Mijn kind wil een scooter: wat moet ik weten?

Is jouw zoon of dochter het door weer en wind naar school fietsen helemaal zat? Dan is de kans groot dat hij of zij op de 16e verjaardag een scooter wil. Niet gek natuurlijk. Wel zijn er een aantal zaken waar je als ouder op moet letten en die je met elkaar bespreekbaar wil maken. Denk aan veiligheid, het rijbewijs, verzekeren, het verbruik en vooral hoe je de scooter gebruikt. Hieronder vertellen we je er meer over!

Om te beginnen: het rijbewijs

Om op een bromfiets te mogen rijden is een AM rijbewijs verplicht. Om deze te halen, zijn rijlessen nodig en moet er zowel een theorie,- als praktijkexamen worden afgelegd. Waar in het theorie-examen de kennis over verkeersregels,- en situaties wordt getoetst, moet je kind tijdens het praktijkexamen laten zien dat het veilig de weg op kan.

Zowel de rijlessen, het theorie-examen en praktijkexamen kosten geld. De prijs van de rijlessen hangt af van de hoeveelheid lessen nodig zijn. De kosten voor het theorie-examen en praktijkexamen liggen wel al vast: in totaal ben je hier € 176,- aan kwijt. Betaalt je kind zelf? Dan is het dus handig dat hij of zij ruim op tijd begint met sparen en zich bewust is van deze kosten.

Vergelijk meerdere rijscholen

Waarschijnlijk zijn er verschillende rijscholen in de buurt. Vergelijk deze van tevoren altijd met elkaar. Kijk hierbij niet alleen naar de kosten, maar ook naar het slagingspercentage. Wellicht behoort het tot de mogelijkheden om er een proefles af te nemen: dit is de beste manier om te kijken of een rijschool bij je kind past.

Let hierop als je een scooter koopt

Bij het kopen van een brommer ga je niet over één nacht ijs. Ga je bijvoorbeeld voor benzine of voor elektrisch? Je kind moet er namelijk langere tijd veilig mee kunnen rijden, de keuze is dus belangrijk. Bij een dealer kost een nieuwe brommer tussen de € 1750,- en €4000,-. Ook kun je er natuurlijk eentje tweedehands kopen. Een leuke gevonden? Maak dan beiden een proefrit: zo weet je zeker dat het voertuig technisch in orde is en geschikt is voor jouw zoon of dochter.

Verzeker de bromfiets tegen schade en diefstal

Heeft je kind zijn of haar droomvoertuig gevonden? Dan is het afsluiten van een scooterverzekering verstandig (en zelfs verplicht). Hou er rekening mee dat niet bij elke verzekering zelfgemaakte schade aan de brommer veroorzaakt vergoed wordt. Dit kan alleen met een (duurdere) Allrisk dekking.

Zorg voor veiligheid tijdens het rijden

Rijden op een bromfiets maakt je kind kwetsbaar in het verkeer. Bij een voertuig met een maximumsnelheid van 45 km/u is een helm wettelijk verplicht. Ook is de overheid bezig om een helm verplicht te maken voor snorfietsen (maximumsnelheid van 25 km/u). Waarschijnlijk zal die regel 1 januari 2023 ingaan. Ook is het belangrijk dat je kind goed zichtbaar is in het verkeer. Zorg dus eventueel voor reflecterende strepen op zowel de bromfiets als de kleding van je kind. Zo is hij of zij ook in het donker duidelijk te zien voor andere verkeersdeelnemers. Maak veilige keuzes met elkaar bespreekbaar en toegankelijk.

Zo bereken je de totale kosten

Er komt dus best wel wat bij kijken! Daarbij is zo’n scooter een behoorlijke investering. Bereken je premie om te zien wat je kind per maand voor de brommer moet betalen en hou ook rekening mee met maandelijkse kosten die vallen in de categorie verbruik. Maak je ook een potje voor onderhoud en reparatie? Zo komen jullie niet voor onaangename verrassingen te staan!

Wil je meer tips en adviezen lezen van andere ouders? Bekijk dan het topic over scooters op ons forum en praat mee!

Lees ook: