Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

4 februari 2011 door Nanny Gortzak

Beurse plek en pijnscheuten in één borst - wat is dat?

Mijn linkerborst doet pijn aan de voor-onderkant, ook als ik hem helemaal leeggekolfd heb. Ik heb geen harde of rode plekken. Het voelt aan als een (grote) blauwe plek, maar pijnlijker. Soms heb ik ook pijnlijke steken in deze borst. Wat kan er aan de hand zijn?

Antwoord

Ik ben geen arts en kan dus geen medische diagnose stellen. Bovendien zou dat sowieso heel moeilijk zijn om online te doen. Ik raad u dus aan om u te laten onderzoeken door uw huisarts. (Er bestaan overigens ook artsen die tevens lactatiekundige zijn, maar dit terzijde.)

Wat ik wel kan doen, is een aantal borstvoeding-gerelateerde mogelijkheden voor u op een rijtje zetten, die u kunt bespreken met uw huisarts.

Beurs gevoel

U vertelde dat u twee soorten pijn voelt: een soort beurs gevoel, en pijnlijke steken. Allereerst het beurse gevoel, dat ook na kolven merkbaar is.

Het kan zijn dat deze borst regelmatig overvol is, wat een pijnlijk gevoel kan geven dat nog lang na het leegdrinken of kolven voelbaar is. Door eerder te voeden, en niet meer te kolven dan nodig is, zal de productie in die borst iets afnemen, zodat het regelmatig overvol worden niet meer voorkomt.

Het kan ook zijn dat het kolven zelf de oorzaak is voor het beurse gevoel. Misschien kolft u met erg veel zuigkracht, of kolft u nog lang door nadat de borst al leeg is. Sommige moeders masseren erg stevig terwijl ze kolven; ook dat kan een beurs gevoel geven.

Wanneer er een verstopping in de borst heeft gezeten, of als u een borstontsteking heeft gehad, dan kan dat nog geruime tijd een beurs gevoel geven. Als dat het geval is, dan verdient het aanbeveling na te gaan of er sprake is van een abces.

Pijnlijke steken

Dan de pijnlijke steken. Die kunnen onder andere veroorzaakt worden door:

  • spruw, die is opgestegen van de tepel naar de melkkanalen;
  • de melkkanalen die zich vullen, tijdens en kort na de voeding (of het kolven). Soms is er dan ook sprake van een infectie (door een schimmel of een bacterie);
  • een vaatvernauwing, meestal in de tepel, waarbij de steken doortrekken tot in de borst. Zo'n vaatvernauwing kan het resultaat zijn van schade aan de tepel door een infectie, of door het gebruik van kruiden of medicijnen. Het kan ook dat je er gewoon aanleg voor hebt.

Wat kun je doen?

Afgezien van het contact met een arts kunt u in ieder geval proberen om het kolven voorzichtiger aan te pakken. En als u masseert, doe dat dan voorzichtig (zodat u geen pijn voelt tijdens de massage).

Leg warme kompressen op de beurse plek tijdens het voeden en tijdens het kolven, of wanneer u de steken voelt. Sommige moeders hebben juist baat bij afwisselend koude en warme kompressen, of bij wisselbaden.

Ga ook na of u medicijnen, kruiden of veel van een bepaald voedingsmiddel gebruikt. Informeer zonodig bij een lactatiekundige of dit van invloed kan zijn op het probleem.

Het kán zijn dat een of meer van de bovengenoemde zelfzorg-oplossingen het probleem oplossen. Zo niet, laat dan een arts ernaar kijken.