Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding

Van ledikant naar peuterbed: 3 dingen waar je op moet letten

Kleine kinderen blijven niet altijd klein. Kinderbedjes moeten hierbij meegroeien. Die kleine schattige ledikanten moeten ooit worden vervangen door een echt bed. Maar wanneer? En waar moet je allemaal op letten? Er zijn veel zaken bij betrokken, zoals een kinderdekbed, een kinderkussen en de verschillende onderdelen rondom het matras. Je leest het in dit artikel!

Verschillende keuzes

De tijd om van bedje te verwisselen verschilt per peuter. Meestal is een ledikant geschikt tot een leeftijd van 2,5 jaar. Maar soms kan het al eerder nodig zijn. Dit kan je herkennen aan het gedrag van de peuter. Zo wordt het tijd voor een peuterbed als je kind onrustig slaapt, zelf uit het ledikant kan klimmen of simpelweg te groot wordt. Een peuterbed gaat op zijn beurt weer mee tot een jaar of 8. Ouders kunnen er ook voor kiezen om gelijk een eenpersoonsbed te kopen. Deze gaan langer mee, maar nemen ook meer ruimte in en zijn vaak moeilijker voor peuters om aan te wennen. Als laatste is het mogelijk om een meegroeibed te kiezen. Dit is een peuterbed die je kan uitschuiven ter grootte van een normaal eenpersoonsbed.

Overgang naar peuterbed

Het is voor peuters soms moeilijk om aan een nieuw bed te wennen. Er is een simpele manier om de overgang van een ledikant naar een peuterbed makkelijker te maken. Zorg ervoor dat je peuter aanwezig is bij het uitzoeken van het bed. Laat hem of haar de lakens, het kussen en het peuterdekbedovertrek kiezen. Hierdoor herkent je kind de nieuwe spullen en zal hij of zij de verandering makkelijker accepteren. Is jouw peuter nog afhankelijk van luiers in de nacht? Je kunt oefenen met zindelijk worden door waterdichte molton te gebruiken. Daarnaast kun je een klamboe ophangen. Dat geeft meer geborgenheid voor je peuter.

Veiligheid

Bij kleine kinderen staat veiligheid natuurlijk voorop. Dit geldt ook bij het uitzoeken van een geschikt bed. Zorg dat het bed beschikt over valhekjes, zodat je kind in de nacht niet zomaar uit bed kan vallen. Ook is het handig om naast het bed een zachte ondergrond te hebben, voor het geval hij toch valt. Het is bovendien handig om een laag bedje te nemen. Naast veiligheid maakt dit het ook makkelijker voor je kindje om zelf in bed te stappen.

Al met al verschilt het dus erg per kind wanneer ze hun ledikant ontgroeid zijn. Er zijn veel opties in zo’n situatie. Van een meegroeibed tot gelijk een eenpersoonsbed. Het is belangrijk om je kind bij de keuze van dit bed te betrekken. Hierdoor went hij sneller aan de veranderingen. Als laatste is het bij de keuze van een nieuw bed belangrijk om rekening te houden met veiligheid. Een valhekje, zachte ondergrond naast het bed en een laag bed doen al wonderen.

Dit artikel is tot stand gekomen met Smulders Textiel. 

Lees ook: