Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 april 2003 door Diederik Bosman

Altijd harde ontlasting en niets helpt. Wat kunnen we nog doen? (10 jr)

Onze zoon van 10 heeft al vanaf zijn geboorte last van harde ontlasting. Veel drinken, bruin brood eten, veel fruit.... niets werkt. Hij heeft al veel laxeermiddelen gehad van de kinderarts, maar nergens had hij baat bij. Hij heeft veel buikpijn, groeit slecht, en weegt nog maar 25 kg. Wat kunnen we nu nog proberen?

Antwoord

Het is duidelijk dat uw zoon last heeft van flinke obstipatie. Obstipatie kan zeer veel buikpijn geven. Het gevolg daarvan is: slecht eten. En het gevolg dáárvan is natuurlijk slecht groeien. Kortom: alle verschijnselen die ook bij uw zoon spelen.

Obstipatie in de vorm zoals uw zoon die lijkt te hebben, vereist veelal een krachtige aanpak. Het geven van laxeermiddelen kán soms helpen, maar vaak ook niet. Het punt is namelijk dat laxeermiddelen de ontlasting dunner maken, maar als er al een prop met harde ontlasting in de dikke darm zit, dan kun je laxeren wat je wilt, zonder het gewenste effect. Die harde ontlasting werkt immers als een kurk die alles tegenhoudt.

Kortom: in sommige gevallen zal eerst die kurk eruit moeten. Pas dán kunnen laxeermiddelen gebruikt worden om de boel aan de gang te houden.

In overleg met een kinderarts of soms zelfs een kinder-maag-darm-lever-arts kunt u dan beginnen met klysma's geven. Klysma's zijn bepaald niet prettig maar wel effectief.

Overigens vinden we wel dat toch nader bekeken zou moeten worden waardoor die obstipatie nu eigenlijk veroorzaakt wordt, en waarom uw zoon zo slecht groeit. In verreweg de meeste gevallen (99%) is er geen echte oorzaak te vinden, maar heel soms toch wel. Hierbij kan gedacht worden aan de ziekte van Hirshsprung, of Coeliakie, of taaislijmziekte. Al dat soort mogelijkheden zijn niet bepaald waarschijnlijk, maar alleen gericht onderzoek door een kinderarts kan de nodige zekerheid verschaffen. We zouden dat in uw geval dan ook zeker adviseren.