Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding

Stormschade, hoe zit het precies met je verzekering?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je woont, maar een keer in de zoveel tijd hebben we in Nederland te maken met een flinke storm. En deze stormen kunnen soms veel schade veroorzaken aan je woning of auto. Soms krijg je niet alle schade vergoedt van je verzekering en dat is natuurlijk super vervelend. Het leven is tenslotte al duur genoeg met kinderen. Maar hoe zit dit nu precies met je verzekering? En met welke verzekering dek je wat? Independer legt het je uit.

Dit heb je aan je inboedelverzekering met stormschade

Met kleine kinderen in huis, is de kans groot dat je al een inboedelverzekering hebt afgesloten. Je weet het tenslotte maar nooit met die kleintjes. Maar als het stormt en er slaat bliksem in, kan er ook schade ontstaan aan jouw inboedel. Bij blikseminslag ontstaat er hoge spanning in de atmosfeer. Hierdoor kan het zijn dat je elektrische apparaten onder teveel spanning komen te staan en daardoor stuk gaan. Je inboedelverzekering vergoedt deze schade dan. Maar ook waterschade aan je inboedel door sneeuw, regen of hagel is gedekt.

Stormschade aan je huis? Dit dekt je opstalverzekering

Weggevlogen dakpannen, een omgevallen boom op je huis of lekkage aan je dak na flinke regenval? Allemaal mogelijke schades die een storm aan je huis kan aanrichten en je opstalverzekering dekt. Wel vereist de verzekeraar dat het echt om stormschade gaat. Dit controleren ze dan bij KNMI. Officieel gezien spreken we van een storm bij windkracht 9, maar een verzekeraar vindt dat het stormt bij windkracht 7. En dat is een voordeel voor jou als huiseigenaar, want een storm met windkracht 7 kan ook al flinke schade aanrichten.

Houd rekening met je eigen risico

Het eigen risico bij stormschade is vaak 0,2% van de herbouwwaarde. Dit is hoger dan bij andere schades. Per verzekeraar verschilt het eigen risico ook. Dit ligt vaak tussen de €225,- en €500,-. Gaat het allemaal om een paar weggewaaide dakpannen? Dan kan het vaak voordeliger zijn om de schade zelf te betalen.

Volgens Sharon, expert woonverzekeringen bij Independer, is het sowieso slim om regelmatig te checken of je opstalverzekering niet beter of voordeliger kan. En ook of je wel voldoende verzekerd bent tegen stormschade. Je opstalverzekering vergelijken doe je bij Independer dan ook gemakkelijk en snel.

Je auto beschadigd door stormschade? Dit heb je aan je autoverzekering

Is niet je huis, maar je auto bezweken onder de storm? Bijvoorbeeld door takken die op je auto terecht zijn gekomen? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering of je deze schade vergoedt krijgt. Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten, dan draai je volledig zelf op voor de stormschade.

Heb je een autoverzekering met een beperkt casco of volledig casco? Dan krijg je stormschade wél vergoed. Check altijd wel de polisvoorwaarden van je verzekering, want hoe verzekeraars omgaan met stormschade kan verschillen. Zo heeft het bij sommige verzekeraars geen invloed op de korting op je premie en bij andere weer wel. Daarbij kun je bij het afsluiten van je autoverzekering ook kiezen voor een eigen risico. Heb je dit gedaan, dan betaal je die eerst zelf.

Kom je er nu achter dat je alleen een WA-verzekering hebt en je wilt toch wel graag je auto verzekeren tegen stormschade? Ook je autoverzekering vergelijken en afsluiten kan via Independer.

TIP

Meer weten over besparen op je vaste lasten? Lees dan vooral verder op deze pagina.


Lees ook: