Is je kind klaar voor zindelijkheidstraining? De 5 signalen

Zindelijkheidstraining. Een onderwerp waarover er veel meningen bestaan. De ene ouder is van mening dat een kind al vanaf 1 jaar zindelijk kan worden, de andere ouder wacht er zo lang mogelijk mee. Als zindelijkheidscoach geef ik je graag de 5 signalen mee waarop je kunt letten om in te schatten of je kind klaar is om binnenkort zonder luier door het leven te gaan, althans overdag. De meeste kindjes worden namelijk eerst overdag zindelijk en later pas ’s nachts. De capaciteit van de blaas moet groot genoeg worden om ’s nachts zindelijk te worden. But first things first, laten we dus even kijken naar die 5 signalen die horen bij zindelijkheid.

1. De beste leeftijd om je kind zindelijk te maken

Uit onderzoek blijkt dat de beste leeftijd om een kind zindelijk te maken, ligt tussen de 18 en 30 maanden. Met andere woorden tussen de leeftijd van 1,5 en 2,5 jaar. Best een groot verschil in leeftijd natuurlijk, je kan moeilijk een dreumes van 1,5 vergelijken met een peuter van 2,5. Toch biedt dit verschil ook de mogelijkheid om goed te observeren of je kind klaar is om zindelijk te worden en alsnog de training tegen de leeftijd van 2,5 jaar af te ronden. Ik adviseer echter om de zindelijkheidstraining na de leeftijd van 22 maanden te starten. Mijn ervaring leert dat kinderen pas na de leeftijd van 22 maanden onderstaande signalen goed laten zien waardoor er ook meer kans is op een vlotte training zonder aan te modderen.

Wanneer start je met de zindelijkheidstraining?

Ik heb ook gemerkt dat er best grote verschillen zitten in de leeftijd waarop Belgische kindjes en Nederlandse kindjes doorgaans zindelijk worden. De reden hiervan is dat Belgische kindjes al met school starten op de leeftijd van 2,5 jaar en dus sneller zindelijk moeten worden dan in Nederland waarbij kinderen 4 jaar zijn wanneer zij met school starten. Veel ouders gaan dan ook pas met de zindelijkheidstraining aan de slag. Toch zijn ondertussen al heel wat Nederlandse ouders met mijn cursus aan de slag gegaan toen ze zagen dat zindelijk worden op jongere leeftijd heel wat voordelen met zich meebrengt: je bespaart er natuurlijk geld mee, de training zelf gaat doorgaans ook sneller en wanneer er sprake is van een kleiner broertje of zusje is het ook handiger dat er maar 1 kindje nog een luier draagt.

2. Bewustwording rond zindelijkheid: plassen en poepen

Je kind zou reeds begrippen “in” versus “uit” moeten begrijpen, zo hoort een plasje “in” het potje. Je kind zou ook in staat moeten zijn om samen met jou al een boekje door te bladeren en te begrijpen wat er wordt uitgebeeld. Een goede voorbereiding bij zindelijkheidstraining is namelijk erg belangrijk, dit doen we o.a. door boekjes te lezen over andere kindjes die op het potje gaan. Tot slot is het belangrijk dat je kind al begrijpt wat plassen en poepen betekent. Heeft je kind net gepoept? Dan kan je dit benoemen en uitleggen waarom jullie nu zijn luier gaan verschonen. Zo kan je kind die bewustwording ontwikkelen rond plassen en poepen.

3. Communicatie rondom zindelijkheid

Je kind zou zichzelf al moeten uitdrukken op een manier waarop jij hem kan verstaan. Dit hoeft nog niet verbaal te zijn, de meeste kinderen praten namelijk nog niet vlot voor de leeftijd van 3 jaar. Je kan je kindje een enkel woordje aanleren waarmee hij kan aangeven dat hij naar het toilet moet of je kan hem dit ook aanleren via een (baby) gebaar. Maak je dus geen zorgen als je kind verbaal nog niet sterk is, als je kind jou kan duidelijk maken dat hij bijvoorbeeld een snoepje wil, dan is je kind al duidelijk genoeg met jou aan het communiceren.

4. Motoriek: zelf naar het potje

Het is belangrijk dat je kind motorisch reeds ver genoeg staat om zélf naar het potje te lopen en zélf op het potje te kunnen zitten zonder hulp. Om de broek uit te doen hebben de meeste peuters nog een hele tijd hulp nodig, maar doordat dit dagelijks geoefend zal worden, zal je kind dit wel snel oppikken.

5. Fysiek

Voor een succesvolle zindelijkheidstraining is het belangrijk dat de blaas al groot genoeg is geworden zodat je kind zijn plas al kortstondig kan ophouden. Een goede indicator hiervoor, is dat de luier regelmatig 2 uur achter elkaar droog blijft. Een droge luier tijdens een middagdutje is hier bijvoorbeeld een heel positief teken voor.

De 5 signalen om je kind zindelijk te maken

Er zijn dus verschillende factoren waarop je kan letten om te bepalen wanneer jullie kunnen starten om je kind zindelijk te maken. Een goede voorbereiding is sowieso erg belangrijk voor een vlotte training. Denk aan aftelkalenders, maar ook de juiste materialen (onderbroeken en het potje) in huis halen om aan de slag te gaan met zindelijk worden. 

Lees ook: