Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 oktober 2001 door Diederik Bosman

Baby van 12 dagen heeft al 3 dagen koorts. Is dat erg?

Mijn zoontje van twaalf dagen heeft nu al drie dagen koorts. De kinderarts (die op de eerste koortsdag telefonisch contact heeft gehad met de verloskundige) dacht dat het dorst-koorts was. Nu, drie dagen later, heeft hij nog steeds koorts. Kan dat kwaad? En hoe lang mag dat aanhouden?

Hij heeft de eerste week van zijn leven borstvoeding gekregen en blijkbaar veel te weinig. Hij krijgt nu de fles en zit op ongeveer 40 cc per voeding (we proberen 8 voedingen per 24 uur).

Antwoord

Bij pasgeboren kinderen is koorts altijd iets wat goed in de gaten gehouden moet worden. Natuurlijk kan het dorst-koorts zijn, maar dat moet je dan wel zeker weten.

De vraag is ook hoe hoog de temperatuur precies is. Als deze hoger is dan 38 tot 38.5 wordt het een beetje griezelig om het als dorst-koorts te bestempelen. Het kan namelijk ook op een infectie wijzen.

Infecties kunnen bij pasgeborenen vrij heftig verlopen en moeten dus tijdig worden behandeld. Als er inderdaad sprake is van een (heftige) infectie, zijn kinderen vaak ziek, apathisch en sloom. Ook dit is echter moeilijk te beoordelen bij een pasgeboren kind.

Het is dus verstandig om nogmaals te overleggen met de verloskundige of de huisarts. Bij zulke jonge kinderen moet je echt voorzichtig zijn.

Infecties bij pasgeboren kinderen geven trouwens niet altijd koorts. Ze kunnen ook een relatief normale temperatuur hebben, of zelfs een lagere temperatuur dan normaal.

Lees ook: