Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Help! Mijn kind heeft last van wagenziekte: zo los je het op

Op vakantie met het gezin is altijd leuk, maar de reis naar de bestemming toe kan best een uitdaging zijn. Ruzie op de achterbank, verveling tijdens de reis en kinderen die naar het toilet moeten: we kennen het allemaal. Maar niets is zo vervelend als wagenziekte als je onderweg bent. Wat gebeurt er als je kind wagenziek is en wat kun je hier tegen doen? Wij vertellen het in dit artikel.

Wat is wagenziekte?

Misselijkheid, duizeligheid, braken en slapte: het zijn vervelende verschijnselen die sommige mensen krijgen als ze reizen. Als je last van reisziekte hebt, kun je flink ziek worden als je in bewegende objecten zit. Dit kan een voertuig zijn, maar ook een attractie in een pretpark of een ander object dat snel beweegt. Als je deze klachten ervaart tijdens het autorijden noemen we dit wagenziekte.

De symptomen van reisziekte

Wagenziekte kan zich op verschillende manieren uiten, maar over het algemeen krijg je last van één of meerdere van de volgende symptomen:

  • misselijkheid
  • braken
  • zweten
  • vermoeidheid
  • slapte
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • gevoel van malaise

De oorzaken van wagenziekte

Reisziekte is een bewegingsziekte. Wanneer, tijdens het rijden, varen of vliegen, de hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen raakt het lichaam in de war. De ogen zien beweging, maar je zit stil. Het evenwichtsorgaan raakt hiervan in de war. Dit kan leiden tot de welbekende misselijkheid, braakneigingen en het gevoel ziek te zijn.

Reisziekte kan voorkomen bij iedereen: zowel volwassenen en ouders als kleine kinderen kunnen hiermee kampen. Toch hebben kinderen tot 12 jaar er aanzienlijk vaker last van. De kans op wagenziekte neemt na deze leeftijd flink af.

Soorten reisziekte

Wagenziekte wordt ook wel reisziekte genoemd. Er zijn verschillende vormen van reisziekte die zich kunnen voordoen als je in een auto of bus rijdt, een vliegreis maakt of in een boot vaart. Vaak worden deze vormen van reisziekte als volgt betiteld: wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte. De symptomen van al deze vormen van reisziekte zijn vergelijkbaar met elkaar en ook de remedie ertegen is hetzelfde. Maar wat kun je doen om wagenziekte te voorkomen?

Wat te doen tegen wagenziekte?

Wagenziekte is vervelend en kan een simpele autorit flink lastig maken voor het gezin. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de klachten bij je kinderen te verminderen of zelfs te voorkomen. Wij geven enkele tips.

Goed eten en drinken

Het voelt misschien onnatuurlijk, maar het is juist belangrijk om voor vertrek goed te eten en te drinken. De klachten van wagenziekte kunnen erger worden met een lege maag. Zorg er echter voor dat jouw zoon of dochter tijdens de rit niet te veel eet of drinkt. Dit om de kans op een misselijk gevoel en overgeven zo klein mogelijk te houden.

Kijk naar buiten

Het is verleidelijk om je kinderen tijdens de reis af te leiden met een boekje of een tablet, maar dit kan de misselijkheid en de duizeligheid juist verergeren. De beste remedie is om naar buiten te kijken en frisse lucht in de auto te hebben. Zorg dus voor goede ventilatie door een raampje open te zetten.

Doe een dutje

Hebben jullie een lange reis voor de boeg, bijvoorbeeld naar de vakantiebestemming? Raad je kind dan aan om onderweg een dutje te doen. Goed uitgerust op reis gaan, kan de klachten al flink verminderen. Bovendien verdwijnt de wagenziekte tijdens het slapen.

Draag een polsband

Een populaire remedie tegen reisziekte is een polsband. Deze band, ook wel bekend als sea band, werkt op basis van acupressuur. De bandjes zouden al binnen enkele minuten hun werk doen en zijn voor sommige mensen echt een uitkomst als ze per boot, trein, vliegtuig of auto reizen.

Antihistamine en andere middelen

Er zijn ook diverse geneesmiddelen op de markt tegen reisziekte. Vaak raden mensen antihistaminica aan, maar de werking hiervan is absoluut niet bewezen. Dit geldt ook voor veel homeopathische middelen.

Als jouw kind erge klachten heeft, kun je een bezoek brengen aan de huisarts voor vertrek. Zij of hij kan een geneesmiddel voorschrijven voor de reis. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter van medicatie en gebruik deze pillen alleen als er geen andere remedie is.

Conclusie

Reisziekte in een rijdende auto of tijdens een vlieg- of bootreis is erg naar, vooral voor jouw kind. Het zorgt voor een flinke domper tijdens de vakantievreugde. Gelukkig kun je met bovenstaande remedies al veel doen om de klachten te verminderen. Wees vooral begripvol en goed voorbereid als je op reis gaat. Vermijd hobbelige wegen, al te lange ritten achter elkaar en zorg voor afleiding of laat jouw kind de ogen sluiten onderweg voor een dutje. Je zoon of dochter groeit er waarschijnlijk overheen naar mate hij of zij ouder wordt en tot die tijd kunnen jullie samen veel doen om de effecten van reisziekte te verminderen.