Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

Zelfstandig leren aankleden: hoe pak je dat aan?

Naar mate jouw kind ouder wordt, zal hij of zij ook steeds zelfstandiger worden. Van zelf eten en drinken tot  zelfstandig fietsen, de eigen tanden poetsen en zelf aankleden. Het hoort er allemaal bij wanneer jouw kind signalen deelt hier klaar voor te zijn. Het leren van nieuwe vaardigheden kost tijd; door te oefenen met elkaar gaat het steeds beter en daardoor makkelijker. Het aanleren van een nieuwe vaardigheid geeft je kind zelfvertrouwen en het vergroot de zelfredzaamheid. Zo ook bij het leren aankleden. Hoe pak je dat eigenlijk aan en hoe begin je? 

Jouw kind zelfstandig leren aankleden

De eerste jaren is het gebruikelijk dat jij als ouder jouw kind aankleedt. Je kiest de kleren uit en kleed jouw baby of peuter aan en uit. Naar mate hij of zij ouder wordt, is het belangrijk dat jouw kind dit zelf leert doen. Zo oefent jouw zoon of dochter met de fijne motoriek, neemt de zelfredzaamheid toe en kan hij of zij zich voorbereiden op de basisschool. Daar is het tenslotte belangrijk dat jouw kind zichzelf goed kan aankleden en hier al iets handiger in is. 

Vanaf welke leeftijd leren kinderen zichzelf aan te kleden?

Dat verschilt enorm per kind. Tussen de 2 en 4 jaar oud oefent jouw kind volop met het zelf uittrekken van kledingstukken. Dat is tenslotte vaak makkelijker dan kledingstukken aantrekken. Tussen de 3 en 4 jaar leert jouw kind zichzelf steeds beter aan te kleden. Dat is niet altijd even makkelijk voor jouw zoon of dochter. Ritsen dichtritsen, knoopjes dichtmaken, veters strikken. We staan er niet altijd bij stil hoe bijzonder het eigenlijk is wanneer je kind deze handelingen kan verrichten, maar het is echt een mijlpaal! 

Tips om zelfstandig aankleden aan te leren

Sommige kinderen vinden het ontzettend leuk om zichzelf aan en uit te kleden en oefenen hier volop mee. Andere kinderen vinden dit wat lastiger en hebben wat langer hulp nodig. Met deze tips maak je het zelf leren aankleden een stuk makkelijker én leuker voor jouw kind!

●   Geef jouw kind complimenten als het aankleden zelf lukt of als hij of zij zelf een outfit heeft aangetrokken. Deze positieve aandacht geeft vertrouwen waardoor je kind zich gezien voelt en groeit. 

●   Laat jouw kind zelf een outfit uitkiezen. Je kind krijgt de ruimte om zelf aan trekken wat goed voelt, kan een eigen stijl ontwikkelen en plezier krijgen in het proces.

●   Laat jouw kind zien hoe jij jezelf aankleedt en uitkleedt. Goed voorbeeld doet vaak volgen en op deze leeftijd doen kinderen niets liever dan hun ouders na-apen. Oefen voor de spiegel met het aantrekken van kledingstukken. Zo kan jouw kind goed zien wat jij doet en het proberen na te doen.

●   Investeer in makkelijke kleding. Als jouw kind begint met zelf aankleden en uitkleden is het belangrijk dat de kleding niet te ingewikkeld is. Een simpel shirtje met een joggingbroek is nu eenmaal makkelijker aan en uit te trekken dan een knoopjestrui met tuinbroek. Kleding met ritsen, knoopjes en veters zijn in het begin best lastig, maar er komt een dag waarop ook deze kledingstukken door je kind zelfstandig worden aangetrokken. 

Met oefening en geduld leert jouw kind zijn of haar eigen kleding uit te kiezen, kleding aan te trekken en zelfs lastige knoopjes en ritsen zelf dicht te doen. Neem hier ook zeker de tijd voor. Zet de wekker ‘s ochtends bijvoorbeeld wat eerder dan normaal om genoeg tijd te hebben om rustig te oefenen. Met wat hulp en aanmoediging heeft jouw kind het vast en zeker binnenkort onder de knie. Geniet van het proces!

Lees ook: