Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Ademstilstand door heftige reflux; wat zijn mogelijke oorzaken? (11 wkn)

Zoon van 11 weken heeft onlangs 4 keer in 1 week tijd een ademstilstand gehad. Ziekenhuisopname aan de monitor. Longen, hart en hersenen gaven geen afwijkingen. Diagnose bijna zeker heftig reflux (hij spuugt nooit).

Hij reageert allergisch op Prepulsid en Zantac. Hij slaapt met zijn hoofd al hoger, zijn voeding is ingedikt en na de voeding houden wij hem 20 minuten rechtop.

Op medische indicatie hebben wij momenteel een thuismonitor.

Wat kunnen de oorzaken zijn van deze vorm van reflux? En komt ademstilstand vaker voor bij baby's in combinatie met reflux? Of kunnen er nog meer oorzaken zijn?

Antwoord

Reflux is het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm. Dit geeft indien dit in forse mate het geval is aanleiding tot heftige pijnen en wel zodanig dat een kindje daarvan bleek kan wegtrekken en totaal onwel kan worden, zelfs met een tijdelijke hapering van de ademhaling. Het is dan een soort van flauw vallen of met medische termen gesproken een vasovagale collaps.

Ademhalingsproblemen

Bij reflux is het veelal het geval dat kindjes even kunnen stoppen met ademhalen maar daarna toch in het algemeen de draad weer oppakken. Met andere woorden reflux kan inderdaad de verklaring zijn voor het probleem met de ademhaling. Het grote probleem hierbij is echter dat je het nooit zeker kunt maken dat reflux de boosdoener is.

Nader onderzoek noodzakelijk

Derhalve moet je bij een dergelijke 'alte' (alte is een medische term voor kinderen die onduidelijke en mogelijk gevaarlijke problemen hebben) altijd verder onderzoek doen. Zoals bij u het geval is; het kindje voor een periode aan de monitor leggen.

Het kan namelijk inderdaad zo zijn dat er andere oorzaken zijn zoals epilepsie, hartproblemen.stofwisselingsziekten, etc.

Al met al een situatie waar je voorzichtig mee moet omgaan. Aan de andere kant is het ook zo dat kinderen op deze leeftijd een onregelmatig of liever gezegd een onrijp adempatroon kunnen vertonen zonder dat daar ziekten aan ten grondslag liggen.

Lees ook: