Zo bereid jij je voor op het vaderschap, inclusief 5 boekentips

De komst van een kind is erg spannend en zet je leven op zijn kop. Dat geldt voor moeders, maar net zo goed voor vaders. Het liefst bereid jij je hier zo goed mogelijk op voor, maar hoe pak je dit aan? Daar helpen wij je graag bij. In dit artikel geven we praktische adviezen én leestips voor inspirerende boeken over het vaderschap.

Het vaderschap

Er zijn maar weinig gebeurtenissen in een mensenleven zo ingrijpend als de komst van een kind. Je leven verandert compleet, maar daar kun jij je vooraf vaak geen voorstelling van maken. Toch wil jij je graag voorbereiden op de zwangerschap en de komst van jouw kind. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven enkele tips.

Praat erover

Onzekerheid en spanning over het vaderschap is niets om je voor te schamen. Iedere ouder herkent dit. Spreek je er dan ook over uit; praat met je partner, met vrienden of met familieleden over je zorgen en twijfels. Stel vragen, luister naar hun verhalen en doe zo al de nodige wijsheden op. Ervaringen van anderen kunnen je inspireren, maar stippel nog altijd je eigen koers uit. Doe wat goed voelt voor jou!

Ondersteun en luister

Tijdens de zwangerschap heeft jouw vriendin of vrouw je harder nodig dan ooit. Door te luisteren naar wat ze vraagt en ondersteuning te bieden, wen je aan jouw nieuwe rol als vader. Ga mee naar afspraken bij de verloskundige, help bij zwangerschapskwaaltjes, praat samen over de baby en raak zo al vanaf het prille begin betrokken bij het proces.

Volg inspirerende vaders

Wist je dat er tal van vaders zijn die de ups en downs met hun gezin dagelijks delen op social media? Ze geven een inkijkje in hun leven met kinderen en delen tegelijkertijd hun inzichten en tips. Enkele inspirerende vaders zijn:

Lees je in

Talloze vaders zijn je voorgegaan en zaten voor de komst van hun kind in de rats. Gelukkig hebben zij hun ervaringen gedeeld én gebundeld in boekvorm. In dit artikel delen we enkele must reads voor (aanstaande) vaders van inspirerende papa’s.

Boekentips voor (aanstaande) vaders

Of je nu praktische informatie over de zwangerschap wilt, houdt van grappige anekdotes over kinderen of je je wilt voorbereiden op jouw rol bij de bevalling: in vaderschapsboeken vind je een schat aan informatie. Deze 5 inspirerende boeken over ouderschap zijn een must read voor (aanstaande) vaders.

Willem van Sas - Dad, you got this

Willem van Sas kennen we van zijn Instagramaccount @daddyhox. Hier deelt hij de dagelijkse gang van zaken als papa van twee jonge dochters. Al zijn ervaringen met het vaderschap heeft hij gebundeld in ‘Dad, you got this’, maar ook andere vaders en experts komen aan het woord om zoveel mogelijk inzichten en tips te geven voor (aanstaande) vaders.

Jan Versteegh - Doodmoe en dolgelukkig

In 'Doodmoe en dolgelukkig' deelt presentator, podcasthost en columnist Jan Versteegh zijn ongezouten visie op het ouderschap. Als vader van twee dochters heeft hij de nodige ervaring opgedaan en weet hij met humor en verfrissende inzichten het vaderschap te loven én te relativeren.

Kluun - Help! ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

Kluun was één van de eerste mannen in Nederland die zijn ervaringen over het vaderschap deelde in boekvorm en het boek is na al die jaren nog steeds ongekend populair. In 'Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt' deelt hij alles wat je als aanstaande vader wilt weten over de zwangerschap en de bevalling.

Neil Sinclair - Commando papa

Leer te overleven in jouw rol als nieuwe vader en overleef de eerste drie jaar zonder brokken met behulp van 'Commando papa' van Neil Sinclair. Deze professionele boxer geeft op geheel eigen wijze een basishandleiding voor nieuwe vaders met toegankelijke stap-voor-stap-instructies en praktische tips. Het is geschreven als een militair handboek, maar dan wel met een vette knipoog.

Gerard Janssen - Zwangerschapsboek voor mannen

Niet alleen moeders willen gedurende de zwangerschap precies weten wat er gebeurt en hoe het gaat met de baby. Ook vaders genieten van deze ontwikkelingen. In 'Zwangerschapsboek voor mannen' deelt Gerard Janssen het verloop van de zwangerschap van week tot week. Zo ben je als papa altijd op de hoogte van de ontwikkeling van jouw baby en de gesteldheid van jouw vrouw of vriendin.

Lees ook: