Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

22 juni 2007 door Frea Kruisinga

Amandelen knippen om beter te eten? (3½ jr)

Onze zoon van 3½ jaar eet erg slecht. Het is eigenlijk al een probleem vanaf zijn babytijd. Het voornaamste probleem is het warme eten 's avonds. Hij eet eigenlijk niks. Het enige wat hij wil eten, is lasagna en soms macaroni. Aardappels (friet, gebakken of gekookt), alle groenten, en bijna alle soorten vlees (behalve een klein worstje) weigert hij.

We doen er niet moeilijk over en we zeggen er niets van. Hij krijgt 's avonds wel een bord en als hij wil mag hij wat opscheppen. Meestal schept hij wel op maar eet hij vervolgens niet. Het enige wat hij wel veel eet is fruit. Hier zijn we uiteraard heel blij mee. Vaak geven we hem met het avondeten fruit. Helaas zorgt dit ervoor dat hij vaak dunne ontlasting heeft. Hij is wel erg gezond en vrijwel nooit ziek. Is levendig en ontwikkelt zich prima.

Wel heeft hij vergrote maar rustige amandelen. We hebben een keer op het punt gestaan (de afspraak was al gemaakt) om de amandelen te knippen maar dit hebben we toch maar afgezegd omdat hij er nooit ziek van is. Verder is het een kind dat heel duidelijk zijn eigen zin wil doen. Hij is zeer vasthoudend.

Mijn vraag: zouden we toch de amandelen moeten knippen? Je hoort vaak van ouders dat kinderen na het knippen van de amandelen rustiger werden en beter gingen eten. Kunt u ons advies geven?

Antwoord

De belangrijkste redenen om de keelamandelen te knippen, zijn:

  • steeds maar weer optredende infecties;
  • of zodanig grote amandelen dat ze de ademhaling belemmeren.

Héél grote amandelen kunnen soms problemen geven met slikken, maar dat is bijna nooit een reden om de amandelen te knippen. Bovendien vertelde u dat uw zoontje vooral problemen heeft met het avond-eten, en dat hij wel gewoon fruit eet. Kennelijk kan hij dus probleemloos slikken.

Een relatie tussen rustiger gedrag en het knippen van de amandelen is ook niet aangetoond.

In uw geval zijn er dus geen wonderen te verwachten van het knippen van de amandelen, noch wat betreft het warm eten, noch wat betreft zijn gedrag. Ik denk trouwens dat het niet makkelijk zal zijn om een KNO-arts te vinden die überhaupt bereid is amandelen te knippen om dit soort redenen.

Lees ook: