Herfstvakantie tip: deze avontuurlijke gezinscamping midden in de natuur is magisch

Elektrische gezinsfiets op het oog? 4 zaken om over na te denken

Het straatbeeld is tegenwoordig haast niet meer denkbaar zonder elektrische fietsen. Verrassend is het niet: de fietsen zijn in rap tempo zo geavanceerd geworden. Daardoor is het inmiddels voor veel mensen een aantrekkelijk, goedkoper alternatief voor een auto. Ook ouders hebben deze trend niet aan zich voorbij laten gaan. De elektrische bakfiets kan een ideaal vervoermiddel zijn om de kinderen van A naar B te brengen, zeker in grote steden. Overwegen jij en je partner er ook eentje? Leuk! Om je te helpen bij het maken van de beste keuze, lichten we vier zaken uit om rekening mee te houden.

1. Is een elektrische bakfiets een goede investering voor nu en later?

In de waan van de dagelijkse drukte van het ouderschap kan het verleidelijk zijn om alleen naar de behoeftes van het hier en nu te kijken. Toch is het met zo’n grote investering verstandig om eerst stil te staan bij de toekomst. Is die fiets over 3 jaar nog steeds relevant en handig?

Wie weet zijn jullie van plan om in de komende paar jaar te verhuizen. Is er wel voldoende ruimte voor zo’n elektrisch scheurijzer in het potentiële nieuwe schuurtje of het appartement? Zeker als jullie in de stad willen wonen is dit een belangrijke factor. Denk ook alvast na over eventuele gezinsuitbreiding. Passen alle kinderen over een paar jaar nog steeds in de fiets? Zo niet, dan is het voor de lange termijn wellicht toch verstandiger om andere keuzes te maken. 

2. Investeer in veiligheid en comfort

Gaaf natuurlijk, zo’n flitsende bakfiets. Maar omdat het zo’n snel en groot gevaarte is, zit een ongeluk ook in een klein hoekje. Sinds de opkomst van elektrische fietsen, vinden er ook meer fietsongevallen plaats in Nederland. In 2022 waren het er bijna 15.000 (6.000 meer dan een jaar daarvoor), zo blijkt uit onderzoek van Independer. In 15% van de gevallen ging het om elektrische fietsen.

Kortom, reden genoeg om voorbereid op pad te gaan. Fietshelmen zijn in Nederland niet verplicht, maar het is natuurlijk wel verstandig om je kinderen deze te laten dragen. Er zijn daarnaast kinderzitjes ontworpen die speciaal inzetbaar zijn voor bakfietsen. Ook antislipmatten zijn geen overbodige luxe. Die voorkomen gladheid als het geregend heeft. Hiermee kunnen de kids stevig, comfortabel en veilig in de bak zitten. Oriënteer je voor de aankoop dus ook alvast goed op dergelijke accessoires. Ook de prijs van accessoires kan de doorslag geven, daar zit soms nog flink verschil tussen.

3. Moet je de bakfiets verzekeren?

Het klinkt als een vervelende, extra kostenpost. Zeker als je bedenkt dat je juist wilde besparen door een fiets te kopen in plaats van een auto. Maar geen paniek: een goede fietsverzekering kost gemiddeld een paar honderd euro per jaar. Dit is veel minder dan de gemiddelde jaarpremie van een autoverzekering.

Stel je nu eens voor dat de fiets gestolen wordt. Je bespaart met een verzekering niet alleen op de kosten van vervanging, maar je hebt ook het gemak en de zekerheid dat je snel weer op weg bent. Dat is de moeite waard, toch? En als bonus: sommige verzekeraars dekken ook schade en aansprakelijkheid. Voor die gemoedsrust heb je de investering er al snel uit.

Let wel: het kan even wat moeite kosten om een verzekering te vinden voor de bakfiets. Independer verzekeringsexpert Menno Dijcks legt dit uit: “Zwaardere elektrische fietsen, zoals fatbikes, zijn steeds moeilijker te verzekeren. Sommige verzekeraars zijn huiverig over de risico’s die ze met zich meebrengen en bieden de verzekering daarom niet aan. Toch zijn er nog voldoende verzekeraars waar dit wel kan; het is dus een kwestie van goed zoeken.”

4. Elektrische bakfietsen en energieverbruik

Naast de premiekosten, krijg je natuurlijk ook te maken met de oplaadkosten van de fiets. Door de omvang en het gewicht, verbruikt een bakfiets logischerwijs meer stroom dan een elektrische stadsfiets. Maar laten we eerst een blik werpen op de cijfers voordat je je al te veel zorgen maakt over je energierekening.

De gemiddelde stroomprijs in Nederland bedraagt eind 2023 zo’n €0,35 per kilowattuur. Een gezinsbakfiets met een bereik van ongeveer 40 kilometer verbruikt ongeveer 0,5 tot 1 kWh per oplaadbeurt. Laten we het voor de berekening ruim inschatten en zeggen dat je elke dag 0,75 kWh oplaadt. Dat komt neer op ongeveer €96 per jaar. Vergelijk dat eens met de benzinekosten van een gezinsauto die dagelijks wordt gebruikt - je zult snel zien dat die elektrische fiets een budgetvriendelijk alternatief is.

Wel of geen elektrische bakfiets kopen?

Bij het overwegen van de aanschaf van een elektrische bakfiets, is het essentieel om vooruit te denken. Denk goed na over de toekomstige behoeften van je gezin. Veiligheid staat voorop, dus  je zult ook investeren in accessoires die de rit comfortabel en beschermd maken. Zet op het lijstje met kosten ook de voordelen van een fietsverzekering, zelfs met de initiële kosten. En terwijl je de oplaadkosten in overweging neemt, besef dan dat de elektrische bakfiets, ondanks het hogere stroomverbruik, nog steeds een kostenefficiënt alternatief is vergeleken met traditioneel autogebruik. Van praktisch en functioneel tot milieubewust; de elektrische bakfiets wordt door steeds meer gezinnen aangeschaft.