Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

10 september 2017

Kinderwens | Keuzehulp bij erfelijke ziektes

In sommige families komen ernstige erfelijke ziektes voor. Stellen met een kinderwens kunnen de erfelijke belasting mogelijk doorgeven, en kunnen voor ingewikkelde keuzes komen te staan. Voor hen heeft het Erfocentrum de Keuzehulp kinderwens en erfelijke ziekte opgezet.

Sommige stellen met een kinderwens en een erfelijke ziekte in de familie, proberen op de natuurlijke manier zwanger te worden, of besluiten uiteindelijk om toch af te zien van zelf kinderen krijgen. Andere stellen komen in aanmerking voor PGD (embryoselectie), prenatale diagnostiek, donorzaad of donor-eicellen. Er zijn vaak meerdere opties, en het is belangrijk om je keuze weloverwogen te maken.

Door de vragen in de keuzehulp te beantwoorden, kun je je eigen gevoelens en gedachten over de verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten. De antwoorden komen op een formulier te staan dat je kunt gebruiken voor het gesprek met je partner, de arts (klinisch geneticus of gynaecoloog) of een hulpverlener.

Waarschuwing: de keuzehulp is niet beveiligd met https. Terwijl je wel zeer privacy-gevoelige informatie invult. We vinden dit onaanvaardbaar, en hebben het gemeld aan de makers. Hopelijk wordt dit snel opgelost.