4 maart 2011 door Sanderijn van der Doef

Betrapt met rubber ondergoed - wat nu? (10 jr)

Mijn zoontje is nu 10 jaar en ik denk dat hij in de puberteit komt. Ik heb hem nu al een paar keer betrapt met rubber ondergoed dat hij uit mijn ondergoedla had gepakt als ik beneden was. Dat vond ik dan terug op zijn kamer als ik aan het opruimen was.

Ik heb er met hem over gepraat, en met hem afgesproken dat hij er één mocht houden als hij de rest niet meer zou pakken. Dit ging een poosje goed maar nu mis ik weer regelmatig spulletjes. Ik word hier toch wel boos om.

Is dit normaal bij kinderen? En hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Ik denk dat het niet goed is als een jongetje van 10 zich nu al met dit soort dingen bezighoudt.

Antwoord

Voor een kind van 10 jaar is dit wel een bijzondere interesse. Ook als het geen rubber ondergoed maar een katoenen slipje was geweest. Meestal zien we dergelijk gedrag bij iets oudere jongens aan het begin van de puberteit.

Of uw zoon met zijn 10e al in de puberteit zit, kan ik vanaf deze afstand niet beoordelen, maar het kan heel goed natuurlijk.

Nieuwsgierig

Hoe dan ook, uw zoon heeft een voorkeur voor bijzonder ondergoed van u. Ik neem aan dat dit ondergoed niet voor dagelijks gebruik is, maar voor speciale gelegenheden? Iets daarvan is overgekomen bij uw zoon.

Ik bedoel daarmee dat uw zoon niet op eigen houtje op het idee is gekomen dat rubber ondergoed (seksueel) aantrekkelijk zou kunnen zijn. Misschien heeft hij ooit iets gezien, of iets opgevangen uit uw gesprekken?

Overigens is het niet helemaal duidelijk wat hij er eigenlijk mee doet. Masturbeert hij ermee? Trekt hij het zelf aan, of vindt hij het gewoon alleen maar interessant om te zien, te voelen of te ruiken? Ik kan me namelijk ook wel voorstellen dat een kind dat ontdekt dat zijn moeder apart ondergoed heeft, daar nieuwsgierig naar wordt en dat wel eens van dichtbij wil zien.

Masturberen

U heeft al met hem gepraat, maar zo te zien alleen over het feit dat hij spullen van u heeft weggenomen. Ik zou ook eens met hem praten over wat hij er nu zo interessant aan vindt en wat hij precies wil met dat ondergoed.

Als u merkt dat het toch wel iets seksueels bij hem oproept, leg hem dan uit dat masturberen (of gebruik een ander woord als u dat prettiger vindt) prima is, ook op zijn leeftijd. Maar dat hij daarbij niet uw ondergoed moet gebruiken omdat er ook andere manieren zijn om te masturberen. Spullen van een ander pakken mag gewoon niet, klaar uit.

U moet hem dan wel een alternatief geven. Leg hem uit dat hij bijvoorbeeld kan fantaseren, en zelf een opwindend verhaal of opwindende beelden kan bedenken. (In die fantasieën mag rubber ondergoed overigens best een rol spelen. Dat kan verder geen kwaad.)

Spannend gevoel

Het zou overigens best kunnen dat hij uw ondergoed niet (of nog niet) gebruikt om mee te masturberen, maar dat hij het gewoon alleen maar wil zien, of aanraken, etc., omdat het een spannend gevoel geeft. In dat geval is het goed om hem iets uit te leggen over dat spannende gevoel. En dat je dat gevoel ook op andere manieren kunt krijgen.

Tenslotte zou ik aanraden om hem een of meer boeken over seksualiteit te geven, die hij privé kan lezen. Het is duidelijk dat hij daar wel aan toe is. Voor deze leeftijd zijn er allerlei goede en aantrekkelijke voorlichtingsboeken geschreven, die u kunt vinden in onze boekenlijst.