeft je kind nog een speen of duimt hij? Probeer het af te bouwen, na een lange tijd duwt het hun tanden flink uit positie. Onthoud ook dat drankjes met suiker niet goed zijn voor hun tanden. Natuurlijk is het lekker zo nu en dan, maar geef ze waar mogelijk het liefst een suikervrij drankje! En probeer het aantal drink- en eetmomenten te clusteren.

Met deze tips houd je de tanden van je kind gezond en zullen ze dit later ook zelf kunnen doen. En daar hebben ze hun hele leven profijt van!

Lees ook: