Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

13 maart 2009 door Nanny Gortzak

Altijd krijsen bij specifieke voedingen overdag. Hoe komt dat? (1 ½ mnd)

Ik geef sinds 6½ week borstvoeding aan mijn zoontje. Hij is altijd al een gulzige drinker geweest die moeilijk boert, waardoor hij veel lucht in zijn buikje heeft en vaak ongemakkelijk is. Reflux komt daar dan nog eens bij.

Sinds anderhalve week gaan twee of drie voedingen op een dag gepaard met vreselijke krijsbuien, die vaak al beginnen tijdens de voeding, tot anderhalf uur erna. Het gaat ook meestal om dezelfde voedingen: bij die van 9-10u en die van 19-20u heeft hij het 't lastigst.

Afkolven en een flesje geven om te kijken of hij daardoor minder lucht binnen krijgt, helpt niet. Het vreemde zijn ook die vaste tijdstippen.

Dus vandaar mijn vraag: is de samenstelling van mijn moedermelk op die momenten anders misschien? 's Nachts heeft hij bijvoorbeeld helemaal geen last en overdag een heel stuk minder.

Antwoord

U wilt graag weten waarom uw zoon op twee bepaalde voedingstijden onrustig is en u vraagt zich af of op die momenten de melk van een andere samenstelling is. Op zich is dat niet zo'n gek idee: de samenstelling van de melk verandert voortdurend.

Er kunnen bijvoorbeeld verschillen zijn in het vetgehalte van de melk, afhankelijk van de tijd die er tussen de voedingen ligt. Ook kan, afhankelijk van wat de moeder eet, de samenstelling van eiwitten veranderen. En als er grotere stukken eiwit vanuit de voeding in de melk terecht komen, kan dat een reactie geven bij de baby.

Als een baby ergens allergisch op reageert, dan kan dat een vervelend gevoel (jeuk, pijn) in zijn mond, keel, slokdarm, maag en darmen geven. En kruiden, medicijnen, en smaakstoffen in het eten van de moeder kunnen de smaak van de melk beïnvloeden, of soms bijwerkingen geven.

Denk ook aan cafeïne (in koffie, thee, cola, energiedrankjes, etc.). Meestal is dat geen probleem, maar sommige kinderen zijn er erg gevoelig voor en kunnen reageren met irritatie. Misschien drinkt u op vaste tijden een kop koffie...

Andere mogelijkheden

Het probleem kán dus te maken hebben met de voeding, maar dat hoeft niet. Ik noem een paar mogelijkheden.

 • Er kunnen bepaalde – steeds terugkerende – gebeurtenissen in de omgeving plaatsvinden die een baby overstimuleren, waardoor hij anders (minder relaxed) reageert dan op andere momenten van de dag.
 • Misschien is uw baby op de genoemde tijdstippen eigenlijk wat eerder, of juist wat later toe aan drinken. Er hoeven niet altijd dezelfde tijden tussen voedingen te zitten!
 • Het kan zijn dat de hoeveelheid melk, of de melkstroom, op bepaalde momenten van de dag anders is. Als u bij de voedingen die problematisch verlopen bijvoorbeeld veel melk heeft, dan kan dat tot protest leiden. De meeste moeders hebben veel melk in de nacht en ochtend en soms ook weer na een goede maaltijd en wat rust in de avond.

Wel overdag maar niet 's nachts

De reden waarom er wel 's ochtends en vroeg in de avond problemen voorkomen maar niet 's nachts, kan te maken hebben met de houding waarin u voedt.

Liggend in bed geeft met name bij een harde melkstroom minder problemen dan wanneer een baby min of meer onder de borst ligt. U kunt dan overdag in dezelfde houding voeden als in de nacht.

Ook kan het natuurlijk zijn dat een donkerder, rustiger omgeving in de nacht prettiger is voor uw zoon. Minder prikkels, minder afleiding.

Dagboek bijhouden

Om te achterhalen wat er nou precies aan de hand is, kunt u proberen om nog preciezer bij te houden wat er aan de hand kan zijn op de momenten dat de voeding problemen oplevert. Denk daarbij aan het bijhouden van een dagboek, en probeer daarin ook aan te geven of u iets merkt in de hoeveelheid melk die u produceert.

Daarnaast is het zinvol om op te schrijven of er andere factoren zijn die hem onrustig zouden kunnen maken, zoals:

 • bepaalde geluiden;
 • licht;
 • tv/radio;
 • warmte of juist kou;
 • een natte of vieze luier;
 • pogingen om te poepen als reactie op het zuigen aan de borst;
 • buitenshuis zijn of juist niet;
 • hoe en waar wordt uw zoon wakker om weer te drinken;
 • ... enzovoorts.

Let op: noteer ook het omgekeerde, dus niet alleen de omstandigheden waarin zich problemen voordoen, maar ook de dingen waar uw zoon juist rustiger en blijer van wordt. Misschien vindt u daar wel eerder een oplossing door dan te zoeken naar een oorzaak van zijn ongemak. (En leuk voor later is zo'n dagboekje sowieso, maar dit terzijde.)

Te veel melk

Als u de indruk heeft dat de hoeveelheid melk en dus de sterkte van de melkstroom een probleem is, probeer dan na het eerste toeschieten de melk weg te laten lopen en daarna opnieuw aan te leggen.

Een baby zal met de tweede – minder sterkte – toeschietreflex minder moeite hebben om de melk rustig te drinken.

Extra boer

Als de problemen tijdens de voeding beginnen, nadat uw zoon al gulzig de eerste melk heeft weggedronken, probeer dan eens een extra boer te laten doen tijdens de voeding.

Dat kan als volgt:

 • zet de baby op schoot;
 • laat hem iets voorover leunen waarbij u zijn borst en zijn kin steunt;
 • u kunt dan het bovenlijf wat strekken, waarbij vaak al een boer loskomt;
 • ook kan het voorzichtig van links naar rechts en van voor naar achter te bewegen wat lucht losmaken.

Indien u iets verandert in de routine, geef dit dan ook aan in het dagboek, zodat u weet of, en wat het effect van de verandering kan zijn.

Komt u er niet uit, dan kunt u altijd een lactatiekundige raadplegen die een voeding bekijkt rond het tijdstip dat uw zoon meestal een probleem heeft met drinken. Het beste kan dat bij u thuis, zodat de lactatiekundige een compleet beeld krijgt van alle omgevingsfactoren die mogelijk van invloed zijn op de voeding.

Succes ermee!