Partners opgelet: dit verandert er aan het lichaam van een vrouw tijdens en na de bevalling

Een zwangerschap en de geboorte van een baby is een prachtig proces, maar het heeft ook een enorme impact op een vrouw. Het is bijzonder dat er gedurende 9 maanden een baby groeit in haar buik, maar onder invloed van deze baby en de hormonen die door haar lichaam razen verandert er veel. Zowel voor, als tijdens en na de bevalling. In dit artikel leggen we graag uit wat er aan het lichaam van een vrouw verandert rondom de bevalling. Voor de ene vrouw verandert er veel en voor de andere vrouw verandert er minder, maar het is hoe dan ook belangrijk om hier als partner van op de hoogte te zijn.

Fysieke veranderingen bij een vrouw

Al vanaf de prille zwangerschap is het lichaam van een vrouw volop in ontwikkeling en verandert er veel. De buik groeit, de borsten nemen in omvang toe en worden gevoeliger en het gewicht neemt, naar mate de zwangerschap vordert, ook toe. Maar ook tijdens en na de bevalling verandert er veel aan een vrouw.

Haarverlies

Onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap verliest een vrouw veel minder hoofdhaar dan gebruikelijk. Het resultaat is een prachtige bos haar tijdens de zwangerschap en helaas flink wat haarverlies na de bevalling. Veel vrouwen schrikken van de hoeveelheid haren die ze verliezen in de maanden na de bevalling, maar het is volkomen normaal en het houdt ook vanzelf weer op.

Haargroei

Tegenover dit haarverlies staat flinke haargroei op andere plekken. Tijdens de zwangerschap, en de eerste maanden na de bevalling, groeit het haar op de meest gekke plekken. Onder de navel, op de borsten, op de kin en op de rug: het lijkt overal ineens op te duiken op het lichaam van jouw partner. Deze overmatige haargroei hangt uiteraard samen met de hormonen, maar wordt ook veroorzaakt door een betere doorbloeding tijdens de zwangerschap. Na enkele maanden na de bevalling stopt deze haargroei weer.

Huidverkleuring

Al tijdens de zwangerschap kan de huid van jouw partner er heel anders uit gaan zien. Sommige vrouwen krijgen een zwangerschapsmasker, oftewel donkere vlekken in het gezicht, of een linea nigra van de navel naar de schaamstreek. Ook de kleur van de tepels en zelfs de vulva kan veranderen van kleur. Vaak verdwijnen deze pigmentveranderingen weer na de bevalling, maar soms blijven deze verkleuringen langer zichtbaar.

Andere buik

Tijdens de zwangerschap heeft de buik flink wat te verduren gehad. De huid en de spieren zijn tot de max uitgerekt en de buik ziet er na de bevalling, ineens heel anders uit. De buik voelt zacht en hol aan en de buikspieren zijn vaak slap. Bovendien wordt de buik vaak gesierd door striae: littekens op plekken waar de huid veel is opgerekt. Bij sommige vrouwen wordt de buik uiteindelijk weer strakker en de striae uiteindelijk lichter, maar andere vrouwen blijven kampen met een bolling, een hangend buikje of zichtbare littekens. Wanneer een baby is geboren via een keizersnede is er na de bevalling een flink litteken op de buik, meestal bij de bikinirand, te zien. Dit litteken heeft tijd nodig om te helen, maar zal altijd zichtbaar blijven.

Wijdere vagina

Om een baby van 9 maanden via de vagina geboren te laten worden, is flink wat ruimte nodig. Gelukkig is de vagina flexibel en wordt het proces op gang gebracht tijdens de bevalling. Maar zelfs dan hebben de vagina en de vulva flink wat te verduren gehad tijdens de bevalling. Sommige vrouwen hebben na de bevalling aardig wat hechtingen nodig om alles goed te laten helen. Met de tijd zal dit alles zich herstellen, maar de elasticiteit en de wijdte van de vagina kunnen na de bevalling wel veranderd zijn.

Acne

De hormonen van een vrouw kunnen flink wat veranderingen teweegbrengen en zelfs acne veroorzaken na de bevalling. De huid is onrustig en door de hormonen is de aanmaak van talg in volle gang. Tot enkele maanden na de bevalling kunnen vrouwen daardoor kampen met acne.

Mentale veranderingen bij een vrouw

De lichamelijke veranderingen bij een vrouw zijn tijdens en na de geboorte natuurlijk direct opvallend. Hierdoor richt de focus op herstel zich vaak op het lichamelijke herstel. Maar laten we vooral ook de mentale impact van een zwangerschap, de bevalling en het herstel niet vergeten. Mentaal verandert er net zoveel bij vrouwen als lichamelijk en het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Enkele mentale veranderingen bij een vrouw tijdens en na de bevalling zijn:

  • emotioneel zijn;
  • somberheid;
  • angsten;
  • brain fog;
  • vergeetachtigheid;
  • prikkelbaarheid;
  • slaapproblemen;
  • vermoeidheid;
  • concentratieproblemen.

Wees als partner altijd alert op deze mentale veranderingen. Met voldoende steun en een luisterend oor wordt jouw partner vanzelf weer de oude, maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Eén op de tien vrouwen ontwikkelt na de bevalling een postnatale depressie en daar is professionele hulp zeker bij nodig.

Lees ook: