Wanneer beginnen jongens met scheren?

De puberteit brengt heel wat veranderingen met zich mee voor jouw zoon. Ineens begint zijn lichaam in rap tempo te groeien, zijn stem verandert en overal begint haar te groeien. Op een bepaald moment wordt het tijd voor hem om zich te scheren. Maar hoe start je hiermee en vanaf welke leeftijd beginnen jongens met scheren?

Wanneer beginnen met scheren?

De puberteit dient zich bij iedereen op een ander moment aan. Wanneer de eerste snor- en baardharen beginnen te groeien verschilt dan ook enorm van persoon tot persoon. Doorgaans beginnen jongens met scheren op middelbareschoolleeftijd, dus tussen de 12 en 16 jaar oud.

Natuurlijk hoeft jouw zoon zich nog niet direct te scheren als de eerste gezichtsbeharing zich aandient. Soms is er nog weinig haargroei of valt de haargroei helemaal niet op. Meestal gaan jongens zich scheren als ze er klaar voor zijn of als de gezichtsbeharing duidelijk zichtbaar wordt. Die keuze kunnen ze zelf, eventueel in overleg met jullie als ouders, maken.

De eerste keer scheren 

De eerste keer scheren is best spannend en is een behoorlijke mijlpaal voor je zoon. Het is ook belangrijk om hier de nodige uitleg en ondersteuning bij te geven. Goed scheren is belangrijk om irritaties te voorkomen en moet aangeleerd worden. 

Beginnen met scheren, scheermes of apparaat?

Om te beginnen heeft jouw zoon de keuze uit een scheermesje en een scheerapparaat. Een scheerapparaat is natuurlijk ontzettend handig en makkelijk in gebruik, maar leren scheren met een scheermesje is ook belangrijk. Leer jouw zoon een goede scheerroutine aan, waarbij de huid goed verzorgd wordt en de juiste producten worden gebruikt.

Het is ook belangrijk om te weten, zowel voor jouw zoon als voor jou als ouder, dat de eerste keer scheren de start is van de scheerroutine. Als je eenmaal start met scheren zal er regelmatig gescheerd moeten worden om de haargroei of stoppels te voorkomen. In het begin zal hij zich misschien wekelijks moeten scheren, maar dit kan ook al snel dagelijks worden.

Wel of niet beginnen met scheren?

Er is geen specifieke leeftijd waarop je moet beginnen met scheren. Dat komt omdat jongens op verschillende leeftijden beginnen met de puberteit en ieder kind zich op een andere manier ontwikkelt. Wel of niet beginnen met scheren is een persoonlijke keuze van jouw kind. Hij moet er echt klaar voor zijn en de verantwoordelijkheid willen nemen. Als ouder kun je hierin zo goed mogelijk adviseren, maar laat de keuze natuurlijk altijd aan je kind over.