Je puber heeft een beugel nodig: dit vergoedt de zorgverzekering

De meeste kinderen moeten er vroeg of laat aan geloven: een beugel. Hoe goed we ook voor ons gebit zorgen, in veel gevallen is het onvermijdelijk om hem een keer (een beetje) te moeten corrigeren. En aan de gemiddelde beugel hangt niet het minste prijskaartje. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de financiële pijn flink te verzachten met behulp van je zorgverzekering. Hoe kun je dit het best aanpakken? In dit artikel legt Independer je uit hoe je in dit proces slim op de kleintjes kunt letten en geld kunt besparen.

De kosten van een beugel

Beugels zijn er in alle soorten en maten, dit is sterk afhankelijk van wat er precies gecorrigeerd moet worden in het gebit. Denk bijvoorbeeld aan een slotjesbeugel (beter bekend als ‘brackets’), een retentiebeugel (ook wel nachtbeugel genoemd) of een buitenboordbeugel. Hoeveel een beugel daadwerkelijk kost, hangt dan ook af van het type beugel dat je kind nodig heeft.

Gemiddeld kunnen de kosten al snel oplopen tot zo’n €2.500 voor het hele traject. Daarbij betaal je het grootste deel vaak al in het eerste jaar. Dat is veel geld om in één keer te moeten ophoesten. Het is dus slim om bijtijds rekening te houden met de kans dat je kind in de nabije toekomst een beugel nodig gaat hebben. Zeker wanneer je aan de slag gaat met je zorgverzekering vergelijken. Die kan je namelijk uit de brand helpen, zodat je financieel niet leegloopt.

Wat vergoedt de basisverzekering bij een beugel?

Laten we je vast uit één droom helpen: de basisverzekering, oftewel het zorgpakket dat iedereen standaard vanuit de zorgverzekering krijgt, vergoedt vrijwel nooit beugels. Ook niet bij kinderen. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als je een ernstige groeistoornis hebt. Komt je kind hiervoor in aanmerking? Neem dan contact op met de verzekeraar. Voor alle andere gevallen heb je een aanvullende verzekering voor orthodontie nodig.

Aanvullende verzekering orthodontie

De voorwaarden, vergoedingen, en de premies die je voor een aanvullende verzekering voor orthodontie betaalt, verschillen sterk per verzekeraar. Bovendien hebben veel verzekeraars uiteenlopende pakketten. Bij de ene krijg je minder vergoed maar betaal je ook relatief weinig premie, en is het bij de ander vice versa. In dit overzicht van zorgvergelijker Independer kun je precies zien welke opties er zijn qua orthodontie vergoeding voor 2023.

Je ziet hier dat er meestal tot een bepaald maximumbedrag wordt uitgekeerd, uiteenlopend van €300 tot €2.500. Ook valt het op dat niet altijd 100% van de zorgkosten vergoed worden. Let hier goed op in je vergelijking. Ondanks dat ben je op de lange termijn waarschijnlijk minder geld kwijt dan wanneer je volledig vanuit de eigen portemonnee voor de beugel betaalt.

Omdat kinderen tot 18 jaar oud bij één van de ouders op de zorgverzekering staan bijgeschreven, moet die ouder dan ook de aanvullende verzekering afsluiten. Eén bijkomend voordeel: als jij zelf toevallig ook een beugel nodig hebt, kunnen jij en je kind samen van dezelfde aanvullende dekking gebruik maken, zonder dat je dubbel premie hoeft te betalen. Twee voor de prijs van één!

Houd rekening met deze voorwaarden

Zo, je weet nu hoe je op de kosten van een beugel kunt besparen en je hebt je inmiddels misschien zelfs al wat georiënteerd. Is het nu dan tijd om er een zorgverzekering af te sluiten? Nou, niet voordat je naar deze belangrijke voorwaarden hebt gekeken. Mogelijk beïnvloeden die je keuze wel:

1. Medische selectie

Het is volgens de wet verplicht dat zorgverzekeraars iedereen accepteren die een basisverzekering bij ze wil afsluiten, ongeacht iemands achtergrond. Voor aanvullende verzekeringen is dit niet het geval. Houd er bij het uitzoeken van aanvullende orthodontiedekking dus rekening mee dat de verzekeraar je hiervoor mag weigeren.

2. Wachttijd

Veel zorgverzekeraars werken met een wachttijd voor aanvullende dekking voor orthodontie. Dit betekent dat je een minimale tijd aanvullend verzekerd moet zijn, voordat je in aanmerking komt voor vergoeding. Dit termijn kan oplopen tot een jaar. Als je bij een dekking met een jaar wachttijd al binnen het eerste jaar orthodontiekosten maakt, worden deze dus niet vergoed.

Er zijn ook enkele verzekeraars waarbij een korte wachttijd of geen wachttijd geldt. Afhankelijk van hoe urgent je kind een beugel nodig heeft, is het dus verstandig om bij je keuze op de wachttijd te letten.

3. Eenmalige maximumvergoeding

Het maximumbedrag dat wordt uitgekeerd, werkt niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Bij sommige verzekeraars kun je dit maximumbedrag elk jaar opnieuw vergoed krijgen als je orthodontiekosten maakt. Bij andere verzekeraars kun je dit bedrag eenmalig krijgen, zolang je verzekering loopt.

4. Eigen risico

Het voordeel van aanvullende verzekeringen, is dat je hier nooit eigen risico over hoeft te betalen. Alleen voor zorg uit het basispakket betaal je eigen risico. Je hoeft je hier dus gelukkig geen zorgen over te maken als het om orthodontie gaat. Ténzij de kosten vergoed worden vanuit de basisverzekering, omdat er sprake is van een ernstige groeistoornis.

Wat als je kind binnenkort 18 wordt?

Op je 18e verjaardag mag je niet alleen achttien kaarsjes uitblazen. Je wordt dan namelijk ook volgens de wet volwassen, en dit brengt veel administratieve veranderingen met zich mee. Je moet bijvoorbeeld verplicht voor het eerst zoeken naar een eigen zorgverzekering als je 18 jaar bent.

Je komt dus voor een lastig dilemma te staan als je kind een beugel nodig heeft, maar ook binnen een paar jaar 18 wordt. Is het dan wel verstandig om als ouder nu al een aanvullende verzekering af te sluiten die maar tot die 18e verjaardag gebruikt kan worden? Of kun je beter wachten tot je kind een eigen zorgverzekering heeft? Het antwoord verschilt per situatie. Hoe lang de beugel gedragen moet worden, bijvoorbeeld. Of hoe snel het traject al moet beginnen. Bespreek dit dilemma daarom voor de zekerheid met de tandarts, om te kijken wat in jullie situatie het beste werkt. Zo ben je goed op de toekomst voorbereid en belangrijker; kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Lees ook: