Tips om jouw kind warm en comfortabel te laten slapen in de winter

Wanneer de temperatuur buiten daalt, wordt het binnenshuis ook al snel een stuk frisser. We trekken de kinderen overdag een extra laagje aan en zetten de verwarming aan om lekker warm te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kind het ook ‘s avonds en ‘s nachts lekker warm heeft in bed? In dit artikel geven wij tips om jouw kind warm en comfortabel te laten slapen in de winter.

De ideale slaapkamertemperatuur

De nachtrust van jouw kind kan enorm verbeteren bij de juiste slaapkamertemperatuur. Bij een te lage temperatuur in de kamer kan jouw kind ‘s nachts wakker worden van de kou. Maar een te warme slaapkamer is niet goed voor de gezondheid en het slaapcomfort. De ideale temperatuur in de slaapkamer voor jonge kinderen ligt tussen de 16 en de 19 graden. 

Wel of geen verwarming in de slaapkamer?

Een verwarming kan, vooral op koude dagen in de winter, uitkomst bieden voor een prettig klimaat in huis. In een mum van tijd is een kamer aangenaam warm. Je kunt daarom prima de verwarming aanzetten in de slaapkamer, maar zet deze ‘s avonds wel uit. De verwarming kan namelijk de luchtkwaliteit in de slaapkamer negatief beïnvloeden en de luchtvochtigheid verslechteren. Bovendien is het risico aanwezig dat de kamer weer te warm wordt als je de verwarming aan laat staan. En dit kan leiden tot een onrustige nachtrust en zelfs oververhitting bij kleine kinderen. 

De TOG-waarde

Jonge kinderen kunnen nog niet goed hun eigen lichaamstemperatuur reguleren. Daarom is het tot 2 jaar verstandig om rekening te houden met de TOG-waarde van beddengoed en nachtkleding. De TOG-waarde staat voor Thermal Overall Grade en is een maat die aangeeft in welke mate slaapzakken, pyjama’s, dekens en lakens lichaamswarmte vasthouden. Aan de hand van de TOG-waarde kun je kleding en beddengoed kiezen dat ademt en jouw kind toch lekker warm houdt.

Geschikte nachtkleding voor kinderen in de winter

Tijdens koude nachten is het belangrijk om jouw zoon of dochter comfortabel warm aan te kleden. Houd bij het kiezen van de nachtkleding rekening met de temperatuur in de kamer. Voor kinderen onder de 2 jaar is een winterslaapzak, eventueel in combinatie met een laken en een deken, vaak een geschikte keuze. 

Kinderen ouder dan 2 jaar slapen meestal in een warme pyjama. Een pyjama van fleece of katoen houdt jouw zoon of dochter lekker warm tijdens de nacht, vooral in combinatie met een winterdekbed. Is het erg koud? Dan kun je eventueel ook thermisch ondergoed en sokken aantrekken. 

Slapen onder een dekbed tot 2 jaar

De meeste mensen slapen onder een dekbed, vooral in de winter. Een dekbed is heerlijk comfortabel en bovendien lekker warm. Voor kinderen tot 2 jaar wordt het slapen onder een dekbed sterk afgeraden. Een dekbed is voor baby’s en jonge kinderen meestal te warm en vergroot het risico op verstikkingsgevaar in bed. Door het woelen in bed kunnen jonge kinderen makkelijk verstrikt raken in het dekbed. 

Laat jouw kind tot 2 jaar liever in een slaapzak slapen die goed aansluit bij het seizoen. Is het erg koud? Gebruik dan een lakentje en een dekentje voor extra warmte in bed. Houd hierbij goed rekening met de TOG-waarde zodat jouw kind het lekker warm heeft, maar niet oververhit raakt. Een dekentje van katoen of wol wordt aangeraden.

Slapen onder een dekbed na 2 jaar

Kinderen van 2 jaar en ouder kunnen in principe veilig onder een dekbed slapen. Kinderen van deze leeftijd kunnen hun lichaamstemperatuur goed reguleren en ondernemen, wanneer het te warm is, zelf actie. Ook is het risico op verstrikking en verstikking in het dekbed erg afgenomen. Vind je een dekbed toch niet zo prettig? Dan is een laken met een ademende deken ook prima. Let erop dat het beddengoed past bij de omvang van het bed. Zo kan jouw kind veilig en comfortabel slapen in de winter. 

Controleer jouw kind regelmatig

Wil je er zeker van zijn dat jouw kind lekker warm en comfortabel kan slapen tijdens de koude nachten in de winter? Controleer dan regelmatig de slaapkamer en de temperatuur van jouw kind in bed. Met een temperatuurmeter in de slaapkamer kun je eenvoudig peilen wat de temperatuur in de slaapkamer is. Je kunt het beddengoed en de nachtkleding van jouw kind hierop aanpassen.

Sommige kinderen hebben het snel warm en andere kinderen lijken het altijd koud te hebben. Voelen aan het gezicht of de handen zegt meestal niet veel. Tijdens het slapen kunnen zowel het gezicht als de handen erg koud worden, maar dit is geen goede indicatie van de werkelijke temperatuur van jouw kind. De beste manier om te testen of jouw kind er comfortabel bij ligt, is door in zijn of haar nek te voelen tijdens het slapen. Voelt de nek van jouw kind klam aan? Dan heeft hij of zij het waarschijnlijk te warm. Trek dan gerust een laagje uit om het slaapcomfort van jouw kind te verhogen.