Je puber heeft liefdesverdriet, wat nu?

De allereerste verliefdheid van jouw puber is een bijzondere ervaring. De vlinders in de buik, de spanning, het eerste afspraakje: het zijn speciale gebeurtenissen. Maar helaas kan deze verliefdheid ook minder rooskleurig eindigen. De verkering kan worden verbroken of de liefde kan onbeantwoord blijven. Liefdesverdriet is vreselijk, daar weten we als volwassenen alles van. Maar hoe kun je jouw puber helpen bij liefdesverdriet?

Een gebroken hart

We kunnen ons tot op de dag van vandaag de allereerste keer herinneren dat ons hart werd gebroken. We weten wanneer het gebeurde, wie ervoor verantwoordelijk was en hoeveel pijn het ons deed. Liefdesverdriet is vreselijk en niet gebonden aan leeftijd. We kunnen als volwassenen verdriet hebben om een onbeantwoorde liefde of een verbroken relatie, maar pubers ervaren dit net zo goed. En vooral op jonge leeftijd maakt dit verdriet indruk.

Liefde en liefdesverdriet bij pubers

In de puberteit gaan de hormonen bij jongens en meisjes flink tekeer. De geslachtshormonen zijn volop in ontwikkeling en nemen in rap tempo toe. Hierdoor zijn de emoties ook op scherp gezet. Verliefdheid wordt als erg intens ervaren, maar het verdriet na het verbreken van de verkering raakt minstens zo hard. Vooral op jonge leeftijd kan het bovendien soms moeilijk zijn om deze emoties in perspectief te plaatsen. Hierdoor kan de persoon waar jouw zoon of dochter verliefd op is, het centrum van hun bestaan worden en kan het verlies aanvoelen als het einde.

Steun bij liefdesverdriet

Het is als ouder verschrikkelijk om te zien dat jouw kind zoveel verdriet heeft en instinctief wil je alles doen om het verdriet weg te nemen. Helaas is dit niet mogelijk. Dit betekent echter niet dat je als vader of moeder geen steun kan bieden bij liefdesverdriet.

Veel pubers zullen zich bij liefdesverdriet niet direct wenden tot hun ouders. In deze fase van hun leven zijn hun vrienden hun belangrijkste klankbord. Voel je dus niet gekwetst als jouw zoon of dochter niet direct zijn of haar hart uitstort, maar probeer zelf toenadering te zoeken zonder opdringerig te worden. Laat weten dat je voor hem of haar klaarstaat met een luisterend oor, een schouder om op te huilen en advies.

Het belangrijkste om als ouders te doen bij liefdesverdriet is om het heel serieus te nemen. Het is misschien makkelijk om het verdriet weg te wuiven onder het mom ‘het komt wel weer goed’ of ‘er zal nog zat andere jongens en meisjes’, maar dat doet het echte verdriet geen recht. Geef het verdriet de ruimte en toon aan dat je het echt serieus neemt.

Als vader of moeder kun je ook zorgen voor de nodige afleiding tijdens deze moeilijke tijd. Zorg ervoor dat jouw puber de zinnen kan verzetten door een leuk uitje te plannen of samen een spelletje te doen. Het maakt niet uit wat je doet of onderneemt, als het maar vanuit oprechte interesse en aandacht is. En wees ook niet gefrustreerd wanneer jouw puber zelf afleiding zoekt in games, Netflix of uitstapjes met vrienden. Het is een logische reactie op de situatie en als ouder kun je gezond coping gedrag prima ondersteunen. Ieder kind gaat op zijn of haar eigen manier om met liefdesverdriet en met begrip, steun en coulance kunnen we als ouder hier een belangrijke rol in spelen. Voor ons als ouder is er een troost, we weten dat het een fase is.

Lees ook: