Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 maart 2001 door Sanderijn van der Doef

Al naar bed met 15 - moet je dat verbieden?

Ik zit met een heel ernstige vraag over mij 15 jarige dochter. Zij heeft een vriend van 19 en zij hebben al een jaar verkering. Ik ken hem niet, omdat zijn familie en ik problemen hebben.

Ik weet sinds kort dat zij met elkaar naar bed gaan. Moet ik dat verbieden of niet? Zij zegt dat ze weg gaat lopen als ze hem niet meer mag zien.

Antwoord

Een meisje van 15 weet al heel goed wat zij wil. Blijkbaar zijn ze al met elkaar naar bed geweest en gaat de relatie met die vriend verder dan wat zoenen en strelen.

Verbieden heeft in zo'n geval geen enkele zin. Het levert alleen maar ruzies op, en stiekem gedrag van uw dochter. Zij zal gewoon andere manieren zoeken om deze jongen toch op te zoeken.

U voegt nog toe dat u en zijn familie problemen hebben. Dat maakt de geheime liefde tussen uw dochter en die jongen natuurlijk nog veel spannender.

Proberen te praten

U kunt eens proberen te praten met uw dochter. Zeg haar dat u het er eigenlijk niet mee eens bent, maar dat u haar niet kunt tegenhouden.

Vraag ook of het echt háár keuze is om met deze jongen naar bed te gaan en leg haar uit dat ze het niet moet doen als ze er zelf niet achter staat.

Accepteer dat uw dochter nu haar beslissingen zelf wil nemen en geef haar dat vertrouwen. Ze zal het zeker waarderen.

Pil en condoom

Tenslotte: ook al staat u zelf niet achter haar keuzes, het is wel belangrijk dat u uw dochter nog meegeeft dat zij absoluut veilig moet vrijen: mét de pil én een condoom.