9 september 2004 door Lissy de Ridder

Alle vaste vloerbedekking (net nieuw...) verwijderen bij huisstofmijt-allergie?

Onze zoon kan niet tegen huismijt (factor 4). Zijn slaapkamer hebben wij al zoveel mogelijk stofvrij. Moeten wij de vloerbedekking op andere verdiepingen ook verwijderen? Wij wonen hier net één jaar, maar als u zegt dat het beter is, dan gaat alles eruit.

Antwoord

U vraagt zich af of uw huis geheel vloerbedekking-vrij moet zijn, in verband met de huisstofmijt-allergie van uw zoon. Die vraag kan ik helaas niet beantwoorden.

Afhankelijk van de ernst van de klachten (ernst van de eventuele astma, benodigde medicatie, etc.) en andere factoren in en rondom het huis (zoals roken, huisdieren en vocht) kunnen er extra maatregelen noodzakelijk zijn.

"Extra maatregelen" kan van alles betekenen. Van het verwijderen van de vloerbedekking tot het vervangen van de gordijnen door *piep* [de fabrikant van dit product staat niet toe dat de merknaam gebruikt wordt als soortnaam. Op straffe van een kort geding moeten we het "horizontale jalouzieën" noemen, maar dat vinden we zo'n onzin dat we volstaan met *piep* - red.]

Eventueel kan er iemand bij u langskomen om na te gaan of verdere sanering (verlagen van huisstofmijt-concentratie in de woonomgeving) noodzakelijk is.

Ik raad u aan om dit met de behandelend arts van uw zoon te bespreken.