De handigste hacks voor het opvoeden van jouw peuter

Het leven met een peuter is een fantastisch avontuur. Elke dag leert jouw zoon of dochter weer nieuwe dingen, ze vertellen de mooiste verhalen en het is ontzettend leuk om te zien hoe jouw peuter zich ontwikkelt tot een eigen persoontje. Maar laten we eerlijk wezen: een peuter opvoeden is soms ook gewoon erg lastig. Peuters hebben nu eenmaal een sterk eigen willetje en de neiging om heel hard ‘nee!’ te roepen op alles. Bovendien zul je met jouw peuter enkele van de meest angstaanjagende driftbuien ervaren die je ooit zult meemaken. Tips om het leven met een peuter makkelijker te maken, zijn dan ook vaak van harte welkom. Daarom delen wij in dit artikel de handigste hacks voor het opvoeden van jouw peuter.

Handige hacks voor eten en drinken

Met peuters en kleuters kan eten en drinken nog wel eens een rommeltje worden of ontaarden in een fikse discussie. Gelukkig kun je met deze slimme hacks het eten en drinken een stup soepeler laten verlopen.

Zelfklevend servies

Vliegen bij jou ook regelmatig de bekers en de borden over de tafel? Dan is zelfklevend anti-slip servies een absolute uitkomst voor jouw peuter! Borden en placemats van zelfklevende siliconen ‘zuigen’ zich vast aan de tafel en zijn voortaan niet meer zo makkelijk op te pakken en om te keren. Dat scheelt een heleboel geknoei en gepoets. Bovendien kan dit servies prima in de vaatwasser.

Snacken van een monkey platter

Vind jij het een uitdaging om jouw peuter voldoende groente en fruit te laten eten? Maak er dan een gewoonte van om gedurende de dag een monkey platter te serveren. Een monkey platter is een bordje met een selectie aan lekkere hapjes voor jouw peuter. Zo kan hij of zij zelf kiezen wat er wordt gegeten en wanneer er wordt gegeten. Je kunt eindeloos variëren met de monkey platter, maar natuurlijk vul je het bordje rijkelijk met groente en fruit.

Voorkom plakhandjes

Een ijsje eten wordt al snel een knoeiboel bij peuters. Gelukkig kun je geknoei en plakhandjes eenvoudig voorkomen door gebruik te maken van een muffinvormpje. Steek het stokje van het ijsje voor de muffinvorm en voilà: je hebt een opvangbakje voor gelek en geknoei.

Handige hacks voor aan- en uitkleden van peuter

Veel peuters willen niets liever dan zichzelf aankleden en uitkleden, maar dit gaat niet altijd even makkelijk. Met deze hacks maak je omkleden een stuk relaxter en minder een strijd in de opvoeding.

Rompertjes uittrekken

Worstel jij soms ook zo met de vervelende rompertjes uittrekken na een vieze luier of een ongelukje? Dan vind je het vast fantastisch om te weten dat je rompertjes vaak helemaal niet over het hoofd hoeft uit te trekken. Rompertjes kun je namelijk ook over de schouders uittrekken om zo het verschonen bij een explosieve poepluier een stuk makkelijker te maken!

Schoenen aantrekken

Peuters willen heel graag alles zelf doen, maar schoenen zelf aantrekken kan nog best lastig zijn. Want wat is nu links en wat is nu rechts? Door een sticker door de helft te knippen en in de schoenen te plakken, ziet jouw kleuter in één oogopslag welke schoen aan welke voet hoort.

Handige hacks voor speelgoed

Speelgoed kan een vloek of een zegen zijn. Een speeltje kan jouw peuter uren bezighouden, maar het kan ook veel rommel en overlast geven. Met deze hacks maak je het spelen van jouw peuter een stuk aangenamer voor iedereen in huis.

Lawaaispeelgoed dempen

Kun jij soms ook gek worden van al dat lawaaierige speelgoed? Dan los je dit met een simpele rol plakband heel vlot op. Door de speakers van het speelgoed af te plakken met tape, demp je het geluid aanzienlijk. Jij hebt rust en jouw peuter speelt lekker verder.

Eenvoudig speelgoed schoonmaken

Is het speelgoed van jouw peuter dringend toe aan een schoonmaakbeurt? Maak het jezelf dan makkelijk en gebruik de wasmachine of de vaatwasser! Knuffels en zelfs duploblokken maak je snel schoon in een waszak in de wasmachine. En al die losse plastic speeltjes worden weer als nieuw in de vaatwasser.

Zorg voor een back-up knuffel

Heeft jouw zoon of dochter een favoriete knuffel? Zorg dan altijd voor een tweede exemplaar. Knuffels kunnen nu eenmaal kwijt raken of kapot gaan en het verdriet van jouw peuter is dan zeker groot. Door een knuffel achter de hand te houden, voorkom je deze situatie.

Andere handige hacks voor het opvoeden van een peuter

Om de dag met jouw peuter soepeler te laten verlopen en zijn of haar veiligheid te garanderen zijn er uiteraard nog veel meer tips te geven. Wij delen tot slot nog twee onmisbare hacks voor jouw peuter.

Voorkom valpartijen uit bed

Vind jij het ook spannend om jouw peuter in een groot bed te laten slapen omdat je bang bent dat hij of zij eruit valt? Pas dan zeker deze slimme tip toe. Door een opgerolde handdoek of een pool noodle onder het hoeslaken te plaatsen, voorkom je dat jouw peuter uit bed rolt tijdens de nacht.

Zonder drama haren wassen

De haren van jouw peuter wassen kan soms ontaarden in een felle strijd. Veel peuters vinden het erg spannend om in bad te gaan en hun haren te wassen en zijn bang voor water in hun gezicht. Dit kun je gelukkig heel makkelijk voorkomen met een washandje, een zwembril of een handige douchekap voor kinderen.

Lees ook: