25 januari 2001 door Sanderijn van der Doef

Betrapt met piemel in de mond van vriendje (6 jr en 4 jr)

Onze zoon (bijna 6) is door de vader van een vriendje (4) betrapt. Beide kinderen stonden met hun broek op hun knieën en het vriendje moest ons zoontje z'n piemel in zijn mond nemen. Dit was al een keer eerder gebeurd, maar nu krijgt het vriendje er een hekel aan om met ons zoontje te spelen. Hoe nu verder?

Antwoord

Kinderen doen op deze leeftijd wel vaker seksuele spelletjes. Dat hoort bij hun seksuele ontwikkeling. Meestal gaat het in dit soort spelletjes alleen maar om het bekijken en aanraken van elkaars geslachtsdelen (zoals bijvoorbeeld bij 'doktertje spelen').

Als het spel beperkt blijft tot kijken en aanraken, en als beide kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hebben, en als er bovendien door géén van de kinderen dwang wordt gebruikt, dan is het allemaal vrij onschuldig.

Niet snel uit zichzelf

Spelletjes waarbij kinderen elkaars geslachtsdelen in de mond doen, komen veel minder voor. Het is niet iets wat kinderen snel uit zichzelf zullen doen. In sommige gevallen kan het zijn dat een van de kinderen dit gedrag ergens heeft gezien bij volwassenen (in het echt, of op t.v., of in een blaadje, of misschien op Internet).

Ik zou daarom eens bij uw zoontje informeren hoe hij ertoe is gekomen om dat vriendje te vragen zijn piemel in zijn mond te doen. Heeft hij dat ergens anders gezien? Heeft iemand anders dat misschien eens aan hem gevraagd?

Onschuldig of minder onschuldig

Het kan een onschuldige achtergrond hebben, bijvoorbeeld als hij het eens heeft gezien in een rondslingerend pornoblaadje op straat of in de tijdschriftenwinkel. Maar het kan ook minder onschuldig zijn. Met name als iemand dat eens aan hem heeft gevraagd.

In het laatste geval zal er ten aanzien van die persoon actie ondernomen moeten worden. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, maar een behandeling daarvan valt buiten het bestek van de vraag waar het nu om gaat.

Duidelijk maken en uitleggen

Het is in ieder geval belangrijk uw zoontje duidelijk te maken dat zijn vriendje dit spelletje waarschijnlijk niet leuk vond om te doen. En dat hij daarom niet meer wil komen spelen.

Leg uw zoontje ook uit dat hij zo'n spelletje beter niet meer kan spelen met andere kinderen. Wees duidelijk dat een piemel in de mond doen iets is wat kinderen niet bij elkaar doen. De kans is groot dat dat vriendje zich enigszins geïntimideerd voelde door een ouder kind en het zelf niet echt wilde.

Als het vriendje voorlopig niet meer wil komen spelen, is daar niet zoveel aan te doen. U zou ook nog even met de vader van het vriendje kunnen praten om in ieder geval uit te leggen dat wat u betreft dit niet meer zal gebeuren.