Wanneer krijgen jongens de baard in de keel?

Tussen de 10 en de 13 jaar komen de meeste pubers in de puberteit. Onder invloed van hormonen verandert er van alles aan hun lichaam. Meisjes worden ongesteld en krijgen borsten en zowel jongens als meisjes krijgen haargroei op plekken waar ze dit niet hadden en maken een flinke groeispurt door. Jongens krijgen bovendien in de puberteit ook de baard in de keel. Maar wat is dit eigenlijk? Wij vertellen er alles over in dit artikel.

Wat is de baard in de keel?

Tijdens de puberteit veranderen zowel meisjes als jongens op allerlei manieren. Dit kunnen zichtbare kenmerken zijn, maar de veranderingen kunnen ook minder zichtbaar zijn. Zo groeit in deze periode het strottenhoofd van jongens onder invloed van testosteron. Door de groei van het strottenhoofd worden ook de stembanden langer. De stembanden worden opgerekt en dit leidt ertoe dat de stem zwaarder en lager wordt.

Wat merk je van de baard in de keel?

De gevolgen van de baard in de keel worden vaak meteen gemerkt. Deze veranderingen vinden namelijk in hoog tempo plaats. Hierdoor moeten de spieren in dit gebied zich snel aanpassen. Dit gaat soms met horten en stoten. De stem kan tijdens deze periode overslaan, waardoor jongens ineens een hoge stem krijgen, afgewisseld met een zware stem.

Bovendien ontwikkelt ook de adamsappel zich in deze periode. De adamsappel is niets meer dan een stukje kraakbeen aan de voorkant van het strottenhoofd. Omdat het strottenhoofd groeit, wordt deze meer zichtbaar.

Hoe lang duurt het?

De meeste jongens krijgen tussen de 13 en 15 jaar de baard in de keel. Gemiddeld duurt dit hele proces zo'n 3 tot 6 maanden. Na deze periode is de stem van jouw zoon merkbaar anders. Tot die tijd kan het lastig zijn voor jouw zoon. Hij is in deze periode de controle over zijn stem kwijt en vooral op deze leeftijd kan dat hem onzeker en zelfbewust maken.

Wat kun je doen?

Omdat de puberteit, met alle veranderingen en de baard in de keel krijgen, een indrukwekkende periode kan zijn, is het belangrijk dat jij als ouder jouw puber hierin ondersteunt. De baard in de keel kan ongemak en onzekerheid veroorzaken, maar met begrip en begeleiding komen jullie deze tijd goed door.

Het is allereerst belangrijk dat jij je zoon voorbereidt zodat hij weet wat er gebeurt als hij de baard in de keel krijgt. Zo is hij voorbereid op wat er gaat komen en weet hij wat de hoorbare kenmerken zijn van de baard in de keel. Benadruk bovendien dat het maar tijdelijk is: leg uit dat de overslaande stem met enkele maanden weer over is.

Wees vooral ook begripvol tijdens deze periode in de puberteit. Het kan zijn dat jouw zoon zich ongemakkelijk voelt tijdens het spreken. Leg vooral niet de nadruk op de overslaande stem en toon sympathie. Met steun en begrip, kan jullie band alleen maar sterker worden!

Lees ook: