Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

Alles over het rijbewijs halen: leeftijd, kosten én tips als je tiener voor het eerst de weg opgaat

Veel pubers kunnen niet wachten tot ze hun rijbewijs mogen halen. Een rijbewijs, en de beschikking over een auto, betekent vrijheid en avontuur. Maar het is ook een grote verantwoordelijkheid waar pubers en hun ouders zich bewust van moeten zijn. Bij het behalen van een rijbewijs komt heel veel kijken. In dit artikel bespreken we alles over pubers die hun rijbewijs willen halen. We vertellen je welke kosten er verbonden zijn aan het halen van een rijbewijs, wat de regels omtrent rijlessen en afrijden zijn, welke verzekeringen je zeker nodig zult hebben en wat je als ouder kunt doen, zodat jouw kind veilig de weg op kan.

Wanneer mag een tiener beginnen met rijles?

In Nederland zijn er strikte regels voor het besturen van een voertuig. Zo mag je niet zonder een rijbewijs een scooter besturen of in een auto rijden en mag je pas vanaf 18 jaar zonder begeleiding achter het stuur zitten. Vanaf 16,5 mogen jongeren beginnen met hun rijlessen en vanaf 17 jaar mag het praktijkexamen worden afgelegd. Behaalt een tiener zijn of haar rijbewijs voordat hij of zij 18 jaar is? Dan mag er wel in een auto worden gereden, maar alleen onder begeleiding van een volwassene met een begeleiderspas

Een goede rijschool kiezen

Er zijn veel rijscholen in ons land en soms is de keuze wat overweldigend. Het is echter wel belangrijk om samen goed te zoeken naar een betrouwbare rijschool of rijinstructeur. Je wilt tenslotte een instructeur die past bij jouw kind, die geduldig is en die goed les weet te geven. Vraag aan kennissen en familieleden of zij een betrouwbare rijschool weten of lees reviews van andere mensen op social media en op reviewwebsites.

Hoe lang duurt het voordat je een rijbewijs haalt?

De meeste pubers staan te springen om te beginnen met rijlessen, maar het is belangrijk dat ze een realistisch beeld hebben van het proces. Een rijbewijs is tenslotte niet binnen een week behaald. Hoeveel rijlessen iemand nodig heeft voordat hij of zij klaar is om af te rijden, verschilt enorm van persoon tot persoon. Volgens het CBR ligt het gemiddelde aantal rijlessen tegenwoordig rond de 43. Daarnaast zal de leerling zowel een theorie-examen als een praktijkexamen moeten afleggen. 

Het theorie-examen voor je rijbewijs afleggen

Het theorie-examen is een toets om te peilen hoeveel kennis een automobilist heeft van de verkeersregels, verkeersborden en veiligheid. Deze informatie wordt besproken tijdens de rijlessen, maar kan ook geleerd worden uit studieboeken. Er zijn tal van boeken, video's en cursussen die helpen bij het studeren voor het theorie-examen. Als ouder kun je jouw kind helpen door hem of haar van voldoende materialen te voorzien. Natuurlijk is het ook ontzettend nuttig als je helpt bij het studeren. Geef waardevolle tips voor beter inzicht in verkeerssituaties en overhoor je zoon of dochter om de kennis te toetsen. Veel jongeren leren door het opdoen van ervaringen. Zit je samen in de auto? Dan is dit het perfecte moment om uitleg te geven aan je puber; waarom doe je wat je doet nu je achter het stuurt zit? Geef hen inzicht en neem de tijd om hun vragen te beantwoorden. Wakker hun nieuwsgierigheid aan en oefen bijvoorbeeld de verkeersborden, zo zet je stappen in de goede richting. 

Het theorie-examen mag al vanaf 16 jaar worden afgelegd. Het examen wordt door het CBR afgenomen en bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Deze vragen worden op een computer aangeboden en meestal hebben mensen hiervoor 30 minuten de tijd. Om het theorie-examen te behalen zal jouw puber voor alle onderdelen moeten slagen. Van de 25 vragen van het onderdeel ‘gevaarherkenning’ zal hij of zij er 13 of meer goed moeten hebben. Van het onderdeel ‘kennis’ moet hij of zij minstens 10 van de 12 vragen goed hebben. En van het onderdeel ‘inzicht’ moet hij of zij 25 of meer vragen van de 28 goed hebben. 

Het praktijkexamen afleggen

Als een jongere 17 jaar of ouder is, mag hij of zij het praktijkexamen afleggen. Hiervoor moet wel het theorie-examen zijn behaald en moet de rijinstructeur voldoende vertrouwen hebben in de student. Pas wanneer een puber alle belangrijke vaardigheden beheerst, mag het praktijkexamen worden afgelegd en mag een jongere een rijbewijs krijgen. 

Het praktijkexamen wordt door een examinator van het CBR afgenomen, maar de eigen rijinstructeur mag bij het examen zijn. Tijdens het examen worden alle belangrijke vaardigheden getoetst. Het examen duurt zo’n 55 minuten en de rit zelf duurt 35 minuten. Als de examinator alle vaardigheden positief heeft beoordeeld, slaagt je kind voor het examen en mag het rijbewijs worden aangevraagd. Het avontuur kan beginnen!

De kosten van een rijbewijs

Het behalen van een rijbewijs is geen goedkope vaardigheid om aan te leren. Gemiddeld zijn er 43 rijlessen nodig voor het rijbewijs is behaald. De gemiddeld prijs voor een rijles van een uur ligt rond de € 47,80. Deze kosten kunnen dus flink oplopen, vooral als er veel lessen nodig zijn. Maar om een rijbewijs te behalen ben je er nog niet met deze kosten.

Het aanvragen van een examen, het theorie-examen, het praktijkexamen en eventuele studiematerialen zijn ook niet kosteloos. En daarbij komen ook de kosten voor een gezondheidsverklaring en het aanvragen van het rijbewijs zelf. Volgens het CBR kost het behalen van een rijbewijs gemiddeld € 2.766,14. Dat is niet mis!

Je puber heeft een rijbewijs: en nu?

Wanneer je puber de rijlessen heeft gevolgd en het theorie-examen en het praktijkexamen met succes heeft afgelegd, kan het rijbewijs worden aangevraagd. Voor veel ouders wordt het nu pas echt spannend, want hoe pak je dit aan? 

Het beginnersrijbewijs

Alle bestuurders in Nederland hebben een puntenrijbewijs, maar beginnende automobilisten krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is in principe een regulier rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem. Bij overtredingen worden er strafpunten gegeven. Dit kan zijn voor gevaar of hinder in het verkeer, het veroorzaken van een ongeval, bumperkleven, te hard rijden en het niet naleven van de verkeersregels. Wordt de beginnende bestuurder binnen 5 of 7 jaar voor de tweede keer aangehouden en veroordeeld voor een overtreding? Dan wordt het rijbewijs ingenomen. Uiteraard gelden deze regels ook voor rijden onder invloed. 

Blijven leren

Natuurlijk heeft je kind veel praktijkervaring en kennis opgedaan tijdens de rijlessen, maar echt leren autorijden begint pas na het behalen van het rijbewijs. Je kind zal dan zelf verantwoordelijk zijn voor zijn of haar rijgedrag, auto en keuzes op de weg. Het is dan ook belangrijk om regelmatig rijervaring op te blijven doen. Rijd een paar keer mee om te ondervinden hoe jouw zoon of dochter in de auto zit. Geef positieve feedback en gebruik deze momenten om praktische tips en jouw ervaring te delen. Hoe ga jij om met lastige situaties in het verkeer? Hoe zorg je dat je veilig kunt rijden zonder afleidingen? En hoe vind jij makkelijk een parkeerplek in een drukke stad? Deel die tips tijdens het rijden. Op die manier bouwen jullie samen aan een veilige en zelfverzekerde rijstijl.

Op vakantie of een roadtrip

Voor veel jongeren betekent het behalen van een rijbewijs vrijheid en zelfstandigheid. Eindelijk kunnen ze er met vrienden op uit trekken en kunnen ze zelf op vakantie met de auto. Als ouder is dit natuurlijk spannend. Het is belangrijk om goede afspraken te maken voor die eerste roadtrips, te helpen bij de voorbereiding en vooral vertrouwen te hebben in jouw kind. Je zoon of dochter heeft niet voor niets zijn rijbewijs gehaald. 

Verzekeringen voor jonge bestuurders

Als jouw kind zelf achter het stuur zit of een eigen auto heeft, zal een autoverzekering nodig zijn. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen waarbij de dekking flink kan verschillen. Het is belangrijk dat jouw puber weet hoe dit werkt, maar begeleiding in dit proces is zeker handig.

Als jouw zoon of dochter geen eigen auto heeft en in jouw auto rijdt, is de auto doorgaans gewoon verzekerd en is jouw kind meeverzekerd. Gebeurt dit regelmatig, dan zal het wel moeten worden doorgegeven aan de verzekering. De premie of het eigen risico kan dan hoger worden, maar zo voorkom je problemen bij schade of een ongeval.

Een autoverzekering voor beginnende automobilisten is vaak duurder. Jongeren betalen vaak een hogere premie of een hoger eigen risico. Jongeren zijn vaker betrokken bij ongevallen en vormen een groter risico achter het stuur. Hoe deze hogere premie of dit eigen risico wordt vormgegeven, verschilt per verzekeraar.

Sommige jongeren vinden het fijn om de autoverzekering af te sluiten op naam van de ouders. Dit om een hogere premie te voorkomen. Dit mag bij de meeste autoverzekeraars niet. Als dit wel is toegestaan, dan zijn er strenge voorwaarden aan verbonden. 

Veiligheid op de weg

Natuurlijk wil je als ouder dat jouw puber veilig de weg op gaat en zich verantwoordelijk gedraagt in het verkeer. Het is helaas wel een feit dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben op ongevallen en het veroorzaken van ongevallen, vooral tijdens de eerste paar jaar na het behalen van hun rijbewijs. En ook drank en drugs spelen vaak een rol bij jongeren in het verkeer. Hoe zorg je ervoor dat jouw kind veilig de weg op gaat?

Rijden onder invloed

Als ouder is het belangrijk om het gesprek met jouw kind aan te gaan over rijden onder invloed. Je hoopt uiteraard dat jouw kind dit nooit zal doen en wel beter weet, maar een open gesprek hierover kan nooit kwaad. Benadruk het belang van nuchter achter het stuur zitten. Bespreek de risico’s en consequenties van rijden onder invloed en het verminderde reactievermogen onder invloed van drank of drugs. 

MONO

Tegenwoordig zie je de reclameborden van MONO overal langs de weg. Deze campagne is gericht op veiligheid in het verkeer, specifiek op het richten van de aandacht op één ding tijdens het rijden. Te veel bestuurders kijken tijdens het autorijden op hun telefoon om een berichtje te beantwoorden, te navigeren of een e-mail te versturen. Dit is bij wet verboden en bovendien levensgevaarlijk. 

Jongeren lijken vaak aan hun telefoon vastgeplakt te zijn. Het is daarom belangrijk om dit gesprek met jouw zoon of dochter aan te gaan. Benadruk de risico’s van afleiding tijdens het rijden en bespreek de veiligheidsmaatregelen die hij of zij kan nemen of afleidingen te voorkomen. 

Verkeersregels en verkeerswetten

Het leren en herkennen van verkeersregels en verkeerswetten is een belangrijk onderdeel van zowel het theorie-examen als het praktijkexamen. Toch zakt deze kennis al heel snel weer weg bij de meeste mensen. Daarom is het belangrijk om deze kennis regelmatig op te frissen, zowel voor volwassenen als voor jongeren. 

Tips voor ouders van pubers met een rijbewijs

Veilig en verantwoord de weg op gaan stopt niet bij het volgen van rijlessen en het behalen van een rijbewijs. Het is belangrijk dat jongeren goed worden begeleid bij het rijbewijsproces en het autorijden daarna. Als ouder speel je hier een belangrijke rol in. Zo kun jij als ouder helpen door:

  • Het goede voorbeeld te geven en je te houden aan de verkeersregels;
  • Duidelijke regels op te stellen over het gebruik van de auto;
  • Het gebruik van een autogordel stimuleren;
  • Betrokken te blijven bij het rijgedrag van jouw tiener;
  • Op de hoogte te blijven van verkeersregels- en wetten en samen de regels regelmatig doornemen.

Met de kennis en vaardigheden die jouw zoon of dochter heeft opgedaan tijdens de rijlessen, en met jouw begeleiding en tips is de kans groot dat jouw kind een betrouwbare chauffeur zal zijn bij wie jij met een gerust hart instapt.

Lees ook: