11 juni 2010 door Nanny Gortzak

Afvallen - wat heeft minderen met koolhydraten voor gevolgen?

Ik wil graag afvallen door de koolhydraten drastisch te beperken. Verder wil ik gewoon gezond eten, dus geen beperking van calorieën, veel kip, vis, salades, groentes, noten, etc. Zou dit invloed hebben op de borstvoeding?

Ik geef nu 14 weken borstvoeding en wil dit nog wel 6 maanden volhouden. Ik moet echter 25 kilo overgewicht kwijt, wat ik heb opgebouwd na het krijgen van drie kinderen.

Zou zo'n andere manier van eten invloed hebben?

Antwoord

Koolhydraten komen voor in praktisch alle voedingsmiddelen. Dat betekent dat u nooit helemaal zonder koolhydraten zult eten. Dus: een koolhydraat-arme maaltijd, bijvoorbeeld volgens het Atkins-dieet (of het South Beach-dieet), zal altijd nog koolhydraten bevatten. Maar wel in een vorm die in het algemeen gunstiger uitwerkt op de glucose-spiegel. En dat kan weer een goed begin zijn voor het kwijtraken van overgewicht.

Als u een koolhydraat-arm dieet gaat volgen, dan betekent dat vaak dat er eerst een streng koolhydraat-arme fase is van een of twee weken. Daarna zullen – gefaseerd – weer koolhydraten toegevoegd worden aan het dieet, meestal via melkproducten en volgranen-producten, maar de hoeveelheid zal beperkt zijn.

Zo'n dieet klinkt in eerste instantie extremer dan het is, want elk gezond dieet bevat voor een groot deel groenten, fruit, volgranen-producten en eiwitten. Al met al komt u dan uit op een gebalanceerde maaltijd.

Borstvoeding

Wat heeft dit alles voor invloed op de borstvoeding? Omdat koolhydraten overal inzitten, en omdat het menselijk lichaam in staat is om alles om te zetten in koolhydraten, zal de hoeveelheid koolhydraten in uw moedermelk niet afnemen.

Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van moedermelk in barre omstandigheden niet zoveel verschilt per situatie, op wat geringe wisselingen van in water oplosbare vitamines en sommige mineralen na.

Wat er wél kan gebeuren bij een streng calorie-arm dieet, is dat de hoeveelheid moedermelk minder kan worden.

Ook kunnen moeders die snel veel afvallen, merken dat ze minder energie hebben. Ze zijn dan wat sneller vermoeid, en/of trillerig.

De kans op probleemloos afvallen is het grootst wanneer u een gezond dieet volgt, met 2 tot 4 kilo afvallen per maand. Dat kan ook als je borstvoeding geeft.

Langzaam afvallen

U vertelde dat u na 3 kinderen 25 kilo bent aangekomen. Dat zal niet binnen een paar weken weer weg zijn. Reken gerust op een jaar. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, komt u al een heel eind.

Sommige moeders merken overigens wel dat afvallen tijdens de borstvoeding moeilijker gaat dan erna. Om te voorkomen dat u nog verder aankomt, is het in ieder geval belangrijk om heel langzaam af te vallen, tot u gestopt bent met voeden.

Andere moeders merken juist dat het borstvoeden erg goed helpt bij het afvallen.

Hoe het precies zit, is nog niet bekend, maar de invloed van de borstvoedingshormonen op het metabolisme kan daarmee samenhangen. Er zal nog veel goed onderzoek nodig zijn om te ontdekken wat de invloed van deze hormonen is op het lichaamsgewicht van voedende moeders.

Maar hoe dan ook, veel succes gewenst!