30 oktober 2020

Coach je kind bij het maken van studiekeuzes

Loth van Veen en Michelle Garlach zijn werkzaam bij Intermijn als studiekeuze-experts, waar ze al jaren jongeren begeleiden met hun studiekeuzeprogramma. Daarnaast schreven ze al vele artikelen voor ouders.nl, zoals dit artikel over gesprekstips en deze tips voor een goede start van het studiejaar. En nu schreven ze ook een boek: Coach je kind bij het maken van studiekeuzes. Voor ouders, om hun kind te ondersteunen in het maken van een studiekeuze. Want dat is anno 2020 zo makkelijk nog niet.

Leren kiezen

Kiezen is namelijk een eigenschap die iedereen moet leren om keuzestress te voorkomen. Leren kiezen dus. En daar draait Coach je kind bij het maken van studiekeuzes om. Wist je dat gemiddeld 1 op de 3 jongeren weer met de opleiding stopt door het maken van de verkeerde keuze? Deze uitval is in Nederland extreem hoog.

Waarom is kiezen tegenwoordig zo moeilijk?

Om als ouder te begrijpen waarom jongeren anno 2020 moeite hebben met het maken van toekomstkeuzes, is het belangrijk om meer te weten te komen over hun leefwereld, de leefwereld van generatie Z. Coach je kind bij het maken van studiekeuzes neemt je dan ook mee in de belevingswereld van jongeren anno 2020. Loth en Michelle leggen uit hoe  puberhersenen werken en welke identiteitsontwikkeling jongeren doormaken die opgroeien binnen generatie Z:

  • Zo zijn de jongeren van nu opgegroeid met internet en kennen ze geen leven zonder. Ze brengen dan ook meer tijd dan ooit achter een beeldscherm door. Meer schermtijd leidt tot minder echte ervaringen.
  • Ze zijn altijd bereikbaar en informatie is 24/7 beschikbaar.
  • Generatie Z groeit op in een wereld waarin snelheid en gemak de normaalste zaken van de wereld zijn.

Wat voor effect heeft dit denk je op het maken van belangrijke toekomstkeuzes, zoals een studie?

Zo maak je een studiekeuze

Coach je kind bij het maken van studiekeuzes beschrijft zes fases binnen het studiekeuzeproces. Dit proces begint bij de fase ‘ik moet kiezen’, gevolgd door ‘het accepteren van keuzeonzekerheid’. En met dat besef begint de zoektocht naar informatie om de keuze te maken, zowel binnen diverse studies als informatie binnen zichzelf.

De kracht van het team achter Intermijn is namelijk zelfreflectie en zelfonderzoek, blijkt ook weer uit dit boek. Je krijgt als lezer tal van voorbeeldvragen die je aan je zoon of dochter kunt stellen om ze te laten nadenken over hun eigen kwaliteiten, interesses en motivatie. Belangrijke onderdelen voor het maken van de juiste keuze.

En als je kind dan weet waar hij zelf blij van wordt, begint de kritische zoektocht naar de verschillende studies. Generatie Z is geneigd om voornamelijk online hun informatie te vinden, terwijl juist bij belangrijke keuzes als een studiekeuze het van belang is om het te ervaren. Wees de coach van jouw kind door hem samen voor te bereiden, de juiste vragen te stellen en hem te helpen een kritische blik te ontwikkelen.

De rol van ouders

In het tweede deel van het boek gaan de schrijvers in op de rol van ouders. Wist je dat jongeren anno 2020 hun ouders als een van de belangrijkste raadgevers zien? Jouw rol is dus waardevol. De belangrijkste boodschap is dat er geen sprake is van goed of fout, maar dat het wel nuttig is om te reflecteren op de relatie met je kind en hoe jij kijkt naar het maken van keuzes. Door het hele boek heen word je uitgedaagd om hierover na te denken door diverse stellingen en vragen.

Je leest hoe je jouw kind tijdens de 6 verschillende fases binnen het studiekeuzeproces kunt begeleiden. Hoe coach je jouw kind, zonder hem te sturen? Je vindt waardevolle tips om het gesprek met je kind hierover aan te gaan, de juiste vragen te stellen en gesprekstechnieken, zoals luisteren, lichaamstaal en feedback geven.

Een kritische noot is dat Coach je kind bij het maken van studiekeuzes uitgaat van een goede communicatie tussen ouder en kind, wat helaas niet altijd zo is in de praktijk. Daarom is het goed om de suggesties toe te passen die bij jullie passen. Want als je kijkt naar de algehele boodschap om nieuwsgierig te zijn naar (de interesses van) je kind, kan dit iedere ouder en kind dichterbij elkaar brengen.

Uiteindelijk moet je kind het zelf doen maar Coach je kind bij het maken van studiekeuzes kan je zeker helpen om je kind zo goed mogelijk bij te staan. Je bestelt het boek Coach je kind bij het maken van studiekeuzes hier.

Coach studiekeuzes