De impact van verhuizen op kinderen

Gaan jullie binnenkort verhuizen? Dan heeft dit een behoorlijke impact op het gezin. Een verhuizing is een grote gebeurtenis die voor veel stress kan zorgen. Dat geldt voor volwassenen, maar net zo goed voor kinderen. Een nieuw huis, een andere omgeving, nieuwe vriendjes maken en misschien zelfs wel een nieuwe school: het zijn stuk voor stuk indrukwekkende veranderingen.. Het is belangrijk om jouw kind goed te begeleiden voor, tijdens en na de verhuizing. Zo zorg je voor een soepele overgang en minder onrust. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel vertellen we je alles over de impact van verhuizen op kinderen.

Verhuizen met kinderen

Een verhuizing gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is een grote verandering die veel tijd in beslag neemt, voor stress zorgt en meestal veel geld kost. Kinderen ervaren een verhuizing vaak anders. Voor een kind betekent het dat ze uit hun vertrouwde omgeving weggaan en niet zeker weten wat ze ervoor terugkrijgen. Vooral voor jonge kinderen is de onzekerheid groot en dit kan voor veel stress en verdriet zorgen. Maar ook oudere kinderen kunnen verhuizen heel lastig vinden, vooral als ze ergens geworteld zijn en hun clubs en vrienden achter moeten laten.

Om de verhuizing voor iedereen in het gezin zo soepel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om iedereen erbij te betrekken. Goede communicatie kan een wereld van verschil maken tijdens de verhuizing. Houd als ouder ook vooral het hoofd koel, hoe lastig dit ook kan zijn. Zo ervaart jouw kind minder stress uit de omgeving in aanloop naar de verhuizing.

Verhuizen met kinderen na een relatiebreuk

Verhuizen is altijd spannend, maar wanneer de verhuizing plaatsvindt na een scheiding of relatiebreuk kan dit nog lastiger zijn voor jouw kind. Niet alleen wordt er afscheid genomen van een thuis, maar de woonsituatie verandert ook ingrijpend. Helaas kun je als ouder deze zorgen en dit verdriet niet helemaal wegnemen. Gelukkig helpt het enorm om erover in gesprek te gaan. Door naar jouw kind te luisteren en de veranderingen te bespreken is er volop ruimte om rekening te houden met de wensen en behoeften van jouw kind.

De impact van verhuizen op je kind beperken

Om de impact van de verhuizing te verminderen en de overgang makkelijker te maken voor het gezin, kun je gelukkig als ouder veel doen. Wij geven enkele tips voor een soepele verhuizing met kinderen.

  • Betrek jouw kind bij de verhuizing. Laat hem of haar de eigen spulletjes inpakken, laat jouw kind mee helpen klussen en zoek samen nieuwe spulletjes uit voor in het huis.
  • Kondig de verhuizing niet te vroeg aan. Deel de verhuizing bij voorkeur pas als de plannen erg concreet zijn. Zo verkeert jouw kind minder lang in onzekerheid.
  • Neem jouw kind mee naar het nieuwe huis. Zo kan hij of zij het huis zien, de omgeving verkennen en bekend raken met de nieuwe woning. En natuurlijk de kamer bewonderen waar hij misschien wel een eigen draai aan kan geven qua inrichting en stijl.
  • Laat jouw kind meebeslissen over belangrijke onderwerpen. Laat hem of haar bijvoorbeeld zelf een kamer uitkiezen, meebeslissen over de nieuwe school en zelf behang of verf uitzoeken voor de kamer als de leeftijd dit toelaat. Zo krijgt jouw kind meer grip op de situatie en vertrouwen; zijn stem telt mee en hij wordt gehoord.
  • Schaf niet te veel nieuwe spullen aan. Een nieuw huis is al heel spannend, dus het is verstandig om wat herkenbare spullen mee te nemen uit het oude huis. Vooral in de kamer van jouw kind kan het helpen om de vertrouwde spullen te gebruiken voor de inrichting.
  • Neem tijd voor het nemen van afscheid. Door afscheid te nemen van de klas, vriendjes en vriendinnetjes en het oude huis sluiten jullie heel bewust een hoofdstuk af.
  • Lees een boek over verhuizen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Door voor te lezen maak je dit moeilijke onderwerp bespreekbaar, vooral voor jonge kinderen is dit heel fijn en nodig om de impact van een verhuizing te beperken. Je creëert ruimte voor een goed gesprek; deze verbinding en aandacht is het allerbelangrijkste voor, tijdens en na zo’n grote verandering als een verhuizing.