Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 oktober 2010 door Nanny Gortzak

Alsmaar willen drinken na 1 week - hoe krijg ik een goed ritme? (1 wk)

Ik ben een week geleden bevallen van een mooi klein mannetje van 8 pond. Hij dronk direct goed en had al snel een regelmaat van 3 uur tussen de voedingen door, ook 's nachts.

Sinds 2 dagen lijkt hij maar één ding te willen, en dat is drinken. Als hij huilt, is hij maar met één ding gelukkig, en dat is de borst.

Ik zou hem elk uur kunnen voeden maar er blijft geen tussentijd over en de kraamzorg adviseert in clusters te voeden. Hoe krijg ik nu een goed ritme? Als ik steeds een beetje geef, in plaats van volledige voeding, lijkt het einde zoek en snackt hij straks de hele dag...

Een speen probeer ik ook steeds te geven maar die wil hij niet. Zuigen op mijn vinger helpt even maar als hij daarna in slaap valt, wordt hij na 5 minuutjes weer huilend wakker.

Antwoord

Wat u beschrijft is een bekend patroon. Dat patroon zal ik hieronder nader toelichten. Mét een aantal praktische tips, wat u eraan zou kunnen doen.

Dag 1

Vanaf dag 1 begint een baby meestal met heel kleine beetjes drinken. Hij drinkt dan colostrum (de eerste melk, ook wel 'biest' genoemd), dat in kleine hoeveelheden bij de moeder beschikbaar is.

Meer dan die kleine beetjes colostrum hoeft ook niet, omdat een babymaagje in eerste instantie nog maar heel klein is. Daar kan niet zoveel in. (Denk aan de grootte van een walnoot).

Tijdens de eerste dagen groeit het maagje, en went de baby eraan om meer drinken.

Regeldagen

Veel moeders merken rond één week (zoals bij u), of na twee weken, dat de baby weer heel erg vaak wil drinken. Dat worden 'regeldagen' genoemd. Regeldagen treden op in de volgende periodes:

  • bij 1 à 2 weken;
  • bij 4 à 6 weken;
  • bij 3 maanden;
  • bij 6 maanden.

In die periodes maken de meeste kinderen een groeispurt door, waardoor ze een grotere behoefte aan voeding hebben.

In ieder geval is 'vaak willen drinken' meestal een manier voor de baby om de borsten van de moeder flink te stimuleren, zodat er meer melk aangemaakt wordt. Dat past dan ook in het inmiddels wat groter geworden maagje. En het móet ook, want baby's groeien flink, de eerste paar maanden.

En: hoe zwaarder de baby, hoe meer melk er nodig is. Een moeder met een flinke baby zal er dus hard tegenaan moeten om aan de behoefte te voldoen. Dat kan betekenen dat er vaak gevoed moet worden. Maar het ook betekenen dat er meer (of langere) regeldagen nodig zijn om de boodschap door te geven aan de borsten dat er meer melk moet komen.

Snacken voorkomen met borstcompressie

U vertelde dat u bang bent dat uw zoon op een gegeven moment alleen nog maar wil snacken. Dat kunt u voorkomen door te proberen of hij echt niet wat langer en meer aan de borst wil drinken, door borstcompressie toe te passen.

  • Wanneer? - U kunt borstcompressie toepassen op het moment dat uw baby niet meer regelmatig zuigt en slikt. Daardoor neemt de melkstroom even weer wat toe, en heeft hij dus meer melk tot zijn beschikking. Deze melk is ook lekker vet, wat een verzadigder gevoel geeft.
  • Hoe? - U kunt borstcompressie toepassen door met de volle hand om de borst heen de borst in te drukken. Doe dat elke keer dat u van borst gaat wisselen. U kunt ook vaker van borst wisselen per voeding.

Zo krijgt uw zoon meer melk binnen per voeding, en stimuleert u de borsten flink. Wellicht kunt u door deze manier van voeden al zien dat de luiers natter worden, of dat er meer en/of vaker ontlasting komt.

Als niets helpt

Als u na een paar dagen nog steeds het gevoel heeft dat u erg vaak voedt, en uw zoon maar weinig per voeding drinkt en onrustig is, dan is het zinvol om te checken of hij voldoende groeit. Zo niet, dan kan een lactatiekundige u verder helpen.

Het kan overigens ook zijn dat uw zoon de voorkeur geeft aan vaak kleine beetjes drinken. Dat kost nu nog veel tijd, maar de meeste baby's leren snel om efficiënt te drinken, waardoor elke voeding maar kort duurt. Dan is het voor de moeder meestal niet zo'n probleem dat er vaak gevoed wordt, omdat het bij elkaar toch niet veel tijd kost.

Lees ook: