Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 april 2011 door Sanderijn van der Doef

Alsmaar opwinding - hoe los je dat op? (10 jr)

Mijn dochter van 10 kan al een jaar niet goed in slaap komen door de seksuele opwinding die ze voelt. Ze betast zichzelf niet, maar wrijft met haar bovenbenen over elkaar, waardoor ze opgewonden raakt.

Op zich geen probleem; het is echter wel een probleem voor haar dat ze er dan niet meer mee kan ophouden, het heet krijgt, en er eigenlijk dwangmatig mee bezig is. Een orgasme heeft ze overigens niet. Het houdt haar uit haar slaap en ze wil erg graag van deze gevoelens af. Ze gaat rond 9 uur slapen en is vaak nog om half-11 wakker.

Ze zegt dat ze op school soms hetzelfde heeft als ze zich erg verveelt. Ik heb haar gerust gesteld, gezegd dat haar gevoelens heel normaal zijn, dat ze in de puberteit aan het raken is (ze heeft al schaamhaar en beginnende borstjes), en dat we een oplossing gaan zoeken.

Ze vertelde dat ze soms maar een doek tussen haar benen doet om wrijving te voorkomen. Zelf dacht ik eraan om haar in bed langer te laten lezen, tot ze in slaap valt, want afleiding helpt. (Als ze ergens logeert, heeft ze er ook niet zo'n last van).

Moet ik mij zorgen maken, en wat kan ik doen om haar te helpen?

Antwoord

Uw dochter heeft dus ontdekt hoe ze kan masturberen. Dat is heel gewoon voor haar leeftijd – zoals u zelf al zei – en niets om je zorgen over te maken.

Wat ze echter nog niet heeft geleerd, is hoe dat masturberen uiteindelijk kan eindigen in 'klaarkomen'. En omdat ze dat hoogtepunt niet bereikt, blijft het – letterlijk en figuurlijk – een onbevredigende bezigheid.

Vandaar dat ze er zo obsessief mee bezig kan zijn. Ze blijft namelijk streven naar dat ene gevoel waarmee ze ontspant, en dan bevredigd kan stoppen. Zolang ze dat orgasme niet krijgt, blijft het masturberen obsessief, en blijft ze met een onprettig gevoel zitten, tot ze uiteindelijk in slaap valt.

Twee oplossingen

De opwinding kan weer weggaan op twee manieren. Ofwel door een orgasme (dat is de snelle manier), ofwel door te stoppen met masturberen. Dat laatste gaat echter heel langzaam en is minder prettig.

Dus:

  • Eerste manier - klaarkomen. U kunt uw dochter uitleggen dat masturberen meestal bedoeld is om een orgasme te krijgen, en dat de meeste mensen dit doen om uiteindelijk klaar te komen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de opwinding in je lichaam hoog.

U kunt haar uitleggen hoe meisjes en vrouwen doorgaans tot een orgasme komen. Namelijk: door over – of langs – de clitoris te wrijven (met je hand, of je vingers, of een voorwerp). Hoe dat het beste gaat, is iets wat elk meisje zelf moet ontdekken, omdat iedereen daar een eigen voorkeur voor heeft.

  • Tweede manier - stoppen. Om van dat onbevredigende opwindingsgevoel af te komen, kun je ook stoppen met masturberen en afleiding gaan zoeken. Bijvoorbeeld door iets te lezen, of iets te eten of te drinken, of door aan heel andere dingen te denken (die geen opwinding veroorzaken), zoals huiswerk overdenken, schaapjes tellen, moeilijke rekensommen oplossen, etc.

Derde optie

Een derde optie is om er helemaal niet aan te beginnen. Dan moet je óók afleiding zoeken. Bijvoorbeeld – zoals u zelf al suggereerde – door langer te lezen voor het slapen gaan. Maar je kunt ook andere dingen doen natuurlijk. Uw dochter heeft zelf al ontdekt dat 'logeren' een effectieve vorm van afleiding is.

Er niet aan beginnen is een optie, die u uw dochter zeker kunt voorhouden, maar het zou toch jammer zijn als ze daarmee het masturberen helemaal afleert.

Op zich is masturberen namelijk helemaal niet erg of slecht. Sterker nog: het kan ook voordelen hebben. Door te masturberen ontdekken meisjes hoe hun lichaam en hun seksualiteit werkt.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig vrouwen die op volwassen leeftijd nog nauwelijks weten hoe een orgasme werkt. Veel van hun seksuologisch leed had voorkomen kunnen worden als ze in hun puberteit goede voorlichting hadden gekregen over de manier waarop je het voor jezelf prettig kunt maken.