Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

Dit jaar lukt het echt: deze voornemens ga je wél volhouden, omdat...

Aan het eind van elk jaar zijn we hoopvol en positief over de start van een nieuw jaar. Het geeft ons nieuwe energie en het voelt als een nieuwe start. We maken mooie plannen en bedenken doelen om alles uit het nieuwe jaar te halen. Goede voornemens kunnen helpen bij het stoppen met slechte gewoontes, het starten van nieuwe gezonde routines én het versterken van je gezin. Wij delen tips voor goede voornemens die je als gezin samen kunt maken voor meer balans en geluk in huis voor iedereen.

Goede voornemens opstellen

Goede voornemens kunnen een positieve invloed hebben op je gezin. Het is wel belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt als je met elkaar mooie doelen wil behalen. Als ouder heb je vast en zeker ideeën over wat er goed en minder goed gaat in het gezin. Maar je kind heeft misschien ook wel suggesties over hoe het beter kan. Door samen de goede voornemens op te stellen, zorg je voor een gevoel van saamhorigheid en verantwoordelijkheid binnen het gezin. Met elkaar vergroot je de kans dat het gaat lukken!

Realistische doelen stellen

Het is belangrijk om bij het opstellen van de goede voornemens wel realistisch te blijven. Het heeft namelijk geen zin om jezelf of je gezinsleden doelen op te leggen die niet haalbaar zijn. Of die niet aansluiten bij hun wensen. Mensen die de lat te hoog leggen voor zichzelf, raken al snel gedemotiveerd. Dit is een veelvoorkomende reden waarom goede voornemens zo snel sneuvelen. Stel dus realistische doelen waarvan je weet dat ze ook daadwerkelijk haalbaar zijn voor jou en je gezinsleden. Maak ook een scheiding tussen persoonlijke doelen en eventuele doelen die je als gezin wil behalen. 

Om grote doelen tastbaar te maken, splits je deze op in kleinere stappen. Willen jullie bijvoorbeeld als gezin gezonder eten? Werk dan een duidelijk plan uit met hoe jullie dit gaan aanpakken. Gezonder eten is namelijk een heel abstract idee dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Wat betekent het begrip 'gezonder eten' voor jullie? En welke invloed heeft het idee op jullie week? En waarom is dit doel belangrijk voor jou? Welke impact heeft het op jullie gezin? Waar staan jullie nu en waar wil je met elkaar staan? Door het in kleine stappen op te delen, wordt het overzichtelijker en begrijpelijker voor iedereen in het gezin. Nog belangrijker is de vraag waarom je juist met dit voornemen aan de slag wil. Het antwoord op deze vraag, geeft je een extra motivatieboost om het te halen. 

Elkaar aansprakelijk houden

Goede voornemens zijn alleen effectief als je ze ook daadwerkelijk volhoudt. Heel veel mooie plannen sneuvelen al in de eerste weken van januari omdat de motivatie is verdwenen. Daarom is het belangrijk om elkaar te stimuleren, aan te moedigen en aansprakelijk te houden. Spreek bijvoorbeeld af dat je elkaar herinnert aan de goede voornemens en elkaars vooruitgang bespreekt tijdens een wekelijks gezinsmoment. Op deze manier creëer je support en samenwerking binnen het gezin. Je kunt ook werken met een beloningssysteem om iedereen in het gezin extra te motiveren en om de voornemens nog uitdagender te maken. Vooral voor kinderen kan dit heel goed werken.

Voorbeelden van goede voornemens voor het nieuwe jaar

Wil je jouw gezin versterken, meer tijd voor elkaar vrijmaken en een betere balans in huis hebben, maar weet je niet zo goed hoe je dit kunt aanpakken? Dan helpen wij je graag op weg. Wij geven enkele voorbeelden van goede voornemens die je in jouw gezin kunt implementeren.

Plan quality time in

In ons drukke leven is het soms moeilijk om tijd vrij te maken voor elkaar. Je jongleert met werk, je sociale leven, sport, familie en andere verplichten. En ook je kind heeft al veel in zijn of haar agenda staan. Daarom is het belangrijk om regelmatig quality time in te plannen met je gezin. Door bewust tijd vrij te maken bouw je aan een sterke familieband en zorg je voor meer geluksmomenten met elkaar. Als je hier niet bij stilstaat, vliegen er zo weken voorbij en glipt deze kostbare tijd door je vingers. Tijd die je niet meer terugkrijgt, maar waar je wel iets van kunt maken. 

Quality time kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Je kunt samen een dagje weg, uit eten gaan of een korte vakantie inplannen. Maar quality time kan ook gewoon thuis plaatsvinden, na schooltijd of in het weekend. Plan bijvoorbeeld wekelijks een gezinsavond waarop jullie samen iets leuks doen zoals een spelletje spelen, knutselen of samen een film kijken.

Betere balans tussen werk en gezin

Voor veel ouders in een betere balans tussen werk en het gezin een belangrijk streven. Veel te vaak is er een constante strijd tussen werk en gezin, waarbij het lijkt alsof je nooit tijd hebt voor beide. Probeer daarom met het gezin goede afspraken te maken over de verdeling van taken. Luister naar de verwachtingen die je kind en je partner hebben en probeer samen tot een oplossing te komen om de tijd optimaal te verdelen. Focus daarbij ook op een eerlijke verdeling van huishoudelijke klussen, quality time met elkaar en tijd voor jezelf.

Beter communiceren

Goede communicatie is van groot belang binnen een gezin, maar hier gaat het vaak mis. Door frustraties, vermoeidheid en misverstanden wordt er vaak niet zo effectief gecommuniceerd en dit kan leiden tot veel problemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig met elkaar te praten en goed naar elkaar te luisteren. Maak afspraken over de communicatie binnen het gezin, zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt.

Uit je waardering

Een goed voornemen hoeft niet altijd iets groots te zijn. Soms kan een kleine verandering een enorme impact hebben. Een compliment, een bedankje of blijk van genegenheid kan een groot verschil maken in het dagelijkse leven. Door vaker waardering te uiten voor je partner of je kind, bouw je aan een positieve band met je gezinsleden. Geef je partner een complimentje, bedank je kind voor het opruimen van zijn of haar kamer of verras je kind met een klein cadeautje. Het uitdelen van complimenten kun je oefenen. In het begin voel je je er wellicht ongemakkelijk bij, maar zeg je het vaker dan zul je opmerken dat het steeds toegankelijker voelt. 

Eet gezond en gevarieerd

Je wilt natuurlijk dat iedereen in het gezin zo gezond mogelijk is én het ook blijft. Voeding speelt een belangrijke rol. Het is heel verleidelijk om na een lange dag werken snel iets te bestellen of te kiezen voor gemakkelijke maaltijden. Dat doen we allemaal wel eens. Maar vaak zijn dit niet de meest gezonde keuzes. Door bewust om te gaan met voeding en te zorgen voor gezonde en gevarieerde maaltijden werk je aan een optimale gezondheid van iedereen in het gezin. Bovendien geef je het goede voorbeeld aan je kind. Zo leer je hem of haar dat gezond eten belangrijk is.

Gezond en gevarieerd eten in het gezin kan natuurlijk op allerlei manieren worden vormgegeven. Zo kun je zorgen voor voldoende fruit in huis, kun je jouw kind een gezonde snack mee naar school geven en een uitgebalanceerde maaltijd op tafel zetten in de avond. Dit hoef je uiteraard niet alleen te doen. Door iedereen bij dit plan te betrekken, kunnen jullie samen werken aan gezonde gewoontes.

Inspiratie: Meer voornemens die je wel gaat halen...

  • Kookavonturen: Experimenteer met nieuwe recepten als gezin en maak er een gezamenlijk kookavontuur van.
  • Technologie time-out: Stel beperkingen in voor schermtijd en moedig gezinsleden aan om meer tijd met elkaar door te brengen zonder digitale afleiding. Bijvoorbeeld op een vast moment van de dag. 
  • In de natuur: Plan maandelijkse buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen of picknicken, om quality time in de natuur door te brengen.
  • Dagelijkse dankbaarheidsroutine: Begin of eindig elke dag met het delen van één ding waarvoor elk gezinslid dankbaar is.
  • Spelletjesavond traditie: Maak van één avond per week een vaste spelletjesavond waarop het hele gezin samenkomt voor bordspellen of kaartspellen.
  • Creatieve uitlaatklep: Zijn jullie echte makers? Houden jullie van creatieve uitdagingen of wil je vooral mooie materialen ontdekken? Bepaal met elkaar een creatief doel; wat wil je maken? En geniet van het creatieve proces met elkaar!
  • Kom in beweging: En nog belangrijker: blijf in beweging. Van traplopen tot touwtje springen, hardlopen, dansen in de woonkamer of lekker een stukje fietsen. Alles is goed en goed is alles!

Vier je successen

Het is natuurlijk fantastisch als een goed voornemen aanslaat in het gezin en als je het effect ervan kunt merken. Aarzel dan ook niet om je successen te vieren, hoe klein ook. Door stil te staan bij de behaalde doelen, motiveer je iedereen om door te blijven gaan en kun je samen toewerken naar nieuwe uitdagingen. Je kunt bijvoorbeeld een beloning bedenken voor het hele gezin als jullie samen een bepaald doel hebben bereikt. Dit kan variëren van iets lekkers tot een leuk uitje of een gezinsactiviteit. Door positieve ervaringen te vieren en te delen, zorg je voor een nog betere sfeer in huis. Bovendien laat je zien dat je trots mag zijn op jezelf. Het proces is niet gemakkelijk, maar je komt er; dat mag gevierd worden!

Met welke voornemens gaan jullie aan de slag?