Het is bijna 1 mei: 5 vragen over de studiekeuze van je kind

De deadline van 1 mei voor de inschrijving bij hogescholen en universiteiten komt steeds dichterbij. Maar hoe maak je de juiste studiekeuze? Gelukkig hebben wij Loth van Veen, expert van studiekeuzeorganisatie Intermijn, gevraagd om vijf veelgestelde vragen te beantwoorden. Of je nu twijfelt tussen studies of meer zekerheid wilt over jouw keuze, deze deskundige biedt handige tips en bemoedigende woorden om jouw toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw kind kunt ondersteunen bij het maken van de beste studiekeuze!

Als ouder wil je graag je kind helpen bij het maken van de juiste studiekeuze, maar waar begin je? Het bepalen van de juiste studie kan voor je kind een uitdagend proces zijn. Gelukkig kun jij als ouder een verschil maken door samen de veelgestelde vragen door te nemen en de antwoorden te ontdekken. Zo kom je meer te weten over het maken van de juiste studiekeuze en wat er allemaal gebeurt rondom 1 mei. Want waarom is deze datum eigenlijk zo belangrijk? Of valt het allemaal wel mee? Ontdek het samen met je kind en help hem of haar op weg naar een mooie toekomst!

1. Moet je je voor 1 mei inschrijven als je in september wil gaan studeren?

Vraag jij je af of je je vóór 1 mei moet inschrijven als je in september wilt gaan studeren? Het antwoord is nee, het is niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen, want als je je op tijd aanmeldt bij de hogeschool of universiteit van jouw keuze, kunnen zij je niet weigeren. Je bent dus gegarandeerd van een plek! Houd er wel rekening mee dat dit alleen geldt voor opleidingen zonder numerus fixus. Voor opleidingen met een selectieprocedure geldt vaak een eerdere aanmeldingsdeadline. Wil je dus zeker zijn van een plek op jouw favoriete opleiding? Meld je dan op tijd aan en voorkom teleurstelling!

2. Wat gebeurt er als je je na 1 mei aanmeldt voor de opleiding?

Geen paniek, het is nog niet te laat! Er zijn namelijk opleidingen die ook na 1 mei nog studenten toelaten, misschien wel onder onder speciale voorwaarden. Maar als je zeker wilt zijn van een plek op de opleiding van jouw keuze, is het verstandig om je vóór 1 mei aan te melden. Zo ben je er zeker van dat je geen kansen misloopt!

3. Wat gebeurt er als jouw kind zich heeft aangemeld voor een opleiding?

Als je kind zich heeft aangemeld voor een opleiding, wordt hij of zij uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Dit is een check om te kijken of de opleiding en je kind goed bij elkaar passen. Het advies dat volgt kan positief of negatief zijn, maar het is niet bindend. Twijfelt je kind na de check over de opleiding? Geen paniek, er is nog genoeg tijd om op zoek te gaan naar een andere opleiding. Je kind kan zich daarvoor aanmelden tot 31 augustus en mag niet geweigerd worden. Houd er wel rekening mee dat sommige opleidingen ook weer een studiekeuzecheck aanbieden. Deze check is bedacht om de uitval in het hoger onderwijs terug te dringen, want die is in Nederland al jarenlang hoog.

4. Wat moet ik doen als mijn kind nog geen studiekeuze heeft gemaakt?

Als je kind nog niet zeker weet welke opleiding hij of zij wil gaan volgen, kan het verstandig zijn om zich voor meerdere opleidingen in te schrijven. Tijdens de studiekeuzechecks kan je kind onderzoeken welke studie het beste past. Belangrijk om te weten: je kind mag zich inschrijven voor maximaal 4 opleidingen, waarvan er maximaal 2 een numerus fixus hebben.

5. Kan ik als ouders iets doen om mijn kind te helpen bij het maken van de studiekeuze?

Absoluut! Als ouder kun je een inspirerende en motiverende rol spelen in de studiekeuze van je kind. Je bent namelijk een belangrijke raadgever, misschien wel de belangrijkste. Wist je dat maar liefst 43% van de jongeren hun ouders ziet als belangrijkste steunpilaren bij het maken van de juiste studiekeuze? Jij kunt dus het verschil maken! Je kunt je kind bijvoorbeeld helpen bij het reflecteren op bepaalde keuzes en ervaringen uit het verleden. Reflecteren kan best lastig zijn. Vaak wordt dat bij jongeren meer een evaluatie; ‘ik vond iets leuk of niet leuk’. Reflecteren gaat over het proces, waarom vond je iets wel of niet leuk. In dit artikel beschrijven we handige tips voor ouders om je kind bij de studiekeuze te ondersteunen. Ook kun je je kind stimuleren om eens op werkbezoek te gaan. Wil je meer handvatten en tips krijgen om jouw kind te coachen bij het maken van toekomstkeuzes? Wij schreven speciaal voor ouders het boek Coach je kind bij toekomstkeuzes. Dit boek biedt inzichten over keuzes maken, puberhersenen, studeren en alles wat daarbij komt kijken. Zo kun je jouw kind de beste ondersteuning bieden en samen werken aan een succesvolle toekomst!

Heeft je kind nog geen idee?

Twijfelt jouw kind nog over welke studie passend is? Bij Intermijn bieden we een studiekeuzesprint aan: een tweedaagse die je helpt bij het maken van de keuze. Op onze website vind je er meer informatie over.

Het kiezen van een studie is een mijlpaal in het leven van je kind. Maar geen stress, met de juiste begeleiding en informatie kan je kind een weloverwogen keuze maken en een stevige basis leggen voor een succesvolle toekomst. Als ouder speel jij daarbij een belangrijke rol. Blijf dus betrokken bij het proces en ondersteun je kind waar nodig. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat je kind de studiekeuze maakt waar hij of zij dolgelukkig van wordt. Laten we dus samen de handen ineen slaan en ervoor zorgen dat jouw kind met vertrouwen en enthousiasme de toekomst tegemoet gaat, dankzij een weloverwogen studiekeuze.

Lees ook: