Help! Mijn kind wil (nu al) stoppen met zijn opleiding

Hoewel het nieuwe studiejaar nog maar net begonnen is, zit Tycho (17) alweer thuis. 'Het was gewoon niet wat ik ervan had verwacht' vertelt hij. 'Dat voelde ik meteen. De mensen, de sfeer.... dit is het niet. Ik wil deze studie niet doen, ik wil stoppen.' Zijn ouders, Mirjam en Richard, zitten met hun handen in het haar. 'Wat nu? Hoe help ik mijn zoon een juiste beslissing te nemen?' vraagt Mirjam. 'En wat gaat hij doen als hij nu alweer stopt? Niet op de bank liggen mag ik hopen!'

Net als ieder jaar melden zich ook dit jaar weer tientallen studenten (en ouders!) aan het begin van het schooljaar bij ons. Hoe begeleid je je kind als hij nu alweer twijfelt over een studie die pas net gestart is? En wat zijn de opties als je gestopt bent? In dit artikel geven we je een aantal handvatten en delen we een gratis werkboekje dat je kind (en jou als ouder) kan helpen bij deze lastige beslissing. Succes!

1. Twijfel is normaal en hoort erbij

Sterker nog: eigenlijk is het wijs en dapper dat je kind twijfelt. Dit betekent dat hij reflecteert: hij kijkt terug op de keuze die hij maakte.

Ongeveer 1 op de 4 studenten krijgt tijdens de studie te maken een zogenaamde studiedip. Dat betekent dat je kind het even niet meer ziet zitten, minder gemotiveerd is en twijfelt of hij nog wel met het juiste bezig is. Dat is niet erg, dat is heel normaal.

2. Stimuleer je kind tijd en ruimte te nemen

De zaak verandert natuurlijk als de twijfel lang blijft hangen en er gevoelens van stress, onzekerheid of falen opspelen. Dan is het belangrijk om de twijfel serieus te gaan nemen en op onderzoek uit te gaan. Het onderzoeken van de opties (doorgaan of stoppen) vraagt om tijd en ruimte. Probeer dus te accepteren, hoe lastig dat ook is, dat je kind het nu even niet weet.

3. Ga op onderzoek uit (en download een gratis werkboekje)

Hoe help je je kind de verschillende opties te onderzoeken? Om je kind hierbij te helpen schreven de coaches van Intermijn een werkboekje. Je kunt dit werkboekje downloaden op de website via deze link. In dit boekje worden stap voor stap de twijfels in kaart gebracht. Ook wordt je kind gestimuleerd de opties actief te onderzoeken.

4. Er is geen goed of fout

Grote beslissingen, zoals de studiekeuze, kun je niet alleen met je hoofd nemen. Er speelt meer mee dan enkel een lijst met voor- en nadelen. Je intuïtie speelt een grote rol. Vaak voel je wel wat je wilt. In dit geval: stoppen of doorgaan.

De verkeerde keuze bestaat niet. Of je een juiste beslissing hebt genomen, weet je pas als je het doet.

Lees ook: