27 april 2014

App | Kinderfoto's veilig rondzenden

Scholen, kdv's, bso's, gastouders, gezinnen en families hebben de sterke neiging om alles wat er met de kinderen gebeurt te fotograferen en op Facebook te zetten. Dat is sterk af te raden. Ten eerste omdat je dan de controle over de foto's kwijtraakt (zie de gebruiksvoorwaarden van Facebook) en ten tweede omdat het gewoon onveilig is. Kinderfoto's die openbaar gepubliceerd worden, worden de laatste tijd steeds vaker gebruikt voor het fabriceren van kinderporno.

Een goed alternatief is de app Tiny Tale. Die maakt het mogelijk om kinderfoto's te delen in besloten kring. De app is beschikbaar voor iPhone en Android. Voor tablets en PC's is er een webversie. Tiny Tale is gratis voor de eerste 10.000 gebruikers.

Merlijn Ackerstaff, bedenker van Tiny Tale, en zelf vader van twee jonge kinderen: "Ik zocht naar mogelijkheden om mijn berg foto's en video's op een veilige, toegankelijke en leuke manier samen te brengen, maar vond geen soelaas in de bestaande mogelijkheden. De oplossingen waren te groot, te onpersoonlijk, te onveilig of te ingewikkeld." Dat leidde tot de ontwikkeling van Tiny Tale.

Let op: deze app ontslaat scholen, gastouders, etc. niet van de (wettelijke) verplichting om eerst toestemming aan de ouders te vragen, vóór ze überhaupt foto's máken, laat staan ze te publiceren (of rond te zenden met Tiny Tale).