2 december 2021

Verhuizen met kinderen, hier wil je aan denken

Bij een verhuizing komt nu eenmaal heel wat kijken. Niet alleen bij het inpakken en alles heel van A naar B krijgen, maar ook alle zaken eromheen. We geven je bij deze tips om bij de hand te houden in de weken rondom de verhuizing.

Weg ermee!

Een verhuizing begint bij alles inpakken. Neem hier voldoende tijd voor, zodat je de kinderen overal bij kunt betrekken. Deze periode is perfect om elk stuk speelgoed, oude kleding, knuffels en andere verzamelingen kritisch te bekijken. Waar is al jaren niet mee gespeeld? Doe het weg. Bedenk samen een goed doel om het naartoe te brengen. Is er een mooie stichting in de buurt voor gezinnen die het minder breed hebben bijvoorbeeld? Zo maak je je kind(eren) meteen bewust dat er ook kinderen zijn die weinig speelgoed krijgen.

Maak een planning

Zorg dat je het overzichtelijk maakt voor je kinderen wat er de aankomende tijd gaat gebeuren door een weekplanner te gebruiken of het uit te schrijven op een whiteboard. Praat veel over de verhuizing en betrek je kind bij alle onderdelen. Hier lees je nog veel meer tips om je kind voor te bereiden op een verhuizing.

Regel een verhuisbedrijf

In de tijd zonder kinderen was een verhuizing vaak nog een gezellige dag. Je trommelt wat vrienden op die je komen helpen en aan het einde van de dag bestel je 10 pizza’s, een krat bier en wat wijn. Verhuizen met kinderen is ineens hele andere koek. Het is een ware organisatie. Kinderen willen tot het laatste moment nog hun favoriete spullen, in hun eigen bed slapen, etc. Dat maakt de dag van de verhuizing een stuk stressvoller. Mocht je budget hebben om een verhuisteam in te huren, is dat dan ook zeker aan te bevelen. Er is zeker verschil in tarieven, dus het is goed om je daarin te verdiepen. Bekijk hier de kosten van een verhuisbedrijf.

Afscheid nemen

Een verhuizing is voor de meeste volwassenen een leuk moment. Je kijkt al lang uit naar het nieuwe huis en wellicht de nieuwe omgeving. Voor de meeste kinderen is dit precies andersom. Wees je daarvan bewust. Veel kinderen gaan hun buurt en de vriendjes in de straat missen. Kinderen vinden het ook lastig om afscheid te nemen, dit moeten ze nog leren. Ze zijn vertrouwd met hun eigen kamer, de geur van het huis, de vaste plekken waar alles te vinden is, etc. Neem daarom echt uitgebreid de tijd om afscheid te nemen en neem het gevoel van je kind serieus.

Dingen die je kan regelen

Tegenwoordig hebben we zo veel abonnementen en verzekeringen dat het een heel gedoe kan zijn om alles om te zetten. We geven je wat tips:

  • Maak een overzicht met alle abonnementen zodat je in 1x alles online kunt wijzigen naar je nieuwe adres. Check de bankafschrijvingen van de laatste maand om zeker te zijn dat je niets vergeet.
  • Gebruik de verhuisservice van PostNL om je post door te sturen.
  • Meld je direct aan bij een nieuwe huisarts (en eventueel tandarts).
  • Maak zo snel mogelijk nieuwe sleutels bij die je ergens kunt neerleggen of aan buren/vrienden in de buurt kunt geven. Niets zo vervelend als de huissleutel vergeten met niemand in de buurt die een reservesleutel heeft. Sta je dan buiten met de kids in de stromende regen…

Buurtfeestje

Om je kind (en jezelf) zo snel mogelijk te laten wennen in de nieuwe buurt, is het een leuk idee om een buurtfeestje te organiseren. Zo leren jullie en de kinderen elkaar meteen kennen en ontstaan er hopelijk al snel leuke speelafspraakjes.

Veel plezier in jullie nieuwe huis!

Dit artikel is tot stand gekomen met Verhuizen kun je zelf.

Lees ook: