Home » Tips » Media nieuwe video’s over gamen

Media | Nieuwe video’s over gamen

Is gamen schadelijk? Wat zijn de grootste misverstanden over gamen? Wat kun je doen om problematisch gamen te voorkomen? Deze en andere veel gestelde vragen worden in korte videoclips beantwoord door deskundigen en ex-gamers.

De clips (inmiddels 12 stuks) zijn bedoeld voor ouders, familie en vrienden die vragen hebben over het gamegedrag van hun kind of partner.

Gameonderzoeker Tony van Rooij, ex professional gamer Lennart Roest en preventiewerker Bart Alders geven op een laagdrempelige manier uitleg over onder meer de grootste misverstanden over gamen, welke kinderen extra risico lopen, en wat je als ouder kunt doen om problemen te voorkomen.

Clip 5 - Wat zijn de grootste misverstanden?

 

Ga naar de afspeellijst met alle clips.

Reacties

De digitale wereld zit ook

De digitale wereld zit ook vol ontwikkelingsmogelijkheden, met name ook voor kinderen met autisme. Daar kun je in de hulpverlening juist gebruik van maken.
In plaats van een kind met autisme stigmatiseren als een kind dat makkelijk verslaafd raakt aan de computer. Met de suggestie dat je die zou moeten begrenzen?
Kinderen met autisme hadden de psycholoog van mijn zoon verteld over de positieve verworvenheden van zaken. Je hebt makkelijker contact over internet. De games hebben regels waardoor het makkelijker is om de wereld te begrijpen. Wat je oefent op internet kun je in real life gebruiken. Als je overweldigt wordt door een stem en aanwezigheid van iemand in real life, en overprikkelt, dan kun je voor de effectiviteit en de rust ook digitaal communiceren.
Niet alleen is een computer minder eng dan men vind maar er zitten geweldige ontwikkelingsmogelijkheden aan.

Dank voor de toelichting! Je

Dank voor de toelichting! Je hebt helemaal gelijk, dat gamen ook veel positieve aspecten heeft, of kan hebben. Evenwichtige informatie is dan ook uiterst belangrijk. Maar dat is Tony van Rooij (de onderzoeker die in de Trimbos-clips aan het woord komt) wel toevertrouwd. Hij is beslist geen onheilsprofeet.

Zijn belangrijkste boodschap is echter dat de effecten van persoon tot persoon kunnen verschillen. En juist bij kinderen en jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum, kunnen de voordelen die je noemde ook makkelijk weer nadelen worden. Op onze zustersite Mediaopvoeding.nl komen daar altijd veel vragen over. Zie o.a.: Hoe zorg ik dat mijn autistische zoon minder gaat gamen? (15 jr). Daarin wordt de problematiek heel helder uitgelegd.

Ik snap dat het gamen dan als

Ik snap dat het gamen dan als olifant in de kamer gezien wordt als de veroorzaker van alle problemen. Toch denk ik dat het handiger is om te vragen hoe je kind beter toekomt aan andere taken als zelfverzorging, schoolwerk, contacten en hobbies, beweging, ontwikkeling. Dan het 'gamen', wat vaak een containerbegrip is voor alles wat op op moderne media gebeurt, te targeten als de boosdoener waardoor er een soort vijandigheid ontstaat en wantrouwen. Net als met gezond eten en afvallen, je bouwt het langzaam en doelgericht naar een gezonde levensstijl in plaats van obsessief met dieten en al teveel attentie voor voedsel om te gaan.
Moderne media zijn een feit en de kunst is om dat in balans te brengen en te houden met de rest van je leven en dat is dan de opdracht. Zonder het 'gamen' te stigmatiseren. Denk ik.
Maar ik denk dat het inderdaad heel persoonlijk is en dat ook elk kind daar een eigen converstatiestijl in heeft waar je al dan niet invloed op hebt.
Dat voordelen nadelen kunnen worden snap ik maar wat doe je daaraan om dat te voorkomen?

Goeie vraag, wat je kunt doen

Goeie vraag, wat je kunt doen om te voorkomen dat de voordelen nadelen worden.
Wat het meest voor de hand ligt, is natuurlijk 'grenzen stellen' (en die ook handhaven). Maar we zullen het navragen bij de deskundigen. Stay tuned...

ik vind het gamen wel

ik vind het gamen wel degelijk een belemmering voor het sociale leven ,,,, niet alleen achter de cameconsole maar ook lopen ze tegenwoordig met koptelefoons door het huis heen , het is dat de telefoon of ipad niet waterdicht is maar anders zouden ze hem nog meenemen onder de douche

Lees verder