Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
19 februari 2004 door Lissy de Ridder
Mijn dochter van 14 maanden heeft haar anus te dicht bij haar vagina. We hebben een kijk-operatie gehad en daar kwam uit dat haar anus te ver naar voren zit. De spiertjes zijn er wel maar het gat zit niet goed in het midden van de spieren. In het Engels heet dit: anterior anal (we think).
Wij wonen in Londen en de – Engelse – dokter wil haar opereren en het gat verschuiven.
Aangezien het nu wel goed gaat met poepen, zijn wij bang dat ze de kans loopt dat zij voor altijd incontinent zal worden na de operatie. Hoe hoog is dat risico?
De operatie is nodig, en wordt zo uitgevoerd dat er vrijwel geen kans is op incontinentie. Hieronder zal ik daar wat meer over vertellen.
De aandoening van uw dochter wordt – hier in Nederland – "anus anterior" genoemd, oftewel "naar voren aangelegde anus". Het is een milde variant van de "ano-rectale malformaties" (aangeboren afwijkingen van de anus en het rectum). Ongeveer 1 op de 4000 kinderen wordt met zo'n afwijking geboren.
Het probleem bij deze aandoening is niet alleen dat de anatomie wat anders is dan normaal, maar ook dat de overige structuren niet altijd mee "verplaatst" zijn.
De inwendige en uitwendige kringspieren horen rondom de anus te liggen. Dat zorgt ervoor dat er een regelmatig poep-patroon ontstaat. Ook hier in Nederland wordt deze aandoening geopereerd, waarbij de anus midden in de kringspier wordt gesitueerd.
Als je deze aandoening niet corrigeert, krijg je problemen met de ontwikkeling van het normale poep-patroon. De operatie wordt zo uitgevoerd dat er vrijwel geen kans is op incontinentie.
Als er sprake is van een ano-rectale malformatie, wordt standaard gecontroleerd of er sprake is van afwijkingen aan de nieren, de urinewegen, de blaas, het sacrum (heilig-been), de slokdarm en het hart. Hoe ernstiger de malformatie, hoe groter de kans op bijkomende afwijkingen in deze structuren.
is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).