Duurzaam leven met het gezin: simpele tips om direct toe te passen

Steeds meer ouders zijn geïnteresseerd in bewust en groen leven. Op Instagram en Facebook vind je tal van tips om duurzamer te leven, bloggers delen hun favoriete ecologische producten met ons en op ons forum geven onze volgers handige tips om met kleine stapjes een groot verschil te maken. Wil jij graag duurzamer leven met jouw gezin, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan vooral verder. In dit artikel geven we enkele simpele tips voor een duurzamer leven waarmee je direct kunt beginnen.

Eet vaker vegetarisch

Je verwacht het misschien niet, maar ons dagelijks stukje vlees en de vleeswaren op ons brood hebben enorm veel impact op het milieu. Voor het houden van vee is veel water en graan nodig en al deze dieren en de veehouderij zorgen voor CO2 en methaan uitstoot. Slechts één keer in de week geen vlees eten maakt al direct een enorm verschil. En het is echt geen straf om vlees en vleeswaren wat vaker te laten staan. Je kunt namelijk heerlijk vegetarisch eten. Wat dacht je van een vegetarische lasagne, een grote kom groentesoep of een flinke pan shakshuka met platbrood? Heerlijk! En tegenwoordig zijn er ook tal van smakelijke vleesvervangers om toe te voegen aan de maaltijd.

Kies voor tweedehands

Wist je dat de spullen die we kopen de grootste impact hebben op het ecosysteem? In 'De Verborgen Impact’, een boek van Babette Porcelijn, is te lezen dat we jaarlijks maar liefst € 2.000,- euro uitgeven aan spullen. Al die spullen moeten worden geproduceerd, vervoerd en verkocht en hebben impact op de aarde. Door vaker voor tweedehands te kiezen, voorkom je een heleboel van deze impact. En geloof ons, tweedehands winkelen is echt geen straf. Kringloopwinkels liggen vol met speelgoed, spelletjes, puzzels en boeken voor de kinderen voor een schijntje. En op online verkoopplatformen als Marktplaats en Vinted kun je de leukste kinderkleding scoren voor een zacht prijsje.

Neem vaker de fiets

Het is heel verleidelijk om snel even de auto te pakken voor een boodschap of om de kinderen naar school te brengen, maar is het echt nodig? Binnen de stad is het vaak sneller, en een stuk duurzamer, om lopend of met de fiets te gaan. En met de huidige benzineprijzen kun je flink besparen door de auto vaker te laten staan. Bovendien kom je hierdoor zelf lekker in beweging en leer je jouw kinderen een goede en gezonde gewoonte aan.

Recycle

Het is belangrijk om tijdens de opvoeding aandacht te besteden aan bewust en duurzaam leven. Zo laten we een nieuwe generatie opgroeien die respect heeft voor de natuur, hart heeft voor het welzijn van onze planeet en makkelijker de duurzamere keuzes maakt. Thuis kun je hiermee beginnen door recycling te introduceren. Door het afval binnenshuis te scheiden, en iedereen in het gezin hierbij te betrekken, werken jullie samen actief aan het hergebruiken van belangrijke grondstoffen.

Deel, ruil en leen

Kinderen hebben veel spullen nodig, dat valt niet te ontkennen. Ze groeien zo snel dat schoenen en kleren in een mum van tijd te klein zijn. Het speelgoed is niet aan te slepen en dat babyledikantje? Daar is jouw zoon of dochter wel heel snel uitgegroeid. Waarom zou je alles nieuw kopen en weer wegdoen als je al deze producten ook gewoon kunt delen, ruilen en lenen met anderen? Door meer gebruik te maken van ruilgroepen, deelplatformen en speel-o-theken, of door zelf een initiatief te starten, kun je kleding, schoenen, speelgoed, babymeubels, boekjes en nog veel meer met elkaar delen en ruilen. Daarmee bespaar je flink op de kosten, maar dring je ook de impact van jouw gezin flink terug. En je leert er op een leuke en laagdrempelige manier ook nog eens veel andere ouders en kinderen door kennen. Wie weet kunnen jullie onderling nog meer handige duurzame tips uitwisselen.