18 april 2022

De kinderbijslag komt eraan, maar wat doe je ermee?

We weten allemaal dat kinderen niet goedkoop zijn. Vanaf het moment dat je zwanger bent totdat ze uit huis gaan ben je steevast maandelijks flink wat geld kwijt aan voorzieningen, kleding, activiteiten, speelgoed, verzorging, school, vakanties en voeding. Dat hebben we er natuurlijk met liefde voor over, maar alle financiële hulp is daarbij welkom. Daarom krijgen ouders in Nederland met kinderen tot 18 jaar oud elk kwartaal een financieel steuntje in de rug in de vorm van kinderbijslag.

Wat is kinderbijslag?

De kinderbijslag is een overheidsbijdrage aan de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Met de kinderbijslag wil de overheid ouders en verzorgers financieel ondersteunen bij de opvoeding van thuiswonende kinderen. De bijdrage is dan ook, in tegenstelling tot het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, niet afhankelijk van het inkomen. Na de geboorte van jouw kind kun je de kinderbijslag aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het bedrag is voor elke ouder gelijk, maar hoeveel je krijgt, is wel afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen dat je hebt. Het minimumbedrag voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar is € 230,69. Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud ontvangen de ouders € 280,13 en voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud ontvangen ouders € 329,56. Dit zijn de bedragen in 2022, maar de bedragen verschillen van jaar tot jaar. Heb je een kind dat thuis woont en intensieve zorg nodig heeft? Dan kun je aanvullende kinderbijslag aanvragen.

Waar geven we de kinderbijslag aan uit?

De kinderbijslag wordt eens per kwartaal uitbetaald en is vaak iets waar veel ouders op wachten bij het doen van grote aankopen. Je bent helemaal vrij om de kinderbijslag uit te geven naar eigen inzicht. Toch zijn er een aantal dingen te benoemen waar de meeste ouders de kinderbijslag voor gebruiken.

Kleding

Nieuwe schoenen, een nieuwe jas of een garderobe voor het aankomende seizoen: veel ouders gebruiken de kinderbijslag voor het kopen van kleding voor hun kinderen. Nieuwe kleding is vaak een flinke uitgave en de kinderbijslag is dan een welkome aanvulling. Heeft jouw zoon of dochter nieuwe schoenen of nieuwe kleding nodig? Wacht dan tot de kinderbijslag is gestort. De uitverkoop bij veel winkels valt, toevallig of niet, vaak samen met de uitkering van de kinderbijslag.

Sparen

Als je de kinderbijslag niet direct nodig hebt, is het slim om het geld apart te zetten voor de kinderen. Er komen in de toekomst vast wel uitgaven aan waarbij het handig is om een potje spaargeld te hebben. Onderwijs na de middelbare school is duur en daarvoor kun je beter tijdig beginnen met sparen. Maar ook een rijbewijs, vakanties en andere grote uitgaven voor de kinderen maken een spaarpotje ontzettend handig.

Gift

Naast sparen voor grote uitgaven kun je de kinderbijslag ook apart zetten om later als gift aan de kinderen te schenken. Op jezelf gaan wonen, gaan studeren en een eerste huis kopen zijn ingrijpende veranderingen waar financiële ondersteuning zeker welkom bij is. Als je de kinderbijslag nu niet direct nodig hebt, kun je het geld opsparen om het later te schenken.

Dagelijkse boodschappen

Voor veel ouders komt de kinderbijslag uiteindelijk op de grote hoop. Het bedrag wordt uitgegeven aan dagelijkse boodschappen en andere uitgaven gedurende de maand. Vooral ouders die niet wachten op de kinderbijslag om kleding, speelgoed of andere benodigdheden te kopen voor de kinderen gebruiken de kinderbijslag niet specifiek voor aankopen voor hun kinderen.

Er is geen goed of fout bij het uitgeven van de kinderbijslag. Ieder gezin regelt de financiën op een andere manier en de kinderbijslag is hier een prettige aanvulling op. Of je nu de kinderbijslag uitgeeft aan nieuwe schoenen voor de kinderen of om met elkaar leuke uitjes te beleven; de kinderbijslag komt elk kwartaal goed terecht.